Ορόσημο για την ωρίμανση του mega φωτοβολταϊκού project, ισχύος 380 MW που αναπτύσσει στις περιοχές της Δράμας και των Σερρών η Cero Generation, ο βραχίονας του αυστραλέζικου πολυσχιδούς ομίλου Macquarie που δραστηριοποιείται στα χερσαία φωτοβολταϊκά αποτελεί η νέα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με τη νέα τροποποιημένη ΑΕΠΟ δίνεται το «πράσινο φως» για προσθήκη μονάδων αποθήκευσης (μπαταρίες) συνολικής εγκατεστημένης χωρητικότητας 626,1 MWh (και εγγυημένης χωρητικότητας 547,60 MWh). Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή με την προσθήκη μπαταριών, επιδιώκεται το έργο αφενός να λάβει ταχύτερα όρους σύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρισμού και να τεθεί σε εμπορική λειτουργία, αφετέρου να έχει βελτιωμένο «προφίλ» παραγωγής, περιορίζοντας τον κίνδυνο των περικοπών της παραγόμενης ενέργειας.
Έμφαση στην αποθήκευση
Η κίνηση της Cero Generation είναι ενδεικτική της στρατηγικής πολλών «παικτών» στην αγορά ΑΠΕ προκειμένου να βελτιώσουν τις προοπτικές των έργων τους – στο φόντο των μηδενικών/αρνητικών χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού και των περικοπών που οφείλονται εν πολλοίς στην υπερπαραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά σε περιόδους χαμηλής ζήτησης. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά βρίσκεται εν αναμονή και του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για την προώθηση της αποθήκευσης (που τέθηκε το καλοκαίρι σε δημόσια διαβούλευση και σύντομα θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή), το οποίο προβλέπει σειρά αδειοδοτικών διευκολύνσεων και προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης σε αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης. Την ίδια στιγμή, ο «δρόμος» της λειτουργικής και επενδυτικής ενίσχυσης των μπαταριών κλείνει με τον τρίτο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ για εγκατάσταση μπαταριών σε Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο που θα διεξαχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το έργο της Cero Generation υλοποιείται από την θυγατρική «Ήλιος Σερρών Μονοπρόσωπη» και αφορά στην κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 379,34 MW και ισάριθμων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής εγκατεστημένης χωρητικότητας 626,136 MWh, στους Δήμους Σιντίκης και Κ. Νευροκοπίου των Περιφερειακών Ενοτήτων Σερρών και Δράμας αντίστοιχα. Τα συνοδά έργα αφορούν στην κατασκευή και λειτουργία Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), καθώς και υπόγειου και υπέργειου δικτύου διασύνδεσης μέσης και υπερυψηλής τάσης.
To project είχε λάβει Βεβαιώσεις Παραγωγού από τη ΡΑΕΕΥ το 2022, ωστόσο στην πορεία ανέκυψαν ορισμένα εμπόδια. Έτσι υπήρξε μια χρονοβόρα διαδικασία διαβουλεύσεων και τροποποιήσεων. Ανάμεσα στις αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν στο παρελθόν για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ήταν και της εταιρείας «Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Α.Ε». Ωστόσο, τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και το έργο έλαβε περιβαλλοντικούς όρους τον περασμένο Απρίλιο, που τροποποιήθηκαν προ ημερών για να ενσωματωθούν και οι μπαταρίες.
Ορόσημο για την παρουσία στην Ελλάδα
Τον περασμένο μήνα, η Cero Generation «έβαλε στην πρίζα» το πρώτο πράσινο έργο από τη μεγάλη δεξαμενή 4 GW που διαθέτει στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι φωτοβολταϊκά. Ο λόγος για το project «Delfini», φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW στην Προσοτσάνη Δράμας. Πρόκειται για το πρώτο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα που έλαβε στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης και υποστηρίζεται από μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγει (PPA) με τον ελβετικό όμιλο trading εμπορευμάτων Axpo, που αντανακλά την στρατηγική της εταιρείας να αναπτύσσεται με όρους αγοράς χωρίς να διεκδικεί λειτουργική ενίσχυση για τα έργα της.
H Cero -που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2022- αναπτύσσει πολλά έργα σε όλη τη χώρα, όπως ένα άλλο μεγάλο φωτοβολταϊκό 370 MW στην Κεντρική Ελλάδα, φωτοβολταϊκά σε Φωκίδα (280 MW), Θεσσαλία (110 και 250 MW), στο Λιτόχωρο Πιερίας (269 ΜW) και αλλού.
Διαβάστε ακόμη