Στο 1 δισ. ευρώ ανεβαίνει ο πήχης των επενδύσεων της Italgas στην Ελλάδα έως το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τις βασικές παραδοχές του νέου Στρατηγικού Σχεδίου του ιταλικού ομίλου για την περίοδο 2024-2030. Για την αύξηση του επενδυτικού πλάνου για την Ελλάδα –που αφορά στη θυγατρική Enaon (πρώην ΔΕΠΑ Υποδομών) είχε προϊδεάσει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ιταλικού ομίλου Πάολο Γκάλο, μητρικού ομίλου της Enaon, σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εγκαινίων του νέου Κέντρου Διοίκησης και Ελέγχου στη Φλωρεντία, την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, όπως έγραψε νωρίτερα το energygame.gr. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο Στρατηγικό Σχέδιο της Italgas έκανε λόγο για επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ την περίοδο 2023-2029.
Οι νέες παραδοχές για την Ελλάδα
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της Italgas επιβεβαιώνει τη δέσμευση της εταιρείας στην Ελλάδα για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής αερίου που θα στηρίξει τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης της χώρας. Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις 1 δισ. ευρώ αφορούν στην επέκταση του δικτύου και τον ψηφιακό του μετασχηματισμό, διευκολύνοντας τη διείσδυση του φυσικού αερίου σε περιοχές που δεν καλύπτονται και επιτρέποντας τη διανομή ανανεώσιμων αερίων.
Το νέο σχέδιο της Italgas για την Ελλάδα προβλέπει επίσης την μαζική εγκατάσταση των «έξυπνων» μετρητών Nimbus που θα αντικαταστήσουν τους παλαιούς μετρητές. «Οι επενδύσεις αυτές θα επιτρέψουν την ανάπτυξη του ελληνικού δικτύου διανομής από 7.924 χλμ. το 2023 σε πάνω από 11.000 χλμ. στο τέλος της περιόδου αναφοράς του Σχεδίου (περίπου 40%) και την αύξηση των καταναλωτών που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο από 600.000 στο τέλος του 2023 σε λίγο κάτω από 1 εκατ. το 2030.
Αύξηση συνολικών επενδύσεων κατά 92% έως το 2030
Οι συνολικές επενδύσεις της Italgas για την περίοδο 2024-2030 -περιλαμβανομένης και της εξαγοράς της 2i Rete Gas- ανέρχονται σε 15,6 εκατ. ευρώ. Το ποσό εμφανίζεται αυξημένο κατά 92% σε σχέση με το Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2030 (7,5 δισ. ευρώ) και αφορά επίσης στην εκτεταμένη χρήση της ΑΙ σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της Italgas (διανομή αερίου, υδάτων, ενεργειακή απόδοση και ΙΤ), που αναμένεται να οδηγήσει σε διψήφιους ρυθμούς αύξησης των καθαρών κερδών για όλη την περίοδο αναφοράς.
Όπως δήλωσε ο κ. Γκάλο, μέσα από την υλοποίηση του πλάνου αυτού θα προκύψει ο «Ευρωπαίος πρωταθλητής που θα είναι ικανός να χτίσει τη βιομηχανία αερίου του μέλλοντος». Οι λεπτομέρειες του Σχεδίου θα παρουσιαστούν από τον CEO της Italgas το απόγευμα της Δευτέρας, σε ειδική εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στο Μιλάνο.
Η δημοσιοποίηση του νέου Business Plan ήρθε σε συνέχεια της οριστικοποίησης της εξαγοράς από την Italgas της 2i Rete Gas, του δεύτερου μεγαλύτερου διαχειριστή δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία. Η συμφωνία, καθαρής αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ (και συνολικής αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και οι δανειακές υποχρεώσεις της 2i Rete Gas) έκλεισε το βράδυ του Σαββάτου, 5 Οκτωβρίου.
«Ως κορυφαίος διαχειριστής στην Ιταλία και την Ελλάδα, η Italgas μέσα από τη συναλλαγή αυτή ενισχύει τη δέσμευσή της να επιτύχει τους στόχους της απανθρακοποίησης, με ανθεκτικές υποδομές και βιώσιμα κόστη ενέργειας», αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν. Η 2i Rete Gas εξυπηρετεί 4,9 εκατ. πελάτες στην Ιταλία και το 2023 είχε κύκλο εργασιών 815 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένο EBITDA 546,3 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 181,3 εκατ. ευρώ.
Ο σχεδιασμός για την ελληνική θυγατρική Enaon
Η ολοκλήρωση του deal εξαγοράς της 2i Rete Gas «ξεκλείδωσε» και το μακροπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο της Italgas, περιλαμβανομένου και του σκέλους που αφορά τις δραστηριότητες στην Ελλάδα. Κατά την παρουσίαση αργότερα εντός της ημέρας, ο κ. Γκάλο αναμένεται να αποσαφηνίσει τις προτεραιότητες της ελληνικής θυγατρικής Enaon για τα επόμενα χρόνια, στο «κάδρο» της πρόσφατης έγκρισης του Πενταετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2024-2028 της Enaon EDA (της πρώην ΔΕΔΑ στην οποία έχουν ενσωματωθεί οι ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας) από τη ΡΑΑΕΥ. Ο σχεδιασμός για τη χρήση του 2024 έκανε λόγο για επενδύσεις της τάξης των 180 εκατ. ευρώ, στόχος που σύμφωνα με τον κ. Γκάλο βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης.
Ψηφιοποίηση- Ενιαία τιμολόγια
Ερωτώμενος για τις προτεραιότητες στην Ελλάδα, πέρα από την ψηφιοποίηση του δικτύου της Enaon EDA (η οποία όπως έγραψε το energygame.gr θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα διετίας και θα συνδυαστεί με τη λειτουργία νέου, σύγχρονου Κέντρου Ελέγχου στη Αθήνα που θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει ο μητρικός όμιλος στην Ιταλία για τον εξ αποστάσεως έλεγχο και διαχείριση του δικτύου σε πραγματικό χρόνο), ο κ. Γκάλο έκανε ειδική αναφορά και στο θέμα των ενιαίων χρεώσεων για το Δίκτυο Διανομής σε όλη την επικράτεια. Όπως είπε «Η πρότασή μας προς τη Ρυθμιστική Αρχή εγγυάται τη δίκαιη μεταχείριση των Ελλήνων καταναλωτών που θα πληρώνουν τις ίδιες χρεώσεις ανεξάρτητα από το που βρίσκονται, ενώ για εμάς το τελικό αποτέλεσμα (σ.σ. είτε με ενιαία χρέωση, είτε με γεωγραφικά διαφοροποιημένες χρεώσεις) είναι το ίδιο από πλευράς εσόδων».
Ισχυρή ζήτηση για νέες συνδέσεις φυσικού αερίου
Ο κ. Γκάλο τόνισε επίσης ότι φέτος παρατηρείται ισχυρή ζήτηση για νέες συνδέσεις φυσικού αερίου, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, όπως είπε, η ζήτηση από τη Θεσσαλονίκη τον εξέπληξε, με δεδομένο ότι ο βαθμός διείσδυσης του φυσικού αερίου εκεί είναι ήδη υψηλός, προσεγγίζοντας το 65%. Το απέδωσε δε στην οικονομικότητα του φυσικού αερίου σε σχέση με άλλες εναλλακτικές επιλογές, καθώς «στο τέλος της ημέρας, οι καταναλωτές κάνουν επιλογές βασισμένοι στην δική τους οικονομική αξιολόγηση». Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή της στο energygame.gr, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon EDA Μπάρμπαρα Μοργκάντε είχε δηλώσει ότι η εταιρεία στοχεύει φέτος να ξεπεράσει τις 30.000 νέες συνδέσεις φυσικού αερίου, σε όλες τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται.
Ο κ. Γκάλο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην μείωση της ζήτησης για αντλίες θερμότητας στην Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο των ψηφιακών, έξυπνων και ευέλικτων δικτύων που αναπτύσσει η Enaon EDA που είναι έτοιμα να υποστηρίξουν την ενσωμάτωση και τη διανομή ανανεώσιμων αερίων, όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο, προωθώντας την απαλλαγή του ενεργειακού μείγματος από τον άνθρακα». «Η ενεργειακή μετάβαση μόνο με ηλεκτρόνια (σ.σ. ηλεκτρισμός) δεν είναι εφικτή, όχι από ιδεολογικής πλευράς, αλλά από τεχνικής», σχολίασε ο ίδιος, αναδεικνύοντας την σημασία της αξιοποίησης και επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών φυσικού αερίου.
Διαβάστε ακόμη