Στις προκλήσεις που θέτει η πράσινη μετάβαση στη βιομηχανία αναφέρθηκε η Ράνια Αικατερινάρη, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), μιλώντας στο 8ο συνέδριο βιωσιμότητας για τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο που διοργανώνει ο Economist στην Αθήνα από τις 14 έως τις 15 Οκτωβρίου 2024.
Η Ράνια Αικατερινάρη ξεκινώντας την ομιλία της τόνισε πως η σημαντική ερώτηση είναι πώς διατηρείς την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε σχέση με την πράσινη μετάβαση. Στη συνέχεια ανέφερε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η βιομηχανία έχουν σχέση με την εφοδιαστική αλυσίδα, με το κόστος ενέργειας και την εξεύρεση προσωπικού. Επίσης, όπως είπε, χρειάζονται συνεχώς επενδύσεις στη βιομηχανία διότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της στην εθνική οικονομία και την απασχόληση.
Η κα Αικατερινάρη, σημείωσε πως η πράσινη μετάβαση έχει πολλές προκλήσεις. Οι σημαντικότερες προκλήσεις είναι η ψηφιακή μετάβαση, το κόστος της ενέργειας που είναι πολύ υψηλό, οι κρίσιμες πρώτες ύλες που καθορίζουν κατά πόσο η Ευρώπη έχει τις πρώτες ύλες για να υποστηρίξει την πράσινη μετάβαση, καθώς και η χρηματοδότηση που απαιτείται.
Συνεχίζοντας, υπενθύμισε πως το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει επενδύσεις 95 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 και πρόσθεσε πως το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία θα μείνει σημαντικά υψηλό για τα επόμενα 5-10 χρόνια. Επίσης, υπάρχει το κόστος των εκπομπών CO₂. Μηχανισμοί που σιγά-σιγά επιβάλλει η Ε.Ε. προσπαθούν να προστατέψουν την Ευρώπη από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά επηρεάζουν σταδιακά και την εγχώρια βιομηχανία.
Τέλος, η Αικατερινάρη τόνισε πως αυτά τα 95 δισ. πρέπει να παραχθούν σε μεγάλο ποσοστό στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη θα είναι δυσβάσταχτο αν εισαχθούν όλα όσα χρειάζονται για την πράσινη μετάβαση. «Εμείς, ως Ελλάδα και Ευρώπη, πρέπει να παράξουμε ένα μεγάλο μέρος αυτών που χρειάζονται για την πράσινη μετάβαση», πρόσθεσε.
Διαβάστε ακόμη