«Γκάζι» πατά η Italgas για την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής του φυσικού αερίου στην Ελλάδα που διαχειρίζεται η ελληνική θυγατρική της Enaon EDA, μεταφέροντας την τεχνογνωσία και τις καινοτόμες εφαρμογές που εφαρμόζει στο δίκτυο διανομής της Ιταλίας. Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ιταλικού ομίλου Πάολο Γκάλο μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων του νέου Κέντρου Διοίκησης και Ελέγχου της Italgas στη Φλωρεντία, η ψηφιοποίηση και του ελληνικού δικτύου -με την υιοθέτηση εργαλείων που επιτρέπουν τον εξ’ αποστάσεως έλεγχο και διαχείρισή του σε πραγματικό χρόνο, κάτι που «μεταφράζεται» σε καλύτερα αποτελέσματα όχι μόνο από πλευράς ασφάλειας, αλλά και αποδοτικότητας, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα διετίας, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Γκάλο αποκάλυψε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη δημιουργία σύγχρονου Κέντρου Ελέγχου του Δικτύου στην Αθήνα -όπου βρίσκεται η έδρα της Enaon EDA- στα πρότυπα των αντίστοιχων υποδομών στην Ιταλία, το οποίο όπως είπε θα αρχίσει να λειτουργεί εντός του 2025 και σε ορίζοντα διετίας θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένο, «ευθυγραμμιζόμενο» με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου.

«Κλειδί» σε αυτόν τον μετασχηματισμό είναι οι «έξυπνοι» μετρητές Nimbus που έχει αναπτύξει η Italgas στην Ιταλία και έχει ήδη ξεκινήσει να εγκαθιστά στο δίκτυο της χώρας (με τους πρώτους 20.000 να έχουν ήδη ενεργοποιηθεί), και επιδιώκει να «μεταλαμπαδεύσει» και στη Ελλάδα, καθώς το νέο Πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024-2028 της Enaon EDA που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη ΡΑΑΕΥ ενσωματώνει τον οδικό χάρτη για την αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών με τους «έξυπνους», και μάλιστα με επιταχυμένους ρυθμούς.

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Γκάλο σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο σχεδιασμός της μητρικής Italgas για την Enaon EDA είναι να προσθέσει ψηφιακούς μετρητές στις νέες ενεργοποιήσεις συνδέσεων φυσικού αερίου, αρχής γενομένης με την αντικατάσταση 50.000 παλαιών μετρητών ενώ βαθμιαία -και έως το τέλος του επόμενου έτους- επιδιώκεται όλοι οι μετρητές να γίνουν «έξυπνοι». Να σημειωθεί ότι το 2023, κατασκευάστηκαν 600 χιλιόμετρα “εγγενώς ψηφιακών” δικτύων (αύξηση κατά 25,5% σε σύγκριση με το 2022 και αύξηση κατά 78% σε σύγκριση με το 2021).

Το νέο Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου της Italgas στη Φλωρεντία

Το νέο Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου της Italgas στη Φλωρεντία, Piazza Mattei Center, βρίσκεται μέσα σε ένα περιβάλλον ειδικά σχεδιασμένο για διαχείριση ενός υπερσύγχρονου ψηφιακού δικτύου. Συνιστά δε ένα «οικοσύστημα» τεχνολογικών καινοτομιών που επιτρέπει την εξ αποστάσεως παρακολούθηση και διαχείριση για το σύνολο του δικτύου διανομής της εταιρείας στην Ιταλία (74.000 χιλιόμετρα) σε πραγματικό χρόνο, βελτιστοποιώντας σημαντικά τόσο την ασφάλεια του δικτύου όσο και την απόδοσή του. Για το σκοπό αυτό, η Italgas έχει αναπτύξει ένα ειδικό λογισμικό με την ονομασία «DANA» και το οποίο θα αξιοποιηθεί αναλόγως στην ελληνική περίπτωση. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή της εν λόγω τεχνολογίας στο δίκτυο επιτρέπει την συγκέντρωση δεδομένων για την πραγματοποίηση αναλύσεων ανά πάσα ώρα και στιγμή σε όλο το εύρος του δικτύου.

Italgas © Italgas

Διαβάστε ακόμη