Οι εταιρείες ενέργειας είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος από τα κονδύλια και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Σε δεύτερο βαθμό, αλλά με μεγάλη απόσταση από τον ενεργειακό κλάδο βρίσκεται ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, της βιομηχανίας/μεταποίησης, του τουρισμού και των ακινήτων.

Τα στοιχεία που έδωσε χθες το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών σχετικά με τους 100 μεγαλύτερους δικαιούχους του ΤΑΑ δείχνουν ότι στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται 43 ιδιωτικά έργα-επιχειρήσεις, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν ή συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται με περίπου 4,3 δισ. ευρώ. Οι πραγματικοί δικαιούχοι ωστόσο είναι λιγότεροι αφού ένας αριθμός των έργων-επιχειρήσεων που έλαβαν πόρους του ΤΑΑ ελέγχονται από του ίδιους μετόχους.

Αυτό ισχύσει π.χ. στα τρία φωτοβολταϊκά έργα του ομίλου Καράτζη που έχουν ενταχθεί στους 100 μεγαλύτερους δικαιούχος, αλλά και της και τα τέσσερα Φ/Β Πάρκα της ΔΕΗ στο Αμύνταιο. Με τον τρόπο αυτό οι μεγάλοι δικαιούχοι του ΤΑΑ από 43 που είναι στη σχετική λίστα, περιορίζονται σε 32 με βασικότερους από τους αυτούς τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ.

Η ΔΕΗ ειδικά έχει συμφωνήσει σε ενισχύσεις έργων (δάνεια και επιδοτήσεις) συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ. Οι συμβάσεις αυτές αφορούν είτε την ίδια μητρική εταιρεία, είτε τις θυγατρικές της ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ Οπτικές ίνες, Αμύνταιο ΦΒ Πάρκα και Φοίβη Ενεργειακή.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος δικαιούχος, είναι ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα, ο οποίος ενισχύεται με 380 εκατ. ευρώ για το έργο της Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (Tέρνα Ενεργειακή), αλλά και το έργο της δημιουργίας οπτικών ινών (Τέρνα Fiber). Ο τρίτος μεγαλύτερος δικαιούχος είναι ο όμιλος ΑΔΜΗΕ ο οποίος είναι δικαιούχος ενισχύσεων 365 εκατ. ευρώ μαζί με τη θυγατρική του Grid.

Διαβάστε περισσότερα στο powergame.gr.

Διαβάστε ακόμη