Η Metlen εξελίσσει το χαρτοφυλάκιο της σε έργα ΑΠΕ έχοντας ρίξει τα «δίχτυα» της σε μια σειρά από χώρες, όπως στη Βόρεια Αμερική και συγκεκριμένα στον Καναδά, όπου ολοκλήρωσε την αγορά 5 φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 1,4GW, στην Αλμπέρτα. Ανάμεσα σε αυτά, το έργο Georgetown. Σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόοδο στα υπόλοιπα τέσσερα έργα της Αλμπέρτα, το έργο Sunnynook Solar ισχύος 270 MWac (332 MWdc) πήρε έγκριση σταθμού ηλεκτροπαραγωγής και άδειες συστήματος αποθήκευσης και υποσταθμού από την Επιτροπή κοινής ωφελείας της Αλμπέρτα. Επίσης, η ίδια επιτροπή άναψε το «πράσινο» φως στο έργο Dolcy Solar («Dolcy»), το οποίο συνδυάζει μια ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας, με εγκεκριμένη χωρητικότητα έως και 300 MWac, μαζί με αποθήκευση μπαταρίας με χωρητικότητα έως 200 MWh και σχετικό υποσταθμό. Το έργο Eastervale Solar ισχύος 300 MWac (345 MWdc) αναμένει την έγκριση από την επιτροπή κοινής ωφέλειας για τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και άδειες σταθμού αποθήκευσης, ενώ τέλος για το έργο Red Willow Solar ισχύος 225 MWac (290 MWdc) υποβλήθηκε αίτηση για έγκριση σταθμού ηλεκτροπαραγωγής και για άδεια αποθήκευσης τον περασμένο Αύγουστο. Ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε από τη Metlen η Αλμπέρτα είναι πως η συγκεκριμένη περιοχή διαθέτει την υψηλότερη ηλιακή ακτινοβολία στον Καναδά, που απαιτείται για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων.

Την ίδια ώρα, η Metlen Energy & Metals σχεδιάζει να υλοποιήσει νέα έργα ΑΠΕ στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Σικελία, αφότου έλαβε τις απαραίτητες άδειες, ενώ υπέγραψε και πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ance Σικελίας. Η Ιταλία είναι μια χώρα εφάμιλλη της Ελλάδας, υπάρχει η εγγύτητα μεταξύ των δύο χωρών, και διαθέτει ώριμη αγορά. Η Metlen πιστεύει στη συγκεκριμένη αγορά, για ένα ακόμη λόγο εκτός των άλλων, ότι είναι συζευγμένη με τη δική μας. Στοιχεία τα οποία ξεχώρισε ο όμιλος από νωρίς. Η Metlen διαθέτει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 180 έργα. Το σχέδιο της εταιρείας εκτείνεται σε ολόκληρη την ιταλική χερσόνησο, καθώς και σε νησιά και προβλέπει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 3,6 GW, η οποία θα προέρχεται από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και πράσινο υδρογόνο. Κάποια από τα έργα είναι υπό ανάπτυξη, άλλα έχουν ολοκληρωθεί. Μεταξύ άλλων, το χαρτοφυλάκιο της Metlen στην Ιταλία περιλαμβάνει:

  • 2,4 GW φωτοβολταϊκών έργων, με μέση χωρητικότητα ανά έργο 30 MW
  • 873 MW έργων αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθμού 8 MW στη Χερεμούλε (Σαρδηνία) που ήδη λειτουργεί στο πλαίσιο του “Διαγωνισμού Ταχείας Εφεδρείας”
  • 310 MW που αποτελούνται από αιολικά πάρκα στην Σαρδηνία, την Βασιλικάτα και το Μολίζε
  • μία μονάδα «πράσινου» υδρογόνου 35 MW στον Τάραντα που έχει ήδη λάβει θετική γνωμοδότηση.

Πλέον, η εταιρεία θέλει να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας με ιταλικές εταιρείες με υψηλή εξειδίκευση σε έργα ΑΠΕ. Η συμφωνία με την Ance Σικελίας εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, με τη συγκεκριμένη εταιρεία να είναι ευρέως γνωστή για το δίκτυο συνεργατών της. Πριν μερικούς μήνες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος επεσήμανε πως η Ιταλία αποτελεί στρατηγική αγορά. «Η χώρα λειτουργεί ως πύλη προς άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ παράλληλα οι γεωγραφικοί και κλιματικοί παράγοντες καθιστούν την Ιταλία ιδανική τοποθεσία για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών ενέργειας και του δικτύου μεταφοράς που βρίσκεται σε εξέλιξη καθιστά δυνατή την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Επιπλέον, η Ιταλία είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης με σημαντική ζήτηση για ενέργεια και παράδοση στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας» είχε αναφέρει ο κ. Μυτιληναίος.

Διαβάστε ακόμη