Το «πράσινο φως» άναψαν οι μέτοχοι της Cenergy Holdings κατά τη διάρκεια της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να χρηματοδοτήσει το εργοστάσιο της «Ελληνικά Καλώδια» στο Μέριλαντ στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μία επενδυτική κίνηση μεγάλου βεληνεκούς, η οποία θα συμβάλει στην επιτάχυνση του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας. Τα έσοδα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της εταιρείας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2024 χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης της σχεδιαζόμενης κατασκευής μονάδας παραγωγής καλωδίων στη Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς -στο βαθμό που κρίνεται απαραίτητο-, για περαιτέρω βελτιώσεις στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα επέκτασης ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στρατηγική του Ομίλου, η οποία βασίζεται στην προσήλωση στη δημιουργία αξίας έναντι της απλής αύξησης του όγκου πωλήσεων, εστιάζοντας στην ποιοτική ανάπτυξη και τη μακροχρόνια βιωσιμότητα, στην αύξηση των εξαγωγών, επεκτείνοντας τη διεθνή παρουσία της εταιρείας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της σε παγκόσμιες αγορές. Και τέλος, στη βελτιστοποίηση της λειτουργικής αριστείας, με στόχο την αποδοτική εξυπηρέτηση της αναπτυσσόμενης αγοράς σε ενεργειακές υποδομές, εξασφαλίζοντας υψηλή απόδοση και μειώνοντας το κόστος λειτουργίας.

Τι βλέπει στην αγορά των ΗΠΑ η Cenergy

Η Cenergy Holdings «βλέπει» μία σημαντική ευκαιρία στην αγορά των ΗΠΑ, η οποία είναι ταχέως αναπτυσσόμενη και παρουσιάζει παρόμοιες μακροχρόνιες τάσεις, όπως η αύξηση του πληθυσμού, η αστικοποίηση και ο αυξανόμενος αριθμός κέντρων δεδομένων, παράγοντες που αυξάνουν τη συνολική ζήτηση για ενέργεια. Τα χαρακτηριστικά αυτά εμφανίζονται και σε άλλες αγορές στις οποίες επενδύει η Cenergy Holdings. Η επέκταση στις ΗΠΑ αποτελεί μία υποσχόμενη ευκαιρία, δεδομένων των υφιστάμενων τεχνολογικών δυνατοτήτων της και του αποδεδειγμένα επιτυχημένου ιστορικού της. Η αμερικανική αγορά είναι μια μεγάλη και γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά με ελκυστικά χαρακτηριστικά για τον τομέα των καλωδίων, και η απόφαση για επέκταση στις ΗΠΑ αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ομίλου για την επίτευξη κερδοφόρας και βιώσιμης ανάπτυξης, διατηρώντας την προσήλωση του στην κερδοφορία μέσα από τον σαφή ρόλο που διαθέτει στο νέο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο», είχε αναφέρει σε παλαιότερες δηλώσεις του ο κ. Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings.

Η στρατηγική κίνηση της Cenergy Holdings να επεκτείνει την παραγωγική της βάση στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, ευθυγραμμίζεται με τις αυξανόμενες ανάγκες της χώρας για αναβαθμίσεις στο δίκτυο μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τη γήρανση των υποδομών και την αυξημένη ζήτηση για ενέργεια. Το νέο εργοστάσιο της Cenergy στην παραθαλάσσια περιοχή της Βαλτιμόρης, που θα κατασκευαστεί σε έκταση 145.000 τετραγωνικών μέτρων, θα εξυπηρετεί αυτές τις αυξανόμενες ανάγκες, παρέχοντας κρίσιμα προϊόντα για τον τομέα των καλωδίων και των ενεργειακών υποδομών. Η κατασκευή του εργοστασίου προβλέπεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2024 ή αρχές του 2025 και να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια, με το εργοστάσιο να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το τέλος του 2027.

Η περιοχή την οποία «καλωδιώνει» ο όμιλος έχει εγγύτητα με υπεράκτια αιολικά έργα, την ώρα που οι ΗΠΑ θα ρίξουν 2,2 δισ. δολάρια για εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου στο ηλεκτρικό δίκτυο. Επιπλέον, με την ενεργειακή μετάβαση να πατάει γκάζι και την ζήτηση για καλώδια να προβλέπεται να απογειωθεί η εταιρεία «ανοίγεται» σε μία τεράστια αγορά θωρακίζοντας την κερδοφορία της σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η δεύτερη φάση, αν υπάρξει, θα περιλαμβάνει περαιτέρω επέκταση για την παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων, που θα εξαρτάται όμως από τις τελικές συμφωνίες διάθεσης των παραγόμενων καλωδίων από τους κατασκευαστές των έργων και τις σχετικές τελικές επενδυτικές αποφάσεις. Η ζήτηση θα κρίνει και την απόφαση της εταιρείας για το αν προχωρήσει σε περαιτέρω επενδυτικά ανοίγματα. Τον περασμένο Απρίλιο, όπως είχε ανακοινωθεί, η Hellenic Cables Americas υπέβαλε επιτυχώς αίτημα στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για ένταξη στο Πρόγραμμα Επιλέξιμων Δαπανών Ενέργειας (Qualifying Advanced Energy Project). Αυτό το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση προηγμένων ενεργειακών έργων στις ΗΠΑ μέσω οικονομικών κινήτρων. Η αρμόδια Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων ενέταξε την επένδυση της Hellenic Cables Americas στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, προσφέροντας μεταβιβάσιμες φορολογικές απαλλαγές ύψους έως 58 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για τη μονάδα παραγωγής που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη Βαλτιμόρη, Μέριλαντ. Αυτή η φορολογική απαλλαγή αναμένεται να υποστηρίξει σημαντικά την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, διευκολύνοντας την υλοποίηση της επένδυσης.

Ο τομέας των καλωδίων, ειδικά τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να διατηρεί ένα ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, που αποτελεί τον κύριο πυλώνα για τις ισχυρές οικονομικές προοπτικές του μεσοπρόθεσμα. Αυτή η τάση στηρίζεται στην αυξημένη ζήτηση για προϊόντα καλωδίων, όπως καλώδια χαμηλής και μέσης τάσης και τηλεπικοινωνιακά καλώδια, που παραμένει ισχυρή, ενώ οι παραγγελίες αυξάνονται μέσω της ανάθεσης μακροπρόθεσμων συμβάσεων-πλαισίων. Σύμφωνα με τον όμιλο, ο τομέας επενδύει επιλεκτικά στην πολλά υποσχόμενη αγορά των ΗΠΑ, επεκτείνοντας την παρουσία του σε περιοχές στρατηγικής σημασίας, όπως η Βαλτιμόρη, για να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες σε ενεργειακές υποδομές. Η αυξανόμενη παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και οι βελτιώσεις στα δίκτυα ηλεκτρισμού αποτελούν τις βασικές μακροπρόθεσμες τάσεις που ενισχύουν τον στρατηγικό ρόλο της βιομηχανίας καλωδίων στην παγκόσμια οικονομία. Αυτές οι τάσεις οδηγούν σταθερά τα σημερινά επενδυτικά σχέδια και τις αναβαθμίσεις στον τομέα των καλωδίων, ενισχύοντας το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών και δημιουργώντας θετικές προοπτικές τόσο για το υπόλοιπο του 2024 όσο και μεσοπρόθεσμα.

Διαβάστε ακόμη