Τον σημαντικό ρόλο της ελληνικής θυγατρικής Enaon στο αναπτυξιακό story της Italgas καθώς επιδιώκει να αναδειχθεί σε Ευρωπαίο πρωταθλητή της διανομής αερίων μετά το μεγάλό deal της εξαγοράς της ανταγωνίστριάς στην Ιταλία 2i Rete Gas ανέδειξε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ιταλικού ομίλου Πάολο Γκάλο κατά την αναλυτική παρουσίαση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου 2024-2030. Μπορεί η εξαγορά της 2i Rete Gas, συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ, να αυξάνει την έμφαση -και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες- της Italgas στο δίκτυο διανομής της Ιταλίας, ωστόσο ο πήχης ανεβαίνει και για τις επενδύσεις στην Ελλάδα (στο 1 δισ. ευρώ από 900 εκατ. ευρώ προηγουμένως), αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τις επενδύσεις στην Ιταλία.

Πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο σχεδιασμό της Italgas, το 34% του ποσού των 1 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθεί στην ελληνική θυγατρική Enaon (επί συνολικών επενδύσεων 15,6 δις. ευρώ που προβλέπει το πλάνο του ιταλικού ομίλου για την περίοδο αναφοράς), το 34% θα κατευθυνθεί στην επέκταση, ανάπτυξη και συντήρηση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που «τρέχει» η Enaon EDA, με το πρόγραμμα να κάνει λόγο για σύνδεση130 νέων περιοχών της Ελλάδας και αύξηση των σημείων αναδιανομής (redelivery points) σε 927.000 στο τέλος της δεκαετίας (από 600.000 περίπου στο τέλος του 2023), με ετήσιο ρυθμό αύξησης 6,4% (έναντι 7%) στο προηγούμενο Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2029. Έμφαση δίνεται στις μικρές υποδομές LNG (με την πρώτη εξ αυτών, στην Καστοριά να ενεργοποιείται μέσα στον μήνα). Αξίζει δε να σημειωθεί η εκτίμηση της Italgas για διπλασιασμό τη ζήτησης για φυσικό αέριο στην Ελλάδα έως το 2030 (στα 2,9 δισ. κυβικά μέτρα στο τέλος της δεκαετίας από 1,5 δισ. κυβικά μέτρα σήμερα), που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που προδιαγράφει πτώση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στον βιομηχανικό, εμπορικό και οικιακό τομέα. Και κατά την παρουσίαση της Δευτέρας, μάλιστα, ο κ. Γκάλο τόνισε την «απρόσμενα ισχυρή» -όπως την χαρακτήρισε- ζήτηση για νέες συνδέσεις φυσικού αερίου, ιδίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κατά το τρέχον έτος που αποτελεί θετικό οιωνό για τον ευρύτερο σχεδιασμό της εταιρείας για την ανάπτυξη υποδομών που είναι έτοιμες να υποδεχθούν «πράσινα» αέρια (βιομεθάνιο, υδρογόνο), προωθώντας την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας.

Βιομεθάνιο

Ποσοστό 33% των προβλεπόμενων επενδύσεων στην Ελλάδα θα κατευθυνθούν για την ανάπτυξη της αγοράς του βιομεθανίου, αν και εδώ ο πήχης κατεβαίνει σε σχέση με τον προηγούμενο Στρατηγικό Σχέδιο (που διοχέτευε στον εν λόγω πυλώνα το 38% των προβλεπόμενων επενδύσεων 900 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2023-2029), αντανακλώντας και τους μετριοπαθείς στόχους που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για το βιομεθάνιο όπως αποτυπώνονται στο ΕΣΕΚ, καθώς και την καθυστέρηση στην εκπόνηση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου. Σε κάθε περίπτωση, η Italgas προβλέπει σημαντική μεγέθυνση της παραγωγής βιομεθανίου στην Ελλάδα έως το τέλος της δεκαετίας, με 32 μονάδες να έχουν συνδεθεί στο δίκτυο της Enaon.

Ψηφιοποίηση

O τρίτος πυλώνας που επέχει κεντρική θέση στον σχεδιασμό της Italgas τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα είναι η ψηφιοποίηση των υποδομών, με τον κ. Γκάλο να κάνει για πρώτη φορά στην παρουσίασή του εκτενή αναφορά και στις νέες δυνατότητες που ανοίγει η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) τα επόμενα χρόνια, με την εταιρεία να δρομολογεί την μεταλαμπάδευση με ταχείς ρυθμούς στην Ελλάδα των καινοτομιών που αναπτύσσει στην Ιταλία, όπως οι «έξυπνοι» μετρητές Nimbus και το προηγμένο λογισμικό DANA που επιτρέπει την παρακολούθηση και διαχείριση των δικτύων διανομής και των μονάδων που είναι συνδεδεμένες σε αυτά σε πραγματικό χρόνο, «ξεκλειδώνοντας» μεγάλα οφέλη τόσο από πλευράς ασφαλούς λειτουργίας όσο και αποδοτικότητας.  Το νέο σχέδιο της Italgas για την Ελλάδα προβλέπει την μαζική εγκατάσταση των «έξυπνων» μετρητών Nimbus που θα αντικαταστήσουν τους παλαιούς μετρητές, ενώ η έλευση του DANA στη χώρα μας τοποθετείται το 2026, οπότε θα λειτουργήσει στην πλήρη δυναμικότητά του και το νέο Κέντρο Ελέγχου και Διοίκησης του Δικτύου Διανομής στην Αθήνα.

Οι επενδύσεις αυτές θα επιτρέψουν την ανάπτυξη του ελληνικού δικτύου διανομής από 7.924 χλμ. το 2023 σε πάνω από 11.000 χλμ. στο τέλος της περιόδου αναφοράς του Σχεδίου (περίπου 40%) και την αύξηση των καταναλωτών που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο από 600.000 στο τέλος του 2023 σε λίγο κάτω από 1 εκατ. το 2030.

Εταιρικός μετασχηματισμός Enaon

Συνεχίζεται τέλος και η διαδικασία του εταιρικού μετασχηματισμού της Enaon, με στόχο να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τα standards της Italgas. Τα πρώτα αποτελέσματα της άσκησης είναι θετικά, αλλά «η ιστορία δεν τελειώνει εδώ», όπως είπε ο κ. Γκάλο, με την διοικητική ομάδα της Enaon να εργάζεται πάνω σε «περαιτέρω πρωτοβουλίες που θα της επιτρέψουν να λειτουργεί με πιο αποτελεσματικό, αποδοτικό και ενιαίο τρόπο εντός της ελληνικής επικράτειας και εντός του ομίλου της Italgas. Στο πλαίσιο αυτό, διαχωρίζεται πλήρως και η κατανομή των «αρμοδιοτήτων» μεταξύ της εταιρείας holding ENAON που παρέχει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες και της λειτουργικής μονάδας Enaon EDA που καλύπτει όλες τις τεχνικής φύσεως δραστηριότητες.

Διαβάστε ακόμη