Υψηλότερη τιμή στόχο τα 27,40 ευρώ και σύσταση buy δίνει για την μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η Axia, μετά την έναρξη λειτουργίας της Αττικής Οδού από τη θυγατρική της «Νέα Αττική Οδός ΜΑΕ» και την είσοδο στον αυτοκινητόδρομο της Latsco με ποσοστό 10%.

H Axia κάνει λόγο για θετική εξέλιξη τη συμφωνία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να πουλήσει το 10% της Αττικής Οδού στη Latsco (η οποία κατέχει ήδη το 7,56% στην εταιρεία), αφού βοηθά στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου του έργου. Παράλληλα σημειώνει ότι το ασφάλιστρο που καταβλήθηκε επιβεβαιώνει το ελκυστικό σημείο εισόδου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Αττική Οδό.

Επιπλέον, σημειώνει ότι η συμφωνία οδηγεί σε αυξημένες αποδόσεις για τον όμιλο αν και βελτιωμένο εσωτερικό βαθμό απόδοσης (IRR) και μειωμένο χρόνο απόσβεσης.Με βάση το μοντέλο της Axia, για την προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο IRR μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται στο 13,20%, ενώ η καθαρή παρούσα αξία (NPV) για το έργο, με προεξοφλητικό επιτόκιο 9%, εκτιμάται σε 322 εκατ. ευρώ ή 3,1 ευρώ ανά μετοχή.

Η Axia μιλά για την πιο προσοδοφόρα οδική παραχώρηση στην Ελλάδα. «Μετά την επιτυχή υποβολή προσφορών τον περασμένο Σεπτέμβριο, στις 6 Οκτωβρίου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεκίνησε τη λειτουργία της Αττικής Οδού. Η παραχώρηση αφορά στη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για περίοδο 25 ετών», αναφέρει.

«Η Αττική Οδός είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο προσοδοφόρες παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων στην Ευρώπη. Πρόκειται για έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο μήκους 70 χιλιομέτρων που εκτείνεται μέσα από την Αθήνα επιτρέποντας στους οδηγούς να παρακάμπτουν το κέντρο της Αθήνας και να συνδεθούν με τον κύριο οδικό άξονα της χώρας. Πρόκειται για τον πιο πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο διοδίων στην Ελλάδα με μέση ημερήσια κυκλοφορία άνω των 270 χιλιάδων οχημάτων (εκτιμώμενη για το 2024)», υπογραμμίζει η Axia.

Το μοντέλο αποτίμησης της Axia για την παραχώρησης τη Αττικής Οδού βασίζεται στις παρακάτω βασικές παραδοχές:

  • Κυκλοφοριακή κίνηση: Με βάση τον εκτιμώμενο όγκο κίνησης 270.000 οχημάτων το 2024, ενσωματώνει ετήσια αύξηση 2,6% στον μέσο όγκο τα επόμενα 10 χρόνια. Με βάση τον όγκο των παραδοχών του 2024, εξακολουθεί να είναι 12% χαμηλότερος έναντι της κορύφωσης, ενώ η πραγματική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θεωρείται ότι ξεπερνά το 2% κάθε χρόνο. Με βάση τις παραπάνω παραδοχές, ο μέσος CAGR κατά την περίοδο παραχώρησης εκτιμάται σε 2,6%.
  • Διόδια: Με βάση ένα μέσο εισιτήριο 2,1 ευρώ το 2025 (μικτοί τύποι οχημάτων, χωρίς ΦΠΑ), μέχρι το 2026 υπολογίζεται μια μέση προσαρμογή του πληθωρισμού 2%. Επιπλέον, ενσωματώνει την εισαγωγή διαφοροποιημένων διοδίων, μετά το 5ο έτος λειτουργίας, σύμφωνα με τις διατάξεις παραχώρησης. Το CAGR κατά την περίοδο παραχώρησης εκτιμάται σε 2,4%.
  • Έσοδα: Με βάση τα παραπάνω, τα εκτιμώμενα έσοδα από 215 εκατ. ευρώ το 2025 αναμένεται να υπερβούν τα 710 εκατ. ευρώ έως το τέλος της παραχώρησης και αντιπροσωπεύουν 5,1% CAGR.
  • Κρατικό τέλος: Ορίζεται στο 9,3% των ετήσιων εσόδων.
    Opex: Υπολογίζεται σε λίγο πάνω από το 9% των εσόδων ή 20 εκατ. ευρώ το 2025.
  • EBITDA: Το εκτιμώμενο EBITDA το 2025 είναι 175 εκατ. ευρώ, για να αυξηθεί σε 241 εκατ. ευρώ έως το 2030 και σε 421 εκατ. ευρώ έως το 2040. Το μέσο EBITDA εκτιμάται σε 357 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο παραχώρησης με το EBITDA CAGR να υπολογίζεται στο 5,4%.
  • Capex: Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, το capex θα υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης.
  • Οι δαπάνες αποσβέσεων ορίζονται σε 131 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Οι συνολικές πληρωμές τόκων κατά τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης εκτιμώνται σε 1,72 δισ. ευρώ με το συνολικό πραγματικό κόστος τόκων να εκτιμάται κάτω από 4% σταθερό κατά τη διάρκεια της περιόδου. Η δανειακή διευκόλυνση των 2,6 δισ. ευρώ έχει διάρκεια 22 ετών.

Διαβάστε ακόμη