Στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών, μέσω θυγατρικής εταιρείας, εισέρχεται η ΔΕΗ μέσω της νεοϊδρυθείσας ΔΕΗ e- Money Services. Η νέα θυγατρική έχει σκοπό να λειτουργήσει ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, παρέχοντας υπηρεσίες πληρωμών και χρηματικής διαμεσολάβησης. Η ΔΕΗ επεκτείνεται στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών προκειμένου να αξιοποιήσει το ευρύτατο πελατολόγιο καθώς και την πολυετή παρουσία της θυγατρικής Κωτσόβολος στον τομέα των πιστώσεων. Συγκεκριμένα, η νέα εταιρεία θα προσφέρει υπηρεσίες όπως τοποθέτηση και ανάληψη μετρητών σε λογαριασμούς πληρωμών, εκτέλεση πληρωμών, έκδοση ηλεκτρονικού χρήματος, καθώς και άλλες υπηρεσίες σχετικές με την ηλεκτρονική τραπεζική. Η «ΔΕΗ e- Money Services» θα λειτουργεί ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος κατά την έννοια του ν. 4021/2011 αναπτύσσοντας εφαρμογή για φορητές συσκευές (mobile app) για καταθέσεις και πληρωμές. Τον ίδιο δρόμο έχουν ακολουθήσει και άλλοι ισχυροί όμιλοι με ευρύ πελατολόγιο όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, κ.ά.
Η ΔΕΗ e-Money Services Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία συστάθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου, με το ποσό που καταβλήθηκε για τη σύστασή της να ανέρχεται σε 42,07 εκατ. ευρώ (42.000.000 μετοχές αξίας 1 ευρώ η καθεμία). Για τις διεθνείς συναλλαγές της εταιρείας η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος της θα εκφράζονται σε μετάφραση στην αγγλική γλώσσα, ως εξής «PPC e-Money Services Single Member S.A.» και «PPC e-Money Services», αντίστοιχα. Ως έδρα της Εταιρείας ορίζεται ο Δήμος Αμαρουσίου. To ΔΣ της νέας εταιρείας συγκροτήθηκε σε σώμα με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Αλέξανδρο Πατεράκη. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξανδρος Πατεράκης είναι και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας και είναι και Εκτελεστικό Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.
Η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληρωμών μέσω mobile apps διευκολύνει τις συναλλαγές για τους πελάτες και προσφέρει σύγχρονες λύσεις στην αγορά. Σύμφωνα με το καταστατικό, σκοπός της εταιρείας είναι η διενέργεια των ακόλουθων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τους όρους της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων των ν. 4021/2011 και v. 4537/2018, όπως ισχύουν εκάστοτε, τις σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος, και της άδειας λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος στην Εταιρεία:
(α) υπηρεσίες που επιτρέπουν τις τοποθετήσεις μετρητών σε λογαριασμό πληρωμών, καθώς και όλες οι δραστηριότητες που απαιτούνται για την τήρηση λογαριασμού πληρωμών, (β) υπηρεσίες που επιτρέπουν τις αναλήψεις μετρητών από λογαριασμό πληρωμών, καθώς και όλες οι δραστηριότητες που απαιτούνται για την τήρηση λογαριασμού πληρωμών, (γ) εκτέλεση πράξεων πληρωμής, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς κεφαλαίων σε λογαριασμό πληρωμών που τηρείται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών του χρήστη ή σε άλλο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών: (i) εκτέλεση εντολών άμεσης χρέωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφάπαξ άμεσης χρέωσης, (ii) εκτέλεση πράξεων πληρωμής με κάρτα πληρωμής ή ανάλογο μέσο, (iii) εκτέλεση μεταφορών πίστωσης, συμπεριλαμβανομένων των πάγιων εντολών, (δ) εκτέλεση πράξεων πληρωμής στο πλαίσιο των οποίων τα χρηματικά ποσά καλύπτονται από πιστωτικό άνοιγμα για τον χρήστη υπηρεσιών πληρωμών: (i) εκτέλεση εντολών άμεσης χρέωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφάπαξ άμεσης χρέωσης, (ii) εκτέλεση πράξεων πληρωμής με κάρτα πληρωμής ή ανάλογο μέσο, (iii) εκτέλεση μεταφορών πίστωσης, συμπεριλαμβανομένων των πάγιων εντολών, (ε) έκδοση ή/και απόκτηση μέσων πληρωμής και/ή αποδοχή πράξεων πληρωμής, (στ) υπηρεσίες εμβασμάτων, (ζ) υπηρεσίες εκκίνησης πληρωμής, (η) υπηρεσίες πληροφοριών λογαριασμού, (θ) έκδοση, διανομή και εξαργύρωση ηλεκτρονικού χρήματος, (ι) χορήγηση πιστώσεων σχετικών με τις υπηρεσίες πληρωμών που αναφέρονται στις περιπτώσεις (δ) και (ε) του παρόντος άρθρου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 18 του ν. 4537/2018, ως εκάστοτε ισχύει, (ια) παροχή λειτουργικών και στενά συνδεόμενων επικουρικών υπηρεσιών που έχουν σχέση με την παροχή των υπό (α) έως (θ) υπηρεσιών, και (ιβ) λειτουργία συστημάτων πληρωμών ή/και συμμετοχή σε συστήματα πληρωμών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Η άσκηση των ανωτέρω δραστηριοτήτων τελεί υπό την προϋπόθεση της έγκρισης της αρμόδιας εποπτεύουσας Αρχής.
- Η καθ’ οιονδήποτε τρόπο αξιοποίηση της περιουσίας, κινητής ή ακίνητης, της εταιρείας και η εκμετάλλευση των πόρων της είτε από την ίδια την εταιρεία είτε μέσω, ενδεικτικά, ίδρυσης εταιρειών, συμμετοχής σε κοινοπραξίες, καθώς και απόκτησης μετοχών άλλων εταιρειών, ελληνικών ή ξένων και εν γένει συμμετοχής σε επιχειρήσεις, κατά το μέτρο που τούτο επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία και ιδίως τον ν. 4021/2011, καθώς και από τις σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
- Για την πραγμάτωση των σκοπών που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους η εταιρεία μπορεί ιδίως, και πάντοτε κατά το μέτρο που τούτο επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία και ιδίως τον ν. 4021/2011, καθώς και από τις σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος: (α) να συνάπτει κάθε είδους συμβάσεις ή συμφωνίες επιτρεπόμενες από το νόμο με ημεδαπά ή αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα, (β) να συμμετέχει στο κεφάλαιο υφιστάμενων ή ιδρυόμενων εταιρειών, να δανειοδοτεί τις εταιρείες αυτές και να εγγυάται υπέρ αυτών, (γ) να εκδίδει ομολογιακά δάνεια κάθε φύσεως και να συμμετέχει στο κεφάλαιο εταιρειών που δανειοδοτούνται από αυτή με μετατροπή ή μη σε μετοχές των ομολογιών των δανείων αυτών.
- Η εταιρεία δύναται να προβαίνει σε κάθε άλλη ενέργεια και πράξη προς επιδίωξη των σκοπών της εντός των ορίων του παρόντος Καταστατικού και των κειμένων διατάξεων, στην ανάληψη κάθε εμπορικής ή άλλης δραστηριότητας και στη διενέργεια κάθε υλικής πράξεως ή δικαιοπραξίας άμεσα ή έμμεσα συνδεόμενης με τους σκοπούς της εταιρείας.
Διαβάστε ακόμη