Εξελίξεις στις έρευνες για φυσικό αέριο στα θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» που διαχειρίζεται η κοινοπραξία Exxon Mobil (Operator των δυο οικοπέδων) και Helleniq Energy «κυοφορεί» η απόφαση της ΕΔΕΥΕΠ για εξάμηνη παράταση –έως τις 9 Απριλίου 2025- για την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου ερευνών στο πρώτο εκ των δυο μπλοκ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η παράταση αυτή δόθηκε για τυπικούς λόγους, καθώς στις 9 Οκτωβρίου έληγε τυπικά η Πρώτη Φάση του Βασικού Σταδίου Ερευνών, που αφορούσε τη συλλογή δισδιάστατων δεδομένων. Ωστόσο, και στα δυο οικόπεδα, η κοινοπραξία έχει προχωρήσει πιο πολύ, συλλέγοντας και τρισδιάστατα (3D) δεδομένα που απεικονίζουν καλύτερα τους γεωλογικούς σχηματισμούς στο βυθό. Το ότι στην παρούσα φάση το «δίδυμο» Exxon Mobil- Helleniq Energy αιτήθηκε (με επιστολή που έστειλε στις 3 Οκτωβρίου στην ΕΔΕΥΕΠ) και έλαβε παράταση για το πρώτο στάδιο ερευνών στο μπλοκ δυτικά της Κρήτης, σημαίνει πρακτικά ότι η έμφαση πέφτει στο έτερο θαλάσσιο οικόπεδο «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», για το οποίο ενεργοποιείται επίσημα η έναρξη της Δεύτερης Φάσης του Βασικού Σταδίου ερευνών, που αφορά στη συλλογή τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων. Καθώς όμως, όπως προαναφέρθηκε, η συλλογή των 3D δεδομένων έχει ήδη λάβει χώρα νωρίτερα από το «επίσημο» χρονοδιάγραμμα και δη τον περασμένο Μάρτιο, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για το θαλάσσιο οικόπεδο ΝΔ της Κρήτης θα αξιοποιήσει αυτό το χρονικό διάστημα για να ωριμάσει περαιτέρω το project από όλες τις πλευρές και ότι παραμένει «ζωντανό» το χρονοδιάγραμμα για τη λήψη απόφασης για την πρώτη διερευνητική γεώτρηση στα τέλη του 2024, στο οποίο είχε αναφερθεί τον περασμένο Μάιο ο Γενικός Διευθυντής της Εxxon Mobil Cyprus Βαρνάβας Θεοδοσίου, από το βήμα του συνεδρίου του East Med Gas Forum στην Αθήνα. Ο ίδιος είχε προσθέσει τότε ότι αν η απόφαση είναι θετική η διερευνητική γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί τέλος του 2025 με αρχές 2026.

Το «σήμα» της ΕΔΕΥΕΠ για την παράταση της πρώτης φάσης του ερευνητικού σταδίου για το μπλοκ «Δυτικά της Κρήτης» και την έναρξη –τυπικά- της δεύτερης φάσης στο μπλοκ «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» σημαίνει ότι δίδεται προτεραιότητα στο δεύτερο οικόπεδο που μπαίνει σε «τροχιά» λήψης τελικής επενδυτικής απόφασης για γεώτρηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Για το μπλοκ στη θαλάσσια περιοχή «Δυτικά της Κρήτης», το δίδυμο Exxon Mobil- Helleniq Energy έκρινε ότι απαιτείται πρόσθετος χρόνος για την ανάλυση και αξιολόγηση των ευρημάτων που έχουν προκύψει από τις έρευνες, γι’ αυτό και ζήτησε την παράταση «προκειμένου να ολοκληρωθεί η υλοποίηση του νέου ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένου προγράμματος εργασιών», όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΕΔΕΥΕΠ που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι 2D έρευνες ολοκληρώθηκαν τον χειμώνα 2022-2023, ενώ οι 3D έρευνες έλαβαν χώρα μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2024.

Διαβάστε ακόμη