Σε ανοδική τροχιά κινείται η Alumil, με επέκταση των δραστηριοτήτων της σε προηγμένες αγορές, ενίσχυση των παραγωγικών της δομών και πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό.
Επιχειρηματική τόλμη και καινοτομία
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, διευρύνοντας τη διεθνή της παρουσία της σε νέες, απαιτητικές αγορές, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, η ALUMIL συμμετείχε σε εμβληματικά έργα, με κορυφαία συστήματα αλουμινίου που συνδυάζουν, υψηλές επιδόσεις και απαράμιλλη αισθητική. Αναφέροντας ενδεικτικά κάποια έργα που ξεχωρίζουν τα τελευταία χρόνια και «ντύνονται» με συστήματα της εταιρείας, μπορούμε να αναφέρουμε τον εντυπωσιακό ουρανοξύστη 57 ορόφων «The Butterfly», ένα σύγχρονο τοπόσημο στην πόλη του Βανκούβερ, στο οποίο η εταιρεία προσέφερε λύσεις που συμβαδίζουν με τις σύγχρονες τάσεις της «διάφανης» αρχιτεκτονικής, αλλά και το «Riviera Tower», τον υπό κατασκευή πύργο στο Ελληνικό, που με την ολοκλήρωσή του θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα και ο ψηλότερος οικιστικός ουρανοξύστης της Μεσογείου!
Η επιχειρηματική τόλμη που επέδειξε η διοίκηση της ALUMIL δεν αποτυπώνεται μόνο στην παρουσία της σε πάνω 60 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο με 32 θυγατρικές – στις 13 από τις οποίες διαθέτει μοντέρνους εκθεσιακούς χώρους – αλλά υπογραμμίζεται και από την έμφαση που δίνει στην καινοτομία, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής της. Το Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης (RnD) της εταιρείας ενισχύθηκε σημαντικά προσφέροντας τεχνογνωσία που πιστοποιήθηκε από διεθνώς αναγνωρισµένα ινστιτούτα και εργαστήρια πιστοποιήσεων και στη συνέχεια αξιοποιήθηκε στα συστήματα της εταιρείας. Σημείο αναφοράς αποτελεί το λανσάρισμα του Loop 60, του πρώτου πιστοποιημένου ανακυκλωμένου αλουμινίου στην Ελλάδα για προφίλ αρχιτεκτονικών συστημάτων, το οποίο παράγεται από 60% ανακυκλωμένο αλουμίνιο, ενώ η συγκεκριμένη επιτυχία διευρύνθηκε λίγους μήνες μετά, με το Loop 80 και 80% ανακυκλωμένο υλικό.
Είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι η χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου απαιτεί έως και 95% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Παράλληλα, με τη χρήση του Loop 60, οι εκπομπές ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2eq) μειώνονται σε ποσοστά άνω του 76% σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο της πρωτογενούς παραγωγής αλουμινίου, ενώ με το Loop 80, η αντίστοιχη μείωση αγγίζει το 87%.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία εστιάζει ιδιαιτέρως στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, ενσωματώνοντας σε εκτεταμένο βαθμό την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα ρομποτικά συστήματα στην παραγωγή.
Ανάπτυξη σε αριθμούς
Η ανάπτυξη της ALUMIL είναι σημαντική και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους αριθμούς. Πιο συγκεκριμένα, από το 2018, έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο, κατορθώνοντας τα τελευταία χρόνια να ξεπεράσει το όριο των 400 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών της, ένα ιστορικό ρεκόρ για τον όμιλο.
Η πορεία αυτή ενισχύθηκε από: την ποικιλία πιστοποιημένων συστημάτων αλουμινίου, τη διαρκή ενίσχυση της τεχνογνωσίας, τo marketing 360°, τη συνεργασία με διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικά γραφεία, καθώς και την ψηφιοποίηση των λειτουργιών της.
Ανθεκτικότητα σε περιόδους αλλεπάλληλων κρίσεων
H ALUMIL προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Μετά τη διεθνή οικονομική κρίση του 2008, όπου στην Ελλάδα ο κατασκευαστικός κλάδος συρρικνώθηκε προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλούς τομείς, όπως και αυτός του αλουμινίου, η εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητές της σε προηγμένες και αναδυόμενες αγορές, προχωρώντας σε στρατηγικό ανασχεδιασμό, μειώνοντας τις δαπάνες της και αναπτύσσοντας νέα προϊόντα. Όλα τα παραπάνω απέδωσαν καρπούς, ενίσχυσαν τη θέση της σε διεθνές επίπεδο και, έτσι, σήμερα, η ALUMIL είναι έτοιμη να καταγράψει ένα ακόμα ρεκόρ στον κύκλο εργασιών της, σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα.
Οι επόμενες στρατηγικές κινήσεις
Η ALUMIL δρομολογεί ήδη τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της. Προχωρά σε νέες επενδύσεις στις παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Κιλκίς, με τη δημιουργία ρομποτικής αποθήκης (συνολικής επένδυσης 15 εκατ. ευρώ ενταγμένης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), την πλήρη αυτοματοποίηση διακίνησης υλικών εντός των παραγωγικών εγκαταστάσεων, καθώς και τη διεύρυνση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην παραγωγή.
Παράλληλα, ενισχύει την παρουσία της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με τη δημιουργία δεύτερης θυγατρικής στο Τέξας, μετά τη θυγατρική που ίδρυσε στη Νέα Υόρκη το 2008, αλλά και σε χώρες όπως η Ινδία όπου διατηρεί θυγατρική στο Μουμπάι από το 2016. Στη Νοτιοανατολική Ασία αναπτύσσει τις δραστηριότητές της, μέσω της νέας εταιρείας της στην Ταϊλάνδη (Μπανγκόκ), ενώ επεκτείνεται περαιτέρω και στην Ανατολική Αφρική, μέσω της θυγατρικής που διατηρεί στην Κένυα από το 2019.
Επίσης, η ALUMIL προχωρά σε ενίσχυση των καθετοποιημένων δομών engineering και υποστήριξης έργων σε κομβικά σημεία όπως στη Θεσσαλονίκη, το Ντουμπάι, το Μουμπάι και οι ΗΠΑ.
Ένα ακόμα σημαντικό βήμα είναι η απόσχιση του κλάδου της χύτευσης αλουμινίου, με την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, με στόχο τη μέγιστη αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων του ανακυκλωμένου «πράσινου» αλουμινίου (σήμερα, αξιοποιείται το 50% της παραγωγικής δυναμικότητας). Με τα έσοδα πώλησης, η εταιρεία πρόκειται να μειώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Φιλόδοξο εγχείρημα της ALUMIL αποτελεί η έναρξη στρατηγικής συνεργασίας με το investment fund «One World Impact Partners», με στόχο την από κοινού ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων σε όλο τον κόσμο. Οι μονάδες αυτές θα εξυπηρετούν τόσο τις ανάγκες της ALUMIL όσο και τις ανάγκες των άλλων συνεργατών της OWI.
Διαβάστε ακόμη