«Αυξάνεται και πληθύνεται» ο αριθμός των ξένων παικτών που δηλώνουν συμμετοχή στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ). Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των νέων εγγραφών η Trafigura, ένας από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους trading εμπορευμάτων και βασικών μετάλλων στον κόσμο, που απασχολεί 12.000 εργαζομένους και το 2023 είχε κύκλο εργασιών 244,3 δισ. δολαρίων και καθαρά κέρδη 7,4 δισ. δολ.

Τους τελευταίους μήνες μέλη του Βάθρου Εμπορίας του ΕΧΕ έγιναν η Kolmar AG, πολυσχιδής ενεργειακός όμιλος με έδρα το Zug της Ελβετίας, η τσεχική CEZ, η DTrading,  βραχίονας trading εμπορευμάτων του ουκρανικού ομίλου DTEK και η Tibiel, κορυφαία εταιρεία εμπορίας φυσικού αερίου στη γειτονική Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΧΕ, τα εγγεγραμμένα μέλη στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου φτάνουν τα 30, εκ των οποίων οι μισές εταιρείες είναι από το εξωτερικό, με τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου να στοχεύει στην προσέλκυση ακόμα περισσότερων ξένων «παικτών» ώστε να ενισχυθεί η εμπορευσιμότητα και η εμβέλεια του βάθρου εμπορίας.

Εξωστρέφεια και ενίσχυση της εμπορευσιμότητας

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επικείμενη ένταξη του δείκτη τιμής για το Ελληνικό εικονικό σημείο συναλλαγών (Hellenic VTP Price index) στις εκθέσεις του Argus Media  -που ενισχύει την ορατότητα του VTP στους traders του εξωτερικού-, αλλά και οι προωθούμενες -σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ- αλλαγές στον Κανονισμό του Βάθρου Εμπορίας με την εισαγωγή μιας νέας κατηγορίας Συμμετεχόντων.  Ο λόγος για τους «Ειδικούς Συμμετέχοντες» (trading only participant) που δεν θα απαιτείται να έχει την ιδιότητα Χρήστη του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, όπως ισχύει μέχρι τώρα. Θα αρκεί να έχει συνάψει σύμβαση με ενεργό Χρήστη ΕΣΦΑ και να συμμετέχει στις συναλλαγές του Βάθρου Εμπορίας μέσω αυτή της συμβατικής σχέσης. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η συμμετοχή περισσότερων traders, με τελική επιδίωξη την ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας και του «βάθους» της πλατφόρμας, η οποία από τότε που τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2022 έχει αναδειχθεί σε σημαντικό καταλύτη για την περαιτέρω ανάπτυξη και ωρίμανση της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη