Θετικά αξιολογεί η Citi -που ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα την κάλυψη της μετοχής της ΔΕΗ με σύσταση αγοράς και τιμή στόχο τα 14,7 ευρώ- τη συμφωνία που ανακοίνωσε για την εξαγορά χαρτοφυλακίου 1,7 GW (σε λειτουργία και υπό ανάπτυξη) του Ομίλου Κοπελούζου, σε συνδυασμό με το 20% που κατείχε ο Ομιλος Κοπελούζου στην υπό κατασκευή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου, το τίμημα για το χαρτοφυλάκιο των έργων ΑΠΕ σε λειτουργία (43,3 MW αιολικά, 23,3 ΜW φωτοβολταϊκά) είναι εύλογο και «αν και στην παρούσα φάση η αγορά δεν πληρώνει για μελλοντική ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ο λόγος αξίας έργου ανά MW (EV/MW) που διαμορφώνεται στα 0,06 εκατ. ευρώ συνιστά θετική εξέλιξη για τη ΔΕΗ. H Citi σχολιάζει ότι «συνολικά οι συναλλαγές αυτές έχουν στρατηγικό νόημα καθώς επιτρέπουν στον Ομιλο να επιταχύνει τον πράσινο μετασχηματισμό του, διασφαλίζοντας παράλληλα επαρκή ευελιξία στο ηλεκτρικό σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και της αποδοτικότητα του στόλου των μονάδων φυσικού αερίου της Επιχείρησης».

Η Citi τονίζει ότι βλέπει περιθώρια αύξησης της τιμής-στόχου για τη μετοχή, καθώς η επιχείρηση συνεχίζει να δίνει «αναπτυξιακά διαπιστευτήρια». Yπενθυμίζεται ότι θετικά αξιολόγησε το deal με τον Ομιλο Κοπελούζου και η JP Morgan, κάνοντας λόγο για σημαντικές εξαγορές που εναρμονίζονται με το στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ για περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, μέσω εμπλουτισμού του ενεργειακού μείγματος με επενδύσεις σε αιολικά πάρκα. Μάλιστα, σχολιάζοντας τα πρόσφατα mega deals της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, επισημαίνει ότι η Επιχείρηση είναι σε θέση να βγει ακόμα πιο ενισχυμένη από την εν εξελίξει ενεργειακή μετάβαση και απανθρακοποίηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας σημειώνουν ότι περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίαση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου της ΔΕΗ, στις 24 Νοεμβρίου. Στην ίδια έκθεση γίνεται αναφορά και στη σχεδιαζόμενη ακύρωση ιδίων μετοχών, ύψους 3,33% του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία ενισχύει περαιτέρω τους κατόχους τίτλων της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη