«Σήμα» για αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια έως το 2030 έστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas, Πάολο Γκάλο, μητρικού ομίλου της Enaon (πρώην ΔΕΠΑ Υποδομών), σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εγκαινίων του νέου Κέντρου Διοίκησης και Ελέγχου στη Φλωρεντία την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου. Το προηγούμενο Στρατηγικό Σχέδιο της Italgas έκανε λόγο για επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ την περίοδο 2023-2029, με τον κ. Γκάλο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πήχης να ανεβεί ακόμα περισσότερο στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα το απόγευμα, στα κεντρικά γραφεία της Italgas στο Μιλάνο.

Η δημοσιοποίηση του νέου Business Plan έρχεται σε συνέχεια της οριστικοποίησης της εξαγοράς από την Italgas της 2iReteGas, του δεύτερου μεγαλύτερου διαχειριστή δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία. Η συμφωνία, καθαρής αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ, που έκλεισε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, καθιστά την Italgas τον νέο «Ευρωπαίο πρωταθλητή στη διανομή αερίων», όπως σχολίασε ο κ. Γκάλο, με την εταιρεία να έχει ήδη αναγνωριστεί ως σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο για την καινοτομία και δη στον τομέα της ψηφιοποίησης που αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής της.

«Ως κορυφαίος διαχειριστής στην Ιταλία και την Ελλάδα, η Italgas μέσα από τη συναλλαγή αυτή ενισχύει τη δέσμευσή της να επιτύχει τους στόχους της απανθρακοποίησης, με ανθεκτικές υποδομές και βιώσιμα κόστη ενέργειας», αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν. Η 2iReteGas εξυπηρετεί 4,9 εκατ. πελάτες στην Ιταλία και το 2023 είχε κύκλο εργασιών 815 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένο EBITDA 546,3 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 181,3 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση του deal εξαγοράς της 2iReteGas «ξεκλείδωσε» και το μακροπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο της Italgas, περιλαμβανομένου και του σκέλους που αφορά τις δραστηριότητες στην Ελλάδα. Ο κ. Γκάλο αναμένεται να αποσαφηνίσει τις προτεραιότητες της ελληνικής θυγατρικής Enaon για τα επόμενα χρόνια, στο «κάδρο» της πρόσφατης έγκρισης του Πενταετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2024-2028 της EnaonEDA (της πρώην ΔΕΔΑ στην οποία έχουν ενσωματωθεί οι ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας) από τη ΡΑΑΕΥ. Ο σχεδιασμός για τη χρήση του 2024 έκανε λόγο για επενδύσεις της τάξης των 180 εκατ. ευρώ, στόχος που σύμφωνα με τον κ. Γκάλο βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης.

Ερωτώμενος για τις προτεραιότητες στην Ελλάδα, πέρα από την ψηφιοποίηση του δικτύου της EnaonEDA (η οποία όπως έγραψε το energygame.gr θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα διετίας και θα συνδυαστεί με τη λειτουργία νέου, σύγχρονου Κέντρου Ελέγχου στη Αθήνα που θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει ο μητρικός όμιλος στην Ιταλία για τον εξ αποστάσεως έλεγχο και διαχείριση του δικτύου σε πραγματικό χρόνο), ο κ. Γκάλο έκανε ειδική αναφορά και στο θέμα των ενιαίων χρεώσεων για το Δίκτυο Διανομής σε όλη την επικράτεια. Όπως είπε, «Η πρότασή μας προς τη Ρυθμιστική Αρχή εγγυάται τη δίκαιη μεταχείριση των Ελλήνων καταναλωτών που θα πληρώνουν τις ίδιες χρεώσεις ανεξάρτητα από το που βρίσκονται, ενώ για εμάς το τελικό αποτέλεσμα (σ.σ. είτε με ενιαία χρέωση, είτε με γεωγραφικά διαφοροποιημένες χρεώσεις) είναι το ίδιο από πλευράς εσόδων».

Ο κ. Γκάλο τόνισε επίσης ότι φέτος παρατηρείται ισχυρή ζήτηση για νέες συνδέσεις φυσικού αερίου, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, όπως είπε, η ζήτηση από τη Θεσσαλονίκη τον εξέπληξε, με δεδομένο ότι ο βαθμός διείσδυσης του φυσικού αερίου εκεί είναι ήδη υψηλός, προσεγγίζοντας το 65%. Το απέδωσε, δε, στην οικονομικότητα του φυσικού αερίου σε σχέση με άλλες εναλλακτικές επιλογές, καθώς «στο τέλος της ημέρας, οι καταναλωτές κάνουν επιλογές βασισμένοι στην δική τους οικονομική αξιολόγηση». Στο πλαίσιο αυτό δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην μείωση της ζήτησης για αντλίες θερμότητας στην Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο των ψηφιακών, έξυπνων και ευέλικτων δικτύων που αναπτύσσει η EnaonEDA που είναι έτοιμα να υποστηρίξουν την ενσωμάτωση και τη διανομή ανανεώσιμων αερίων, όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο, προωθώντας την απαλλαγή του ενεργειακού μείγματος από τον άνθρακα.» «Η ενεργειακή μετάβαση μόνο με ηλεκτρόνια (σ.σ. ηλεκτρισμός) δεν είναι εφικτή, όχι από ιδεολογικής πλευράς, αλλά από τεχνικής», σχολίασε ο κ. Γκάλο, αναδεικνύοντας την σημασία της αξιοποίησης και επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή της στο energygame.gr, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της EnaonEDA Μπάρμπαρα Μοργκάντε εκτίμησε ότι μέχρι το 2028, ο αριθμός των καταναλωτών που θα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα ξεπεράσει το 1.100.000 σε όλη την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η εταιρεία στοχεύει φέτος να ξεπεράσει τις 30.000 νέες συνδέσεις φυσικού αερίου, σε όλες τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται.

Διαβάστε ακόμη