Ακόμα ένα εμπόδιο στην εξέλιξη που αφορά το χερσαίο μπλοκ στα Ιωάννινα, τέθηκε πριν από λίγες ημέρες, καθώς αναβλήθηκε η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως προς την αίτηση που είχαν καταθέσει συλλογικοί φορείς για ακύρωση της ερευνητικής γεώτρησης της Εnergean στο χερσαίο μπλοκ των Ιωαννίνων. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία έχει πάρει το «πράσινο» φως για ερευνητική γεώτρηση, όμως πλέον αλλάζουν τα δεδομένα, καθώς η συζήτηση στο ΣτΕ θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2025. Με άλλα λόγια, αυτή η εξέλιξη οδηγεί αναπόφευκτα σε επαναπροσδιορισμό των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί. Να σημειωθεί πως το Νοέμβριο του 2023, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους της ερευνητικής γεώτρησης.
Με αυτά τα δεδομένα όταν θα εξεταστεί η υπόθεση από το ΣτΕ θα συμπληρώνονται τρία χρόνια από τις ανακοινώσεις της Energean για την ερευνητική γεώτρηση. Το συγκεκριμένο μπλοκ είχε παραχωρηθεί με σύμβαση το 2014 στην Energean, η οποία δραστηριοποιείται στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Να σημειωθεί πως μέχρι το Μάρτιο του 2025 θα έχουν γίνει γνωστά τα δεδομένα και σε σχέση με την ερευνητική γεώτρηση στο «μπλοκ 2», το οποίο έχουν αναλάβει οι Energean και Helleniq Energy. Υπενθυμίζεται, πως η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) τον περασμένο Μάρτιο είχε δώσει παράταση για 12 μήνες στην άδεια παραχώρησης του θαλάσσιου «μπλοκ 2», στο βορειοδυτικό Ιόνιο.
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες η Energean εκτιμούσε πως για το σύνολο του 2024, η παραγωγή του ομίλου θα διαμορφωθεί μεταξύ των 155 και 165 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα, εκ των οποίων οι 115-125 χιλιάδες θα προέρχονται από τα assets που θα διατηρηθούν στο χαρτοφυλάκιο. Οι κεφαλαιακές δαπάνες στην ανάπτυξη και την παραγωγή εκτιμώνται σε 600 – 700 εκατ. δολάρια, αυξημένες κυρίως λόγω του project ανάπτυξης του κοιτάσματος Katlan στο Ισραήλ. Επίσης, τον Ιούνιο η εταιρία πέτυχε νέο ρεκόρ στην παραγωγή, φθάνοντας τις 177 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα, εκ των οποίων το 84% ήταν σε φυσικό αέριο. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της το Σεπτέμβριο η εταιρεία υπενθύμιζε πως κατέθεσε την αίτηση για την άδεια αποθήκευσης για το project αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο, η λήψη της οποίας αναμένεται εντός των επομένων μηνών. Επίσης προχωρούν οι διαδικασίες μηχανολογικού σχεδιασμού και οι απαιτούμενες γεωλογικές και τεχνικές μελέτες που έχουν ως στόχο την αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του Πρίνου από τα 1 εκατ. τόνους CO2 στην πρώτη φάση, σε 3 εκατ. τόνους CO2 στη δεύτερη φάση του έργου.
Διαβάστε ακόμη