Το τελευταίο διάστημα υπάρχει στην Ελλάδα έντονη ανάπτυξη του τομέα Βιομηχανικής Διαχείρισης Άνθρακα. Η τεχνολογία δέσμευσης, αξιοποίησης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) είναι απαραίτητη για το «πρασίνισμα» των βιομηχανιών που είναι δύσκολο να εξηλεκτριστούν. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα βιομηχανικής διαχείρισης άνθρακα, όπως το έργο δέσμευσης άνθρακα IFESTOS του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, αλλά και το έργο αποθήκευσης άνθρακα στον Πρίνο από την Energean.
Η ανάπτυξη αυτών των έργων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα όχι μόνο ενισχύει τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών στην Ελλάδα, αλλά συμβάλλει και στη δημιουργία μιας νέας, εξειδικευμένης αγοράς εργασίας, με θέσεις που απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία. Παράλληλα, τα έργα αυτά τοποθετούν την Ελλάδα στην πρωτοπορία της ενεργειακής μετάβασης στη νοτιοανατολική Ευρώπη, προσελκύοντας επενδύσεις και αναπτύσσοντας συνεργασίες με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτές τις ημέρες έλαβε χώρα το 4ο Φόρουμ Βιομηχανικής Διαχείρισης Άνθρακα. Μάλιστα, σε αυτό συμμετείχε και η ΕΔΕΥΕΠ, όπως ενημέρωσε με ανάρτησή της στο LinkedIn.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση της ΕΔΕΥΕΠ στο LinkedIn:
Μετά από δύο ημέρες εργαστηρίων και συζητήσεων, το 4ο Φόρουμ Βιομηχανικής Διαχείρισης Άνθρακα (ICM) ολοκλήρωσε τις εργασίες του, με τη συμμετοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.), Αριστοφάνη (Άρη) Στεφάτου, και του Επικεφαλής Γεωεπιστημών, Ευθύμιου Ταρταρά.
Οι συμμετέχοντες στο φόρουμ συζήτησαν θέματα που αφορούν τη βιομηχανική διαχείριση άνθρακα και τα έργα Δέσμευσης, Αξιοποίησης και Αποθήκευσης Άνθρακα (CCUS) – όπως η εξασφάλιση ρυθμιστικού πλαισίου, η ανάπτυξη ανταγωνιστικής αλυσίδας αξίας και η υλοποίηση έργων σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η Ηγετική μας Ομάδα παρουσίασε τις σημαντικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε αυτό το πεδίο, συμπεριλαμβανομένων: ✔ του έργου Δέσμευσης και Αποθήκευσης Άνθρακα στον Πρίνο, στη βόρεια Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, ✔ των σχεδιασμένων βιομηχανικών έργων δέσμευσης CO₂, ✔ των συνεργασιών με εγχώριους και ξένους εταίρους για την προώθηση των βασικών στόχων της Δέσμευσης και Αποθήκευσης Άνθρακα.
Η ΕΔΕΥΕΠ είναι περήφανη που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο και συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός τόσο κρίσιμου τομέα στο δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση.
Διαβάστε ακόμη