Σε πέντε άξονες κινείται από την πρώτη στιγμή η στρατηγική του επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση για την ανάπτυξη του ομίλου, με εξαγορές, νέες θυγατρικές και αποσχίσεις δραστηριοτήτων ώστε να αξιοποιήσει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας. Πρώτος άξονας είναι η αξιοποίηση υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων όπως με την είσοδο στις τηλεπικοινωνίες (αξιοποιείται το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, κ.λπ.). Δεύτερος, η ενίσχυση του καναλιού διανομής προϊόντων και υπηρεσιών όπως δείχνει η επένδυση για την εξαγορά της Κωτσόβολος. Τρίτος η επέκταση σε νέους ή συμπληρωματικούς τομείς όπως οι νέες θυγατρικές που συνδέονται με τα data centers, την τεχνητή νοημοσύνη και τις ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλά και τα σχέδια για πιθανές επενδύσεις στο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, κ.ά. Τέταρτος άξονας είναι η διεθνής επέκταση ώστε να αποτελέσει έναν από τους ισχυρότερους ενεργειακούς ομίλους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να αξιοποιήσει το ισχυρό οπλοστάσιο υπηρεσιών και προϊόντων που δημιουργεί.

Πέμπτος άξονας, όπως δείχνει και η απόφαση για την προσεχή έκτακτη γενική συνέλευση ώστε να αποσχισθεί ο κλάδος επιθεωρήσεων / πιστοποιήσεων και να εισφερθεί σε νέα θυγατρική, είναι η αξιοποίηση της ισχυρής τεχνογνωσίας που υπάρχει εντός ομίλου ώστε να δημιουργηθούν “οχήματα” που θα δοκιμασθούν στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Θα προσφέρουν, δηλαδή, σε τρίτους, τις υπηρεσίες που σήμερα προσφέρουν εντός ομίλου. Αντίστοιχες στρατηγικές, δηλαδή η σύσταση θυγατρικών με πυρήνα εσωτερικές υπηρεσίες που απλώνουν τα πανιά τους στην ελεύθερη αγορά, ακολουθούν και άλλοι διεθνείς όμιλοι από το χώρο των utilities, όπως για παράδειγμα η γερμανική Deutsche Telekom που ελέγχει τον ΟΤΕ. Ο τελευταίος δημιούργησε προ ετών τέτοιες θυγατρικές που παρέχουν υπηρεσίες τόσο εντός ομίλου, όσο και προς τρίτους π.χ. στην τεχνική υποστήριξη τεχνολογικών συστημάτων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αρχή από την εξαγορά της Κωτσόβολος, η ΔΕΗ έχει διευρύνει την παρουσία της στη λιανική αγορά και σε πλήθος υπηρεσιών / προϊόντων. Ταυτόχρονα έχει ιδρύσει μία σειρά νέων θυγατρικών, επαναπροσδιορίζοντας τη δραστηριότητά της σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως οι τηλεπικοινωνίες, τα data centers και η τεχνητή νοημοσύνη. Η βεντάλια «άνοιξε» κι άλλο μετά τη σύσταση θυγατρικής με την επωνυμία ΔΕΗ e-money services, αλλά και τη νέα θυγατρική που δημιούργησε στον τομέα των επιθεωρήσεων / πιστοποιήσεων, διαχωρίζοντας τον κλάδο Εργαστηρίων, Πιστοποίησης & Επιθεώρησης από το Innovation Hub της εταιρείας.

Η ενεργειακή μετάβαση και οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν την αγορά. Τοποθετούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε μια νέα περίοδο εξηλεκτρισμού, η οποία είναι αλληλένδετη με την εξοικονόμηση ενέργειας, το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, την αυτοπαραγωγή και τις «έξυπνες» λύσεις. Όπως είχε γράψει το energygame.gr, στις 28 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε στο ΓΕΜΗ η σύσταση θυγατρικής με την επωνυμία ΔΕΗ e-money services και αρχικό κεφάλαιο 42 εκατ. ευρώ. Η νέα θυγατρική έχει σκοπό να λειτουργήσει ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, παρέχοντας υπηρεσίες πληρωμών και χρηματικής διαμεσολάβησης. Η ΔΕΗ επεκτείνεται στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών προκειμένου να αξιοποιήσει το ευρύτατο πελατολόγιο καθώς και την πολυετή παρουσία της θυγατρικής Κωτσόβολος στον τομέα των πιστώσεων. Συγκεκριμένα, η νέα εταιρεία θα προσφέρει υπηρεσίες όπως τοποθέτηση και ανάληψη μετρητών σε λογαριασμούς πληρωμών, εκτέλεση πληρωμών, έκδοση ηλεκτρονικού χρήματος, καθώς και άλλες υπηρεσίες σχετικές με την ηλεκτρονική τραπεζική. Η «ΔΕΗ e- Money Services» θα λειτουργεί ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος κατά την έννοια του ν. 4021/2011 αναπτύσσοντας εφαρμογή για φορητές συσκευές (mobile app) για καταθέσεις και πληρωμές. Τον ίδιο δρόμο έχουν ακολουθήσει και άλλοι ισχυροί όμιλοι με ευρύ πελατολόγιο όπως ο ΟΤΕ, ή ο ΟΠΑΠ.

Λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε η απόσχιση του αυτοτελούς κλάδου Εργαστηρίων, Πιστοποίησης & Επιθεώρησης της ΔΕΗ και η εισφορά του σε νέα ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΔΕΗ Εργαστήρια, Επιθεώρηση & Πιστοποίηση» και διακριτικό τίτλο «PPC INSPECTRA» που αποτελεί 100% θυγατρική του ενεργειακού ομίλου. Ο κλάδος που αποσχίζεται και μεταβιβάζεται στην Επωφελούμενη είναι ο αυτοτελής κλάδος Εργαστηρίων, Επιθεώρησης και Πιστοποίησης της Εταιρείας (ο «Κλάδος» ή «ΤIC»). Στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για τη διαπίστευση της θυγατρικής εταιρείας, που θα προέλθει από  την απόσχιση κλάδου, ως φορέα πιστοποίησης από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.). Ως επακόλουθο, η PPC INSPECTRA θα μπορεί να εξαγοράσει και ενσωματώσει άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όμορους με αυτούς που ήδη θα εξυπηρετεί από τη σύστασή της και να αναπτύξει το πελατολόγιό της. Με αυτό τον τρόπο, αναμένεται να  δημιουργήσει νέες ροές εσόδων, ενισχύοντας την ανάπτυξη και διαφοροποίηση του  χαρτοφυλακίου των δραστηριοτήτων της. Με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θέλει να αξιοποιήσει την υψηλή ζήτηση που δημιουργεί νέες ευκαιρίες για υπηρεσίες TIC. Η ζήτηση αυτή παρατηρείται  ιδιαίτερα στους κλάδους της Ναυτιλίας, Ενέργειας, Χημικών, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων,  Κατασκευών, Προϊόντων Λιανικής, Άμυνας & Αεροναυπηγικής, αλλά και Μεταφορών & Σιδηροδρόμου. Επιπλέον, η πιστοποίηση των συστημάτων διαχείρισης ή των δεξιοτήτων του προσωπικού υιοθετείται ολοένα και περισσότερο ως βέλτιστη πρακτική της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης.

AI και data centers «δίνουν» το τέμπο του μετασχηματισμού

Στο «ραντάρ» της ΔΕΗ έχουν μπει και οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, μέσω των οποίων θα δώσει υπόσταση στα σχέδια για ανάπτυξη μεγάλων data centers στην Ελλάδα ίσως και στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Ευρώπης. Στόχος της εταιρείας είναι να καλύψει τις δικές της ανάγκες για παροχή υπηρεσιών σε τρίτους. Με όχημα την θυγατρική «Data in Scale» η ΔΕΗ μπήκε στο παιχνίδι στις 16 Σεπτεμβρίου. Η θυγατρική έκανε την παρουσία της με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 4 εκατ. ευρώ, ενώ ανήκει κατά 55% στην CAIO Holding Company Limited, εταιρεία συμφερόντων της DAMAC με έδρα το Λονδίνο και κατά 45% στην ελληνική επιχείρηση. Η DAMAC είναι ένας ιδιωτικός επιχειρηματικός όμιλος που ανήκει και διοικείται από έναν άνθρωπο, τον επιχειρηματία Χουσεΐν Σαζουάνι και έχει την έδρα της στο Ντουμπάι, την πολυπληθέστερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρωτεύουσα του Εμιράτου του Ντουμπάι. Για το 2024 ο κλάδος Data Center της DAMAC θα έχει παραδώσει εγκαταστάσεις ισχύος 40 MW, ενώ η εταιρεία φιλοδοξεί μέχρι το 2026 να έχουν αναπτυχθεί κέντρα δεδομένων ισχύος πάνω από 150 MW. Σημειώνεται πως στα Σπάτα θα αναπτυχθεί το πρώτο από μια σειρά παρόμοιων επενδύσεων που σκοπεύουν να αναπτύξουν ο ελληνικός με τον εμιρατινό όμιλο. Τα κέντρα δεδομένων της ΔΕΗ δεν θα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες του ενεργειακού ομίλου, αλλά θα προσφέρουν υπηρεσίες συνεγκατάστασης. Θα εκμισθώνονται, δηλαδή, σε έναν ή περισσότερους. Η προσοχή είναι στραμμένη στα επόμενα βήματα που αφορούν το σκέλος της αδειοδότησης και της εξασφάλισης άδειας δόμησης για το κέντρο δεδομένων της ΔΕΗ. Η ελκυστικότητα της Ελλάδας για επενδύσεις κέντρων αποδίδεται και στην άφιξη πολλών υποθαλάσσιων καλωδίων, όπως το σύστημα AAE-1 που συνδέει την Ελλάδα με βασικές αγορές στην Άπω Ανατολή, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Εκτιμάται ότι εντός του επόμενου διαστήματος 20 υποθαλάσσια καλώδια θα συνδέουν την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ αντικείμενό της «Data in Scale» είναι αφενός η ανάπτυξη κέντρων δεδομένων προς πώληση ή εκμίσθωση σε τρίτους και αφετέρου η παροχή υπηρεσιών σε πελάτες, μέχρι τη συνεργασία με εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η στρατηγική αυτή κίνηση βρίσκεται σε απόλυτη συνάφεια με τη θυγατρική που συστάθηκε στις 30 Ιουλίου ονόματι «Olympus AI». Απώτερος σκοπός της είναι η δραστηριοποίησή της εμπορικά σε τομείς που σχετίζονται με τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αντικείμενο της εταιρείας είναι η υλοποίηση εφαρμογών με τεχνητή νοημοσύνη, που προσαρμόζονται στις ανάγκες διαφόρων κλάδων, όπως η ενέργεια, η υγεία, ο χρηματοοικονομικός τομέας, η εκπαίδευση και οι μεταφορές. Οι κύριοι τομείς δραστηριότητας περιλαμβάνουν έρευνα και ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, υποδομές για δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη, μάρκετινγκ και πωλήσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες και κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας. Στους πελάτες αυτούς θα απευθύνεται το software που θα παράγει η «Data in Scale». Η θυγατρική θα διεξάγει έρευνες και μελέτες σε τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της, συμπεριλαμβανομένων της μηχανικής μάθησης, της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, της υπολογιστικής όρασης, της ρομποτικής και της ανάλυσης δεδομένων.

Η ψηφιοποίηση είναι σημαντικός πυλώνας του επιχειρηματικού πλάνου του ομίλου. Όπως έχει υποστηρίξει ο όμιλος ΔΕΗ «τώρα» είναι η στιγμή η Ευρώπη να αναπτύξει τις δικές της τεχνολογίες, καθώς μέχρι τώρα είναι χρήστης τεχνολογιών που αναπτύσσονται σε άλλα μήκη και πλάτη της γης στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό είχε δημιουργηθεί και η θυγατρική της επιχείρησης FiberGrid, η οποία έχει στόχο να αναπτύξει πανελλαδικά δίκτυο FTTH, το οποίο πρόκειται να φτάσει τα τέλη του έτους σε περίπου 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αριθμός που πρόκειται να φτάσει το 1,7 εκατ. το 2025. Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου 680 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη εκτίμηση της εταιρείας. Σημειώνεται πως η ΔΕΗ είχε αποστείλει επιστολή με την οποία καλούσε όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να αξιοποιήσουν πιλοτικά το νέο δίκτυο οπτικών ινών. Αποδέκτες της επιστολής της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ, με δραστηριότητες στις τηλεπικοινωνίες, ήταν οι εταιρείες ΟΤΕ, Nova, Vodafone και Inalan.

Οι πέντε θυγατρικές της ΔΕΗ αποδεικνύουν πως ο όμιλος έχει εξελιχθεί σε έναν πολυδιάστατο οργανισμό με ισχυρή παρουσία όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και σε κλάδους που συνδέονται άμεσα με το μέλλον της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, κάνοντας ένα σημαντικό άλμα προς την κατεύθυνση της διπλής μετάβασης, της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Διαβάστε ακόμη