Αναδρομή στα ορόσημα της νομολογίας του Χαρτοσήμου και στα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν κατά την εφαρμογή του, έκανε ο κ. Παναγιώτης Δαβέρος, Ανώτερος Διευθυντής, επικεφαλής Φορολογικών & Τελωνειακών Ομίλου HELLENiQ ENERGY, κατά την ομιλία του στο 4th Law Forum on Taxation, με θέμα «Από το Χαρτόσημο στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής – Ένας αιώνας διατάξεων, ερμηνειών και αμφισβητήσεων». Η μεταρρύθμιση αυτή αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό ενός νομοθετικού πλαισίου που ισχύει από το 1931, αντιμετωπίζοντας χρόνια ασαφή ζητήματα και προσφέροντας μια σαφέστερη και απλούστερη προσέγγιση στη φορολόγηση συναλλαγών.
Η ομιλία του επικεντρώθηκε στην πολυετή εφαρμογή του Τέλους Χαρτοσήμου, το οποίο απασχόλησε τη χώρα για περισσότερο από έναν αιώνα, και τις προκλήσεις που δημιουργούσε τόσο για τη συμμόρφωση όσο και για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Όπως υπογράμμισε ο κ. Δαβέρος, η νομολογία που αφορούσε το Χαρτόσημο αντιμετώπισε πολλές αμφισβητήσεις και δικαστικές ερμηνείες, με συνέπεια να αυξάνεται το κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις και να επιβαρύνεται η ανταγωνιστικότητά τους. Η εισαγωγή του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής επιχειρεί να απλοποιήσει το πλαίσιο, να το καταστήσει σαφέστερο και να προωθήσει την αναγκαία ψηφιοποίηση, με σκοπό να εξαλείψει τα εμπόδια που είχαν δημιουργηθεί από την προηγούμενη νομοθεσία.
Ο κ. Δαβέρος ανέδειξε τη σημασία της σωστής υλοποίησης αυτής της μεταρρύθμισης, με βάση τα διδάγματα των προηγούμενων δεκαετιών, ενώ παρουσίασε χρήσιμες προτάσεις, όπως την εφαρμογή του ορίου των 150.000 ευρώ ανά δάνειο και την επέκταση των ομολογιακών δανείων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νέο πλαίσιο αναμένεται να κριθεί στην πράξη κατά την εφαρμογή του, καθώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές, διατηρώντας τον ρυθμό της ψηφιοποίησης που απαιτεί η σύγχρονη εποχή. Η συζήτηση γύρω από το Χαρτόσημο και τη μετάβαση στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αντικατοπτρίζει τον συνεχή αγώνα της φορολογικής νομολογίας να προσαρμοστεί στις ανάγκες των επιχειρήσεων και της οικονομίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης και την προστασία του επιχειρείν.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Δαβέρος, «η εφαρμογή του Τέλους Χαρτοσήμου απασχόλησε τη χώρα μας για περισσότερα από 100 χρόνια, ενώ πλήθος αμφισβητήσεων και ερμηνειών χρειάστηκε πολλές φορές να επιλυθούν δικαστικά, προκαλώντας επιπτώσεις στο κόστος συμμόρφωσης και στην ανταγωνιστικότητα και λειτουργώντας ως επιβάρυνση στο επιχειρείν. Τώρα, πλέον, με την εισαγωγή του ψηφιακού τέλους συναλλαγής, πέραν της αναγκαίας ψηφιοποίησης, το πλαίσιο μεταρρυθμίζεται συνολικά, προκειμένου να καταστεί σαφέστερο και απλούστερο. Μένει να αξιολογηθεί και να κριθεί στην πράξη κατά την υλοποίησή του, κρατώντας τα διδάγματα από την εμπειρία των προηγούμενων δεκαετιών».
Διαβάστε ακόμη