Οι υγιείς επενδύσεις και όχι οι επιδοτήσεις είναι αυτές που θα στηρίξουν το περιβάλλον, με την ανάπτυξη τομέων όπως η ηλεκτροκίνηση, τόνισε ο ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ κ. Αρ. Αίβαλιώτης, μιλώντας στο 8ο Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean του Economist.
Οι δηλώσεις του Αρ. Αιβαλιώτη
Με το νέο σχέδιο, από την πρώτη φορά μετά την βιομηχανική επανάσταση, πρέπει να κατακτήσουμε ενεργειακή αυτάρκεια για όλες τις χώρες. Η Ελλάδα εξαρτιόταν από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων. Δεν πρέπει να διασφαλίσει μόνο επάρκεια αλλά και ασφάλεια, που δημιουργεί οικονομικές και βιομηχανικές ευκαιρίες. Θα βελτιωθεί το ισοζύγιο πληρωμών, ένα θέμα που ήταν προβληματικό από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, είπε ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.
Πρωτοπόρος γίνεται η Ελλάδα, υπερκαλύπτοντας τους στόχους για ΑΠΕ. Η Ελλάδα πρόσφατα τους υπερκάλυψε και είμαστε περήφανοι γιατί οδηγούμαστε στην πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη. Η κλιματική κρίση παραμένει πρόκληση. Περιμένουμε να δούμε και άλλες προσπάθειες, διότι ο αντίκτυπος της αλλαγής παίζει μεγάλο ρόλο στις πολιτικές και στην εξέλιξη των πραγμάτων. Γίνονται μεγάλες επενδύσεις και υπάρχει συγκεντρωμένη πολιτική. Οι επιδοτήσεις δεν είναι το κλειδί, υπάρχει ανάγκη για υγιείς επενδύσεις που θα στηρίξουν το περιβάλλον, π.χ. η ηλεκτροκίνηση, η οποία δεν προχωράει όπως θα περιμέναμε. Το ίδιο ισχύει για τον ηλεκτρισμό θέρμανσης. Στο μέλλον θα χρειαστούμε λιγότερη θέρμανση και περισσότερο δροσισμό, απαραίτητο για τις ανάγκες της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, συνέχισε.
Κλείνοντας, ανέφερε πως «η Ελλάδα είναι παράδειγμα για όλη την Ευρώπη σήμερα. Ανοίγουμε ουσιαστικό διάλογο για να διαμορφώσουμε το μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και για ένα βιώσιμο περιβάλλον. Γενικά αυτή είναι η συνολική μας προσέγγιση. Την Παρασκευή θα παρουσιάσουμε το εθνικό σχέδιο ενέργειας και περιβάλλοντος. Αυτές τις μέρες θα παρουσιαστεί και στην Ευρώπη».
Τι δήλωσε ο Παναγιώτης Λαδακάκος
Έχουμε προχωρήσει σαν χώρα στο επίπεδο της πράσινης μετάβασης. Αυτό έγινε με μεγάλη προσπάθεια της κοινότητας, της αγοράς και των πολιτικών που υποστήριξαν το όραμα μετάβασης. Αλλά αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις, έχουμε δύσκολα χρόνια μπροστά μας, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Παναγιώτης Λαδακάκος.
Φαίνεται ότι είναι καλύτερη για την πράσινη ενέργεια, αλλά δεν είναι εξίσου καλή για τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε αυτό το εγχείρημα. Ίσως είναι γνωστό, το θέμα των περικοπών ενέργειας, περιμένουμε από την κυβέρνηση να λάβει τα σωστά μέτρα ώστε να εξαλείψει το αντίκτυπο.
Καταρχήν χρειαζόμαστε περισσότερο πράσινο στο δείγμα. Μέρος της επιτυχίας οφείλεται στη μεγάλη διείσδυση των ηλιακών, αλλά έχουν αναπτυχθεί ασύμμετρα σε σχέση με τους άλλους πόρους και αυτό θα φανεί στο μέλλον. Χρειαζόμαστε περισσότερα αιολικά, πλωτά αιολικά πάρκα. Έχουν γίνει βήματα, αλλά θα πρέπει να επιταχύνουμε. Οι άλλες χώρες είναι πιο γρήγορες την τελευταία περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Λαδακάκο.
Χρειαζόμαστε αποθήκευση, έχουμε μείνει πίσω, για να βελτιώσουμε το προφίλ της παραγωγής ΑΠΕ και να υπάρχει ευελιξία στο δίκτυο. Χρειαζόμαστε, επίσης, περισσότερα δίκτυα, δεν αναφέρομαι μόνο στα εγχώρια αλλά και στις διεθνείς διασυνδέσεις. Αυτή η κυβέρνηση έχει την φιλοδοξία να κάνει την Ελλάδα καθαρό εξαγωγέα πράσινης ενέργειας.
Θα δούμε μεγάλο ανταγωνισμό τα επόμενα χρόνια μεταξύ των χωρών για το πώς να γίνουν εξαγωγείς ηλεκτρισμού. Έχουμε ανάγκη από πράσινη ενέργεια σε ανταγωνιστική τιμή γι’ αυτό χρειαζόμαστε στο δείγμα, περισσότερα αιολικά, μόνο έτσι θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, είπε χαρακτηριστικά.
«Για την Ελλάδα είναι μια νέα ευκαιρία να φέρει στην εγχώρια αλυσίδα προστιθέμενη αξία. Έχουμε δει μεγάλη ενσωμάτωση των ΑΠΕ, αλλά ο εξοπλισμός εισήχθη. Με τα αιολικά μπορούμε να εξισορροπήσουμε αυτήν την κατάσταση. Έχουμε εγχώρια ικανότητα σε επιδότηση αιολικών, δηλαδή καλώδια, πλατφόρμες. Αν εκμεταλλευτούμε την εμπειρία και τη γνώση, και τα αιολικά θα μπορούν να είναι επωφελή για την Ελλάδα, είναι μεγάλο στοίχημα και έχει γίνει κατανοητό από τη βιομηχανία, η οποία παίρνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να συμβαδίσει με αυτή τη λογική.
Τα αιολικά κάλυψαν το 23,5% πέρσι, φέτος θα είναι το 1/4 της παραγωγής ενέργειας από αιολικά πάρκα», ολοκλήρωσε την ομιλία του ο κ. Λαδακάκος.
Οι δηλώσεις της Μπάρμπαρα Μοργκάντε
Το αέριο θα παίξει ένα ρόλο τα επόμενα χρόνια, συμπληρώνοντας την παραγωγή. Πιστεύουμε ότι μια και μόνη τεχνολογία δεν είναι σωστή και επαρκής, είπε χαρακτηριστικά η CEO της ελληνικής θυγατρικής Enaon του ομίλου Italgas Μπάρμπαρα Μοργκάντε.
Στο παρελθόν έχει γίνει σαφές ότι οι αν συνδέσεις τις δραστηριότητές σου με την επιχείρηση στη χώρα σου μόνο σε μια λύση και αν συμβεί μια κρίση, μια χρονική στιγμή, τότε μπορεί να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.
Έχουμε ήδη τις υποδομές στην Ελλάδα και την Ιταλία, γύρω στα 70 χιλιάδες χιλιόμετρα, περίπου 8.000 στην Ελλάδα. Οι υποδομές είναι ψηφιοποιημένες, στη Ιταλία 100%. Το ίδιο θα γίνει και στην Ελλάδα. Ξεκινήσαμε 2 χρόνια νωρίτερα στην Ιταλία, το 2025 ελπίζουμε να είναι πλήρως ψηφιοποιημένο το δίκτυο. Μπορεί να δεχθεί μείγμα αερίων. Υδρογόνο θα δέχεται στο μέλλον, δεν είναι έτοιμο για να δεχθεί υδρογόνο τώρα αλλά είναι έτοιμο για βιομεθάνιο. Αυτό με το βιομεθάνιο θα έπρεπε να προωθηθεί περισσότερο και ελπίζουμε ο νέο θεσμικό πλαίσιο να το υποστηρίξει, τόνισε η κα. Μοργκάντε.
Με την παραγωγή βιοαερίων, με κάποια κρατική στήριξη, θα μπορούσε να παίξει το ρόλο να υπάρξει διασπορά σε όλη την χώρα. Είναι εύκολη η σύνδεση με το δικό μας δίκτυο και για αυτό ακόμα και σε αυτή τη χώρα βλέπουμε υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου, που θα είναι με βιομεθάνιο κλπ.
Σε κάθε επιλογή θα πρέπει να λαμβάνεις υπόψη 3 πράγματα, σύμφωνα με την κα. Μοργκάντε:
- Ασφάλεια ενέργειας για τη χώρα
- Μια ανταγωνιστική τιμή
- Οικολογική μετάβαση
Αθουσάκη (Motor Oil): O ιδιωτικός τομέας θα οδηγήσει προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Η Motor Oil προσπαθεί να υλοποιήσει μια στρατηγική μετάβαση η οποία εστιάζει στην ισορροπία. Προσπαθούμε να το πράξουμε αυτό με στόχους βιωσιμότητας, είπε η Έλενα Αθουσάκη, η οποία ηγείται (chief sustainability officer) του τμήματος ESG, για την αειφορία και την κλιματική αλλαγή του Ομίλου Motor Oil
«Ταυτόχρονα, βλέπουμε τι έρχεται με τις ανακοινώσεις και τις δεσμεύσεις βιωσιμότητας. Είναι μια τεράστια ευκαιρία για να δώσουμε αυτό που υποσχεθήκαμε. Να εξομαλύνουμε τους κινδύνους. Έχουμε συγκεκριμένα τέτοια πλάνα».
Σχετικά με την απανθρακοποίηση, σε επίπεδο ενέργειας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξουν μέτρα αποτελεσματικότητας και αυτοματισμού, ΑΙ. Τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά θα ελέγχονται οι εκπομπές από τα διυλιστήρια.
Για βιώσιμα καύσιμα και ενέργεια που θα έρχεται από εναλλακτικές πηγές, εμείς στηρίζουμε το υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα. Είναι καλό που υπάρχει στήριξη από ΕΕ, κονδύλια. Υπάρχουν θέματα αποθήκευσης που διερευνώνται και υπάρχουν συγκεκριμένα κονδύλια από το Ταμείο Καινοτομίας. Επίσης, εξετάζονται κι άλλα καύσιμα, τι ζητάει η αγορά, πόσο χρειάζεται η αγορά, ανέφερε η κα. Αθουσάκη.
Έχουμε στόχους μέχρι το 2030 να πετύχουμε GW από ανανεώσιμες πηγές. Θα έχουμε στόχους και για τα πλωτά, αλλά είναι ζήτημα και θαλάσσιου σχεδιασμού και προγραμματισμού. Υπάρχουν κάποιες προκλήσεις εκεί λόγω των κινδύνων, είμαστε και τουριστική χώρα, κι αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί κατά την υλοποίηση.
Υπό αυτήν την έννοια, αυτός είναι ο τρόπος που οδεύουμε στην προσπάθεια για ισορροπία. Χρειαζόμαστε τη στήριξη των προμηθευτών, των επενδυτών, των τραπεζών να κατανοήσουν τη στρατηγική.
Το ESG απαιτεί διαφάνεια. Οι απαιτήσεις είναι εξίσου σημαντικές όσο και οι οικονομικές, να υπολογιστούν οι κίνδυνοι και σαν επικεφαλής περιμένω με αγωνία αυτήν την πρόοδο. Την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη είδα μόνος μου ότι ο ιδιωτικός τομέας θα οδηγήσει προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για την οποία πρέπει να είμαστε έτοιμοι, σύμφωνα με την κα. Αθουσάκη.
Όσα είπε ο Αντώνης Μουντούρης της Helleniq Energy
Η πρόκληση είναι η μετάβαση από φιλόδοξους στόχους σε πράξεις σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια της παροχής ενέργειας και να τηρούνται οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, διατηρώντας το κόστος χαμηλό με προσβάσιμη ενέργεια. Η παραγωγή πρόσφατα συνδέθηκε με πιο ρεαλιστικά σενάρια που αφορούν την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με τον Αντώνη Μουντούρη, Διευθυντή Υγιεινής, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του ομίλου Helleniq Energy.
Αναφέρομαι στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας και τη συνάντηση κορυφής στο Ντουμπάι για περισσότερες ρεαλιστικές επιλογές μετάβασης. Υπάρχει και η δυνατότητα του υδρογονάνθρακα, απαραίτητος για τη μετάβαση, αλλά και τα υγρά καύσιμα που χάρη σε τεχνολογίες δέσμευσης εκπομπών μπορούν να θεωρηθούν καύσιμα μετάβασης.
Νομίζω ότι η μετάβαση αφορά όλους και ζητά ολιστική μακροχρόνια προσπάθεια για όλες τις εταιρείες και κατανόηση στρατηγικών προτεραιοτήτων. Όλες οι τεχνολογίες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον, ειδικά για προγράμματα που αφορούν διυλιστήρια, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να βασιστούν σε νέες τεχνολογίες που πρέπει να προσαρμοστούν και όχι σε κάτι εντελώς νέο, τόνισε ο Αντώνης Μουντούρης.
Αν οι φιλόδοξοι στόχοι ολοκληρωθούν, η απανθρακοποίηση στην Ευρώπη θα γίνει πραγματικότητα, όπως λέει η έκθεση Ντράγκι. Αν δεν καταφέρουμε να συντονιστούμε στις πολιτικές, η απανθρακοποίηση μπορεί να απειλήσει την ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη.
«Για εμάς, σαν Hellenic Energy, και σε σχέση με τα αιολικά μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με άλλους ηγέτες του χώρου για να επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης στη χώρα. Οι εταιρείες ενέργειας είναι σε καλό δρόμο, αναπροσδιορίζουν το όραμά τους με τους στόχους ESG αλλά αλλάζουν και τη στρατηγική τους για καθαρή ενέργεια.
Έχουμε αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια, ολοκληρώνοντας ένα νέο επιχειρησιακό και στρατηγικό πλάνο εστιάζοντας σε 4 πυλώνες:
- Επιχειρησιακή αριστεία σε όλες τις δραστηριότητες
- Ανάπτυξη νέων στρατηγικών βιοκαυσίμου
- Ηλεκτροκίνηση
- Επιτάχυνση χαρτοφυλακίου αποθήκευσης εγχώρια και σε άλλες χώρες. Βελτίωση επιχειρησιακού μοντέλου, επεκτείνοντας το data information center, ενσωματώνοντας όλες τις δραστηριότητες μας.Γίναμε επενδυτές στον Ασπρόπυργο σε ένα εργοστάσιο βιώσιμης ενέργειας και άλλες δράσεις με πράσινο υδρογόνο σε Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη.
Σε ερώτηση για την χρήση της πυρηνικής ενέργειας, ο κ. Λαδακάκος απάντησε πως «Γιατί να ανοίξουμε τη συζήτηση για άλλες πηγές όταν θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο στρατηγικό μας πλεονέκτημα, δηλαδή στις ΑΠΕ, ήλιο και άνεμο. Ας συγκεντρώσουμε, για αρχή όλους τους πόρους εκεί».
Τέλος ο κ. Αιβαλιώτης σε ερώτηση για τους ρύπους των βιομηχανικών μονάδων απάντησε πως «Ας αρχίσουμε από αυτούς που μολύνουν περισσότερο. Να εξαλειφθεί ο λιγνίτης, να κάνουμε τη σύνδεση με τα νησιά και να κλείσουμε τους μολυσματικούς παράγοντες που καίνε ντίζελ. Ας επικεντρωθούμε στον εξηλεκτρισμό. Έχουμε το πλεονέκτημα ήλιου και ανέμου. Και στη συνέχεια, να πάμε στα διυλιστήρια. Ας καταστήσουμε εφικτό να έχουν μια εναλλακτική. Έχουμε το CCS που θα δημιουργήσει ίσως 4 δισ. επενδύσεις σε όλες τις βιομηχανίες και στο κομμάτι της ενέργειας. Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμα σωστή αποθήκευση».
Διαβάστε ακόμη