Ο διασυνδετήριος αγωγός IGB είναι ο πρώτος πλήρως αυτοματοποιημένος αγωγός φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Ελλάδα, σύμφωνα με την ICGB. Όπως ανέφερε η ICGB που διαχειρίζεται τον αγωγό που συνδέει τα συστήματα φυσικού αερίου των δυο χωρών, σε ανάρτησή της στο LinkedIn, η εταιρεία αξιοποιεί προηγμένες τεχνολογίες για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του αγωγού, παρέχοντας, με αυτόν τον τρόπο, δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και ειδοποιήσεις για πιθανά προβλήματα, όπως διαρροές, ενώ επιτρέπει την προληπτική συντήρηση μέσω ανάλυσης δεδομένων.

Η ανάρτηση επισημαίνει πως ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ICGB, Γιώργος Σάτλας, σε ομιλία του στο 7ο Συνέδριο Αυτοματοποίησης και Ψηφιοποίησης – AUTOMA, τόνισε τον ρόλο των σύγχρονων τεχνολογιών στη διασφάλιση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «το όραμά μας για την πλήρη μετάβαση σε μη επανδρωμένους σταθμούς βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Η ICGB συνεχίζει να εξετάζει την ενσωμάτωση νέων έξυπνων τεχνολογιών για την υποστήριξη απομακρυσμένων λειτουργιών και την ενίσχυση της ανίχνευσης διαρροών». Μάλιστα, σημειώνεται πως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί στα συστήματα του αγωγού, αλλά η ICGB εξετάζει λύσεις βασισμένες στην AI για να αξιολογήσει το εάν και πώς αυτές μπορούν να ενισχύσουν την προσέγγισή της.

Ο Γιώργος Σάτλας κατά τη συζήτηση της ενδεχόμενης εφαρμογής οπτικών συστημάτων με τη χρήση λέιζερ δήλωσε επίσης πως «όσο ευρύτερη είναι η γκάμα των τεχνολογιών, τόσο πιο ασφαλείς θα γίνονται οι λειτουργίες». Ωστόσο, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφαλής και αποτελεσματική λειτουργία του αγωγού είναι ο συνδυασμός προηγμένων τεχνολογιών και ανθρώπινης εμπειρογνωμοσύνης. Τέλος, ο ίδιος πρόσθεσε πως «στην ICGB έχουμε χτίσει μια ισχυρή ομάδα αφοσιωμένων επαγγελματιών, κάτι που έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εξαιρετική μας απόδοση με 0 μεγάλα ατυχήματα μέχρι σήμερα». Υπενθυμίζεται πως ο αγωγός IGB συνδέει Ελλάδα και Βουλγαρία και προσφέρει ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.

Η ανάρτηση της ICGB

Διαβάστε ακόμη