Με «Ελληνικά Καλώδια» θα επιτευχθεί ο εξηλεκτρισμός των ΗΠΑ, αφού σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Cenergy Holdings, Αλέξανδρο Μπένο το εργοστάσιο στο Μέριλαντ θα είναι έτοιμο προς τα τέλη του 2027. Η στρατηγικού χαρακτήρα κίνηση της εταιρείας να επεκτείνει την παραγωγική της βάση σε μία παραθαλάσσια έκταση 145.000 τετραγωνικών μέτρων στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ είναι αλληλένδετη με τις προοπτικές που διανοίγονται και έχουν να κάνουν με ικανοποίηση της αυξανόμενης ανάγκης των ΗΠΑ για αναβαθμίσεις του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κατασκευή της πρώτης φάσης της σχεδιαζόμενης μονάδας παραγωγής καλωδίων από τον Όμιλο ξεκινά το 2025 και θα διαρκέσει ως το 2027, ενώ τα πραγματικά μεγέθη θα είναι ενισχυμένα από το 2028. Η εταιρεία βρίσκεται με αυτόν τον τρόπο ένα βήμα πιο κοντά στο «αμερικανικό όνειρο», με τη διοίκηση να αναφέρει στη χθεσινή δημοσιογραφική ενημέρωση που πραγματοποίησε πως «στόχος είναι να πάρουμε το αμερικανικό διαβατήριο και να βάλουμε ένα πόδι εκεί». Σημειώνεται πως την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου στις 16:00 το απόγευμα, κλείνει το βιβλίο προσφορών και ολοκληρώνεται η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Cenergy (θυγατρική εταιρεία του ομίλου Βιοχάλκο), για την άντληση 200 εκατ. ευρώ η οποία αποσκοπεί στη χρηματοδότηση της κατασκευής της νέας μονάδας παραγωγής καλωδίων στις ΗΠΑ. Με την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, το free float της εταιρείας θα αυξηθεί από το 20% στο 30%, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή από ξένους θεσμικούς επενδυτές και επενδυτικούς οίκους, όπως σχολίασε η διοίκηση. Η τελική τιμολόγηση θα γίνει την Παρασκευή μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών. «Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρείας και καλούμε και άλλους να συμμετέχουν σε αυτό», τόνισε η διοίκηση κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της.
Υπενθυμίζεται πως η ΑΜΚ θα χρηματοδοτήσει την πρώτη φάση του project, που αφορά τη μονάδα χερσαίων καλωδίων. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και η αγορά του οικοπέδου για την κατασκευή του εργοστασίου η οποία πραγματοποιήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και ήταν μια επένδυση της τάξεως σχεδόν 29 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός για την κατασκευή της μονάδας έχει ολοκληρωθεί, η αδειοδότηση προχωρά κανονικά και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Η δεύτερη φάση, η οποία είναι «υπό καθεστώς συζήτησης» τοποθετείται μετά το 2027 και αφορά υποθαλάσσια καλώδια. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν εφόσον υπάρξει ζήτηση για υποθαλάσσια καλώδια στις ΗΠΑ και τελικές συμφωνίες απορρόφησης των παραγόμενων καλωδίων από τους κατασκευαστές των έργων. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Μπένος η ζήτηση για καλώδια είναι τόσο μεγάλη στις ΗΠΑ που ο χρόνος παράδοσης μπορεί να φτάσει το 1 έτος ακόμα και 16 μήνες, ενώ τα περιθώρια κέρδους ξεπερνούν το 20%.Η συνολική αγορά καλωδίων στις ΗΠΑ υπολογίζεται στα 20 δισ. ευρώ, με τα χερσαία καλώδια να αποτελούν ένα τμήμα αυτής της αγοράς, αξίας 8 δισ. ευρώ.
Ο Αλέξης Αλεξίου, CEO της Hellenic Cables δεν παρέλειψε να αναφέρει το γεγονός πως η υποδοχή από τις αμερικανικές αρχές ήταν μια «ευχάριστη έκπληξη» για την Cenergy Holdings, αφού η επένδυση χαίρει σημαντικής εκτίμησης. Η διοίκηση ανέφερε εξάλλου πως πρόκειται για μία διαφορετική αγορά, στην οποία έχεις μεγαλύτερη δύναμη ως τοπικός παραγωγός και όχι ως εξαγωγέας. Η Cenergy Holdings πιστεύει ότι είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί αυτή την πολλά υποσχόμενη ευκαιρία στην αγορά της Αμερικής, δεδομένων των υφιστάμενων τεχνολογικών δυνατοτήτων της. Το πρόγραμμα επέκτασης ευθυγραμμίζεται πλήρως με την στρατηγική του ομίλου που βασίζεται στους παρακάτω τρεις πυλώνες: την ανάπτυξη νέων προϊόντων, την περαιτέρω γεωγραφική εξάπλωση και τη λειτουργία εργοστασίων με νέες τεχνολογίες, γεγονός που τα καθιστά σύγχρονα και αξιόπιστα. Όπως δήλωσε ο κ. Μπένος, η ανάγκη για πράσινη ενέργεια θέτει την εταιρεία στο επίκεντρο των εξελίξεων, ενώ πρόκειται για μία ανάγκη που όπως προέβλεψε δεν αναμένεται να χάσει δυναμική, μέσα στα επόμενα 20 με 25 χρόνια.
Η Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables) και η Σωληνουργεία Κορίνθου (Corinth Pipeworks) καταφέρνουν να ξεχωρίσουν, ενώ αμφότερες ανήκουν από το 2016 στην εταιρεία Cenergy Holdings. Η Cenergy εξάγει προϊόντα σε πάνω από 55 χώρες και μέσα σε ένα διάστημα 12 ετών έχει επενδύσει 800 εκατ. ευρώ. Η Helleniq Cables εκτελεί έργα «με το κλειδί στο χέρι» προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις μεταφοράς και διανομής ενέργειας. Αντίστοιχα, η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι ένας παραγωγός σωλήνων μεταφοράς ενέργειας, με εξειδίκευση στη μεταφορά υδρογόνου υψηλής πίεσης και CO2, αναδεικνύοντας την τεχνογνωσία της σε μελλοντικά ενεργειακά δίκτυα.
Η Hellenic Cables αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες μεταφοράς και διανομής ενέργειας στην Ευρώπη, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υπεράκτιων δικτύων αιολικής ενέργειας, δικτύων τηλεπικοινωνίας και δεδομένων, κατασκευών και βιομηχανίας. Η Εταιρεία διακρίνεται για τον εξαγωγικό της προσανατολισμό και τη δημιουργία μακροπρόθεσμων συνεργασιών και δεσμών με σημαντικούς οργανισμούς στη Δανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Κατασκευάζει καλώδια ενέργειας και τηλεπικοινωνιών για διάφορους τομείς όπως η μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι τηλεπικοινωνίες, οι κατασκευές και οι υποδομές. Οι τεχνικές γνώσεις συνδυάζονται με επενδύσεις σε υπερσύγχρονα μηχανήματα για να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα απόδοσης και ποιότητας πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα.Η εταιρεία διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής καλωδίων στη Θήβα , στην Κόρινθο (Ελλάδα) και στο Βουκουρέστι (Ρουμανία), και ένα βοηθητικό εργοστάσιο παραγωγής στα Οινόφυτα (Ελλάδα). Η μονάδα παραγωγής Κορίνθου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα εργοστάσια υποβρυχίων καλωδίων στον κόσμο. Πρόκειται για μία μοναδική καθετοποιημένη μονάδα, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε κόστος και ταχύτητα υλοποίησης των παραγγελιών. «Όλα γίνονται εκεί. Δεν χάνεις χρόνο και κόστος», σχολίασε η διοίκηση. Αυτή την τεχνογνωσία θέλουν να μεταφέρουν και στην Αμερική. «Πάμε να κάνουμε αυτό που ήδη ξέρουμε. Είναι ένα μεγάλο βήμα, αλλά θα πετύχει», σχολίασαν.
Διαβάστε ακόμη