Οι διακρίσεις για την κορυφαία και διεθνώς πολυβραβευμένη start-up nvisionist συνεχίζονται. Το παγκοσμίως καινοτόμο σύστημα πυρανίχνευσης και πυροπροστασίας nvFirePro απέσπασε δύο βραβεία στην απονομή των Environmental Awards 2024, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, χαρίζοντας στην ομάδα της nvisionist μία από τις 3 διακρίσεις της βραδιάς ως PLATINUM Winner στην κατηγορία «Environmental Team of the Year & Sustainable Product or Service», καθώς και το βραβείο GOLD στην κατηγορία «Sustainable Product or Service».

Τα Environmental Awards αποτελούν εδώ και 8 χρόνια τον κορυφαίο ελληνικό θεσμό που επιβραβεύει τις βέλτιστες πρακτικές και πρωτοβουλίες για την προστασία του Περιβάλλοντος και την Αειφορία, αναδεικνύοντας παράλληλα καινοτόμα «πράσινα» έργα, τεχνολογίες και προγράμματα που συνεισφέρουν στη διαμόρφωση υγιούς περιβάλλοντος και οικονομικής ανάπτυξης από Επιχειρήσεις και Οργανισμούς. Στη φετινή διοργάνωση, η nvisionist ξεχώρισε ανάμεσα σε δεκάδες υποψήφια έργα, κερδίζοντας τα 2 σημαντικά βραβεία με το πρωτοπόρο nvFirePro.

Η δεύτερη back-to-back διπλή βράβευση του nvFirePro, έρχεται ως επισφράγιση των προσπαθειών της nvisionist να δώσει λύση σε ένα κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί και την παγκόσμια κοινότητα. Τα τελευταία χρόνια, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, έχουν γίνει πιο εμφανείς από ποτέ, με την εμφάνιση επικίνδυνων φαινομένων όπως οι mega-fires, να απειλούν όχι μόνο τον φυσικό μας πλούτο, αλλά και ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, μάλιστα, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατες συνέπειες έως το 2060, με βασικότερη την αύξηση της συχνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών και σε αυτό το πρόβλημα το nvFirePro έρχεται να δώσει τη λύση.

Το nvFirePro αποτελεί μία παγκόσμια πρωτοπορία και ένα πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη κατά των πυρκαγιών και της καταστροφής των δασών και του περιβάλλοντος. Η διεθνώς βραβευμένη start-up nvisionist έχει επιστρατεύσει την πολυετή εμπειρία της στην τεχνολογική καινοτομία, αξιοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (Edge AI, Computer Vision) και μηχανικής μάθησης (Machine Learning) για την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών. Πρόκειται για μία ελληνική καινοτομία διεθνούς βεληνεκούς, με άμεση εφαρμογή και πολυεπίπεδες περιβαλλοντικές διαστάσεις.

Ο κ. Βασίλης Ορφανός, Special Advisor της nvisionist, κατά την παραλαβή των βραβείων δήλωσε: «Αισθανόμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τις δύο σημαντικές βραβεύσεις που λαμβάνει σήμερα η nvisionist από έναν κορυφαίο θεσμό, όπως τα Environmental Awards. Ακόμα περισσότερο, όμως, είμαστε υπερήφανοι για το τι σημαίνουν. Για εμάς αποδεικνύουν περίτρανα ότι το nvFirePro απαντά σε μία πραγματική ανάγκη της κοινωνίας μας, η οποία πλέον βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με τα επικίνδυνα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Με την παγκόσμια καινοτομία του nvFirePro, αξιοποιούμε για πρώτη φορά την αιχμή της τεχνολογίας, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας από το καταστροφικό φαινόμενο των πυρκαγιών».

Το nvFirePro είναι ένα πλήρως αυτόνομο ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά σύστημα πυρανίχνευσης που αναπτύχθηκε από την nvisionist. Χρησιμοποιεί θερμικούς και οπτικούς αισθητήρες και Drone για να ανιχνεύει εγκαίρως φωτιές σε αστικό, ημιαστικό ή και δασικό περιβάλλον τη στιγμή ακριβώς που εκδηλώνονται, αποστέλλοντας τις ανιχνεύσεις και όλες τις σχετικές πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει σε πραγματικό χρόνο μέσω live video με γεωεντοπισμό «geotag», σε κάθε κέντρο διαχείρισης αρμόδιο για την αντιμετώπιση πυρκαγιών από τοπικά, περιφερειακά, κεντρικά, έως και κινητά κέντρα διαχείρισης και αντιμετώπισης πυρκαγιών. Έτσι, όλοι οι φορείς, από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, έως την Πολιτική Προστασία, τις Περιφερειακές, τις Δημοτικές Αρχές και τις Εθελοντικές Ομάδες, είναι ανά πάσα στιγμή, live, ενήμεροι για κάθε συμβάν με το που έχει εκδηλωθεί. Μάλιστα, το nvFirePro διαθέτει τη δυνατότητα να ανιχνεύει κάθε εστία πυρκαγιάς και να στέλνει άμεσα ειδοποίηση στις αρχές σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα, ταυτόχρονα σε περισσότερα από 100 κέντρα/σταθμούς ενημέρωσης, παρέχοντας ζωντανή ενημέρωση και εικόνα σε όλα τα εμπλεκόμενη μέρη και φορείς για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Η τεχνογνωσία και η καινοτομία που χαρακτηρίζουν την διεθνώς βραβευμένη για την παγκόσμια καινοτομία της στον τομέα της αιολικής ενέργειας nvisionist, δίνουν στο nvFirePro ένα ακόμη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: πρόκειται για ένα σύστημα εξ ολοκλήρου αυτόνομο σε ενέργεια, επικοινωνίες και ασφάλεια. Διαθέτοντας φωτοβολταϊκά πάνελ, ανεμογεννήτρια, ηλεκτρογεννήτρια και μπαταρίες, το σύστημα nvFirePro εξασφαλίζει την αδιάλειπτη λειτουργία του σε περιοχές χωρίς καμία πρόσβαση σε υποδομές όπως ηλεκτρικό ρεύμα και επικοινωνίες. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα απογείωσης drone, το οποίο λαμβάνοντας το στίγμα απογειώνεται από τον σταθμό nvFirePro, πηγαίνει στο σημείο του συμβάντος και πλέον χειριζόμενο από το master NOC, δίνει συνολική εποπτική πληροφόρηση για την κατάσταση που επικρατεί. Στα σημεία εποπτείας, ιδιαίτερα σε χώρες με το ανάγλυφο της Ελλάδος, συνήθως δεν υπάρχουν υποδομές. Η ενεργειακή και επικοινωνιακή του αυτάρκεια, του δίνει τη δυνατότητα να καταγράφει τα πάντα 24 ώρες την ημέρα, κάθε ημέρα του χρόνου, αποκλείοντας το οποιοδήποτε κενό στην παρακολούθηση του εκάστοτε εποπτευόμενου χώρου. Ταυτόχρονα, το σύστημα τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (Edge AI) που διαθέτει, αποφασίζει αυτόματα για τα σημαντικά γεγονότα, ώστε να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες ενημέρωσης των αρχών αυτοματοποιημένα, εξοικονομώντας χρόνo στην επικοινωνία και ενισχύοντας την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα.

Η nvisionist, βραβευμένη συνολικά με 23 βραβεία καινοτομίας και τεχνολογίας σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό στρατηγικό σύμμαχο διεθνώς για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, καθώς και για την ανάπτυξη έργων πληροφορικής (ICT) υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών. Με το πλέον προηγμένο σύστημα πυρανίχνευσης nvFirePro, προσθέτει μία ακόμη καινοτομία στο portfolio της και στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης (ESG).

Διαβάστε ακόμη