Σήμερα ξεκινά  η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Cenergy, οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) των 200 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η ΑΜΚ θα χρηματοδοτήσει την πρώτη φάση του project, που αφορά τη μονάδα χερσαίων καλωδίων στο Μέριλαντ, με σκοπό τον εξηλεκτρισμό των ΗΠΑ με «Ελληνικά Καλώδια». Στην πρώτη φάση περιλαμβάνεται και η αγορά του οικοπέδου για την κατασκευή του εργοστασίου η οποία πραγματοποιήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και ήταν μια επένδυση της τάξεως σχεδόν 29 εκατ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση της εισηγμένης επισημαίνεται ότι από το σύνολο των 22.222.222 νέων μετοχών, το 80% των μετοχών διατέθηκε σε θεσμικούς επενδυτές και το υπόλοιπο 20% σε ιδιώτες επενδυτές. Η Τιμή Διάθεσης είχε καθοριστεί στο ποσό των 9 ευρώ ανά Νέα Μετοχή. Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα που θα αντλήσει η εταιρεία από την Προσφορά, πριν από την αφαίρεση των εξόδων, θα ανέλθουν σε 199.999.998 ευρώ. Η Cenergy ανακοινώνει περαιτέρω ότι από το άνοιγμα των αγορών αύριο, 16 Οκτωβρίου 2024, αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των Νέων Μετοχών στην ρυθμιζόμενη αγορά του Euronext Βρυξελλών και στη Ρυθμιζόμενη Αγορά Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών με το σύμβολο «CENER».

Η περίοδος προσφοράς έληξε στις 10 Οκτωβρίου 2024, με υπερβάλλουσα ζήτηση σε σχέση με τις Νέες Μετοχές της Προσφοράς. Κατά την τελική κατανομή, η εταιρεία αποφάσισε ότι οι νέες μετοχές θα κατανεμηθούν μεταξύ της Δημόσιας Προσφοράς και της Θεσμικής Προσφοράς ως εξής:

  • 4.436.444 Νέες Μετοχές (ήτοι 19,96%% του συνόλου των Νέων Μετοχών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές και/ή Ειδικούς Επενδυτές που εγγράφηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά,
  • 8.000 Νέες Μετοχές (ήτοι 0,04% του συνόλου των Νέων Μετοχών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές που εγγράφηκαν στην Βελγική Δημόσια Προσφορά (δεν εγγράφηκαν Ειδικοί Επενδυτές στη Βελγική Δημόσια Προσφορά) και,
  • 17.777.778 Νέες Μετοχές (ήτοι 80,00% του συνόλου των Νέων Μετοχών) κατανεμήθηκαν σε Θεσμικούς Επενδυτές που εγγράφηκαν στην Θεσμική Προσφορά.

Το νέο εργοστάσιο της Cenergy

 Το νέο εργοστάσιο της Cenergy στην παραθαλάσσια περιοχή της Βαλτιμόρης, που θα κατασκευαστεί σε έκταση 145.000 τετραγωνικών μέτρων, θα εξυπηρετεί αυτές τις αυξανόμενες ανάγκες, παρέχοντας κρίσιμα προϊόντα για τον τομέα των καλωδίων και των ενεργειακών υποδομών. Η κατασκευή του εργοστασίου προβλέπεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2024 ή αρχές του 2025 και να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια, με το εργοστάσιο να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το τέλος του 2027. Η εταιρεία βρίσκεται με αυτόν τον τρόπο ένα βήμα πιο κοντά στο «αμερικανικό όνειρο», με τη διοίκηση να αναφέρει σε πρόσφατες ανακοινώσεις πως «στόχος είναι να πάρουμε το αμερικανικό διαβατήριο και να βάλουμε ένα πόδι εκεί». Πρόκειται για μία επενδυτική κίνηση μεγάλου βεληνεκούς, η οποία θα συμβάλει στην επιτάχυνση του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τη γήρανση των υποδομών και την αυξημένη ζήτηση για ενέργεια.

Η Cenergy Holdings πιστεύει ότι είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί αυτή την πολλά υποσχόμενη ευκαιρία στην αγορά της Αμερικής, δεδομένων των υφιστάμενων τεχνολογικών δυνατοτήτων της. Το πρόγραμμα επέκτασης ευθυγραμμίζεται πλήρως με την στρατηγική του ομίλου που βασίζεται στους παρακάτω τρεις πυλώνες: την ανάπτυξη νέων προϊόντων, την περαιτέρω γεωγραφική εξάπλωση και τη λειτουργία εργοστασίων με νέες τεχνολογίες, γεγονός που τα καθιστά σύγχρονα και αξιόπιστα.

Διαβάστε ακόμη