Νέο άνοιγμα στην ελληνική αγορά Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας κάνει ο βελγικός όμιλος Virya Energy, ο οποίος ειδικεύεται στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση και λειτουργία έργων για την ενεργειακή μετάβαση. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στελέχη του ομίλου στο energygame.gr, «η Ελλάδα προσφέρει ένα ελπιδοφόρο πεδίο για την ανάπτυξη ΑΠΕ, που ευθυγραμμίζεται με τους τομείς εξειδίκευσης της εταιρείας μας». Στόχος τους, όπως τόνισαν, είναι «να υπάρξει ουσιαστικός αντίκτυπος στη βελτίωση της βιωσιμότητας του ενεργειακού τομέα της Ελλάδας». Με 500 MW εγκατεστημένης ισχύος αιολικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Virya Energy διαθέτει σχεδόν 30 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη και τη λειτουργία τέτοιων έργων και είχε διαβάσει τις δυνατότητες της Ελλάδας ήδη το 2021.

Η Virya Energy εμφανίζει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας ως κατασκευαστής και διαχειριστής έργων αιολικής ενέργειας. Ο όμιλος ιδρύθηκε το 2019 από την επενδυτική εταιρεία Korys και τον πολυσχιδή όμιλο Colruyt, και από τότε επεκτείνεται ενεργά και σε άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά και το υδρογόνο, σε διεθνή κλίμακα. Η εταιρεία holding κατέχει το 100% των μετοχών των εταιρειών Parkwind, Eurowatt, Eoly Energy και Sanchore. Έχει εμπειρία σε ενεργειακές υποδομές μεγάλης κλίμακας, συνεργαζόμενη στενά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών δικτύου, με σκοπό την ενίσχυσή τους. Κύκλοι της εταιρείας αναφέρουν πως η μακροπρόθεσμη στρατηγική του ομίλου στην εγχώρια αγορά ευθυγραμμίζεται με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. «Πρωταρχικός μας στόχος είναι η ενίσχυση της ενεργειακής μετάβασης της χώρας μέσω της προώθησης καινοτόμων και βιώσιμων έργων ΑΠΕ».

Στους θυγατρικούς της βραχίονες ανήκουν η Parkwind είναι η κύρια εταιρεία υπεράκτιων αιολικών πάρκων της Virya Energy, κατέχοντας και εκμεταλλευόμενη τέσσερα υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ αναπτύσσει και νέα έργα στη Γερμανία και την Ιρλανδία.  Να σημειωθεί ότι η Parkwind έχει συνάψει στρατηγική συμφωνία με την Intrakat για την από κοινού δραστηριοποίηση στον κλάδο των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα. Η Eurowatt διαχειρίζεται χερσαία αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά έργα, έχοντας παρουσία στη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Πολωνία με περισσότερα από 36 ενεργά έργα. Η Sanchore διαχειρίζεται ένα χερσαίο αιολικό πάρκο στην Ινδία μέσω της Korys Renewable Energy, διευρύνοντας την παρουσία της Virya στην Ασία. Η Eoly Energy είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση χερσαίων αιολικών πάρκων στο Βέλγιο, συμβάλλοντας στη στρατηγική της εταιρείας για καθαρή ενέργεια. Επιπλέον, η Virya Energy ηγείται στον τομέα του πράσινου υδρογόνου μέσω της Virya H2, με σκοπό την ανάπτυξη εγκαταστάσεων βιομηχανικής κλίμακας στο Βέλγιο για την παραγωγή και χρήση πράσινου υδρογόνου ως αποθήκευση ενέργειας και καύσιμο χαμηλών εκπομπών.

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου η Virya Energy ανακοίνωσε τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τη Zephiros Ltd για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου στην Εύβοια, με δυναμικότητα 250MW περίπου. Η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την επέκταση των υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα, καθώς οι δυο εταιρείες στοχεύουν να επιταχύνουν την ανάπτυξη και την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, στην Εύβοια, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της περιοχής, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και προωθώντας τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. «Είμαστε αφοσιωμένοι στη συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίτευξη της μετάβασης σε πιο καθαρές και πράσινες ενεργειακές λύσεις», αναφέρουν πηγές της εταιρείας στο energygame.gr.

Γνωστή στην ελληνική αγορά για το mega αιολικό στην Εύβοια

Η εντυπωσιακή «αφετηρία» στην εγχώρια αγορά είχε πραγματοποιηθεί το 2021, όταν η ΡΑΑΕΥ άναψε το πράσινο φως σε ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά που δρομολογούνται στην Ελλάδα. Ιδιοκτήτρια του έργου είναι GH Wind που συστάθηκε τον Μάιο του 2021 και είναι θυγατρική της Virya Energy. Η GH Wind εξασφάλισε βεβαίωση παραγωγού ειδικού έργου, μετά από σχετική αίτηση που υποβλήθηκε στην Αρχή τον Ιούνιο του 2021 για αιολικό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 244.8 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 244.8 MW στην Εύβοια και ειδικότερα στη θέση «Πλατειά Κορυφή-Σταμαλιάνα- Νύχι-Βελανιδιά-Λιβαδάκια-Ράχη-Τούρλα-Ανεμόμυλος-Πλατανάς» των Δημοτικών Ενοτήτων Αμαρυνθίων, Αυλώνος, Κονίστρων, Ταμυνέων των Δήμων Ερέτριας, Κύμης και Αλιβερίου.

Το πάρκο θα περιλαμβάνει 51 ανεμογεννήτριες, διαμέτρου 133 μέτρων, ενώ η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίζεται από την GH Wind «μέσω ιδίων κεφαλαίων από τρίτη εταιρεία με την επωνυμία «Virya Energy», όπως αναφέρουν παλαιότερα στοιχεία της εταιρείας. Σύμφωνα με το φάκελο, το έργο θα διασυνδεθεί στο Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας με ανεξάρτητη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής τάσης από τη Νότια Εύβοια προς την Αττική. Υπεύθυνη για την κατασκευή της γραμμής διασύνδεσης είναι η εταιρεία που προωθεί το έργο. Σε περίπτωση που ο φορέας υλοποίησης παρουσιάσει αδυναμία να ολοκληρώσει την την υποθαλάσσια διασύνδεση, τότε η ΡΑΕ έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει την άδεια. Το σχέδιο προβλέπει πως η διασύνδεση του αιολικού σταθμού με το ΕΣΜΗΕ θα πραγματοποιηθεί σε σημείο της Αττικής. Το ΚΥΤ διασύνδεσης θα έχει κατάλληλο σχεδιασμό, όπως επακριβώς θα προσδιορισθεί κατά τη χορήγηση της Προσφοράς Σύνδεσης από τον Διαχειριστή του Συστήματος. Η ΡΑΑΕΥ είχε δώσει την έγκριση για τη συγκεκριμένη άδεια με έναν πολύ σημαντικό αστερίσκο. Όπως αναφέρεται, η βεβαίωση χορηγείται με την επιφύλαξη να μην υπερβεί η μέγιστη επιτρεπόμενη πυκνότητα αιολικών εγκαταστάσεων στη Δημοτική Ενότητα του Αυλώνα.

Διαβάστε ακόμη