Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η πρόσκληση για τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία πώλησης του 36,59%, που ελέγχει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στην Masdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η αξία της συναλλαγής για το ποσοστό συμμετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται στο ποσό των 880 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της είσπραξης του επιτρεπόμενου μερίσματος περί τα 16 εκατ. ευρώ), αποτιμώντας το σύνολο των μετοχών (100%) της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ και τη συνολική αξία της Συναλλαγής (Enterprise Value) στα 3,2 δισ. ευρώ.
Στις λογιστικές καταστάσεις του Ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2024, τονίζεται πως οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής προχωρούν σύμφωνα με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται κλείσιμο της συναλλαγής σε ένα διάστημα 4 έως 6 μηνών από την ημερομηνία ανακοίνωσης της συμφωνίας.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αποκτήσει συγκεκριμένες δραστηριότητες, που δεν περιλαμβάνονται στον κλάδο της «πράσινης ενέργειας», έναντι τιμήματος 67,5 εκατ. ευρώ από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ειδικότερα προβλέπεται ότι o Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ή θυγατρική αυτού, κατ’ επιλογή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) θα αποκτήσει από τον όμιλο ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συγκεκριμένες δραστηριότητες (Μη Βασικά Περιουσιακά Στοιχεία) οι οποίες δεν σχετίζονται με την βασική δραστηριότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις των Λειτουργικών Τομέων α) κατασκευών (πλην κατασκευαστικής δραστηριότητας ΑΠΕ για ίδια εκμετάλλευση), β) εκμετάλλευσης παραχωρήσεων απορριμμάτων και ηλεκτρονικού εισιτηρίου και γ) λοιπών συμμετοχικών δραστηριοτήτων.
Το τελικό τίμημα της πώλησης των Μη Βασικών Περιουσιακών Στοιχείων θα προσδιορισθεί βάσει έκθεσης Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή και τελεί υπό την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ. Μέρος των Μη Βασικών Περιουσιακών Στοιχείων θα μεταβιβαστεί πριν το Κλείσιμο της Αγοραπωλησίας Μετοχών (το οποίο αποτελεί και αναβλητική αίρεση του Κλεισίματος της Συναλλαγής) και τα υπόλοιπα Μη Βασικά Περιουσιακά Στοιχεία θα μεταβιβαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από την αγοραπωλησία των μετοχών.
Τέλος, η Masdar θα έχει (μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) δικαίωμα να πωλήσει (put option) ποσοστό 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Αντλησιοταμίευση Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (100% θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, περίπου εννέα μήνες μετά το Κλείσιμο της Συναλλαγής. Ταυτόχρονα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα έχει δικαίωμα να αγοράσει (call option) ποσοστό 50% της συμμετοχής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε συγκεκριμένα έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αντλησιοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά), συνολικής ισχύος περίπου 3.0 GW, περίπου εννέα μήνες μετά το Κλείσιμο της Συναλλαγής, όμως η περίοδος αυτή ενδέχεται να παραταθεί. Οι εν λόγω αγορές θα υλοποιηθούν με τη μορφή πώλησης μετοχών εταιρειών που ανήκουν σήμερα εν όλω ή εν μέρει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ή που πρόκειται να συσταθούν από αυτή) για τους σκοπούς αυτούς.
Μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, η Masdar θα προβεί σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση απευθυνόμενη προς όλους τους μετόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την απόκτηση των μετοχών τους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία.
«Τρέχουν» κατασκευές και παραχωρήσεις
Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 ο τομέας των κατασκευών του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διατήρησε τα υγιή επίπεδα κερδοφορίας του, ενώ το ανεκτέλεστο διαμορφώθηκε 5 δισ. ευρώ, το 65% του οποίου προέρχεται από έργα εντός του ομίλου με θετικό αντίκτυπο στην κερδοφορία. Τα έργα αυτά έχουν υψηλότερο περιθώριο κέρδους, καθώς η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να ελέγχει καλύτερα το κόστος και τη διαδικασία υλοποίησής τους, σε σχέση με έργα που αναλαμβάνονται για λογαριασμό τρίτων. Ο Όμιλος ενίσχυσε τα ισχυρά επίπεδα κερδοφορίας, σε συνέχεια της περαιτέρω ωρίμανσης των επενδύσεων στους τομείς των παραχωρήσεων και των ΑΠΕ και της υγιούς κερδοφορίας του κατασκευαστικού τομέα. Πιο συγκεκριμένα, ο κλάδος των παραχωρήσεων σημείωσε αύξηση εσόδων και λειτουργικής κερδοφορίας σε συνέχεια κυρίως των αυξημένων διελεύσεων σε Νέα Οδό και Κεντρική Οδό.
Στον τομέα της συμβατικής ενέργειας, η υποχώρηση των τιμών ενέργειας, οδήγησε σε χαμηλότερα έσοδα, παρά τη διεύρυνση σε επίπεδο μεριδίων αγοράς. Η παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 40,8% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ η παραγωγή από λιγνίτη μειώθηκε κατά 30%. Το μερίδιο των ΑΠΕ και της υδροηλεκτρικής ενέργειας κάλυψε το 57,4% της συνολικής ζήτησης, μειωμένο σε σχέση με το 59,7% το 2023. Τέλος, σημειώνεται πως Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε, φτάνοντας το 11% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, έναντι 8% το ίδιο διάστημα το 2023. Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 45,6%, φτάνοντας τις 2,78 TWh, κυρίως λόγω των κερδών στην αγορά της Υψηλής Τάσης (HV). Η μονάδα ΗΡΩΝ ΙΙ CCGT (Combined Cycle Gas Turbine) κατέγραψε αύξηση στην παραγωγή κατά 14,7%, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά.
Στον τομέα ΑΠΕ (δραστηριότητες προς πώληση βάσει της προαναφερθείσας συμφωνίας με τη MASDAR) οι πωλήσεις ανήλθαν σε € 150,4 εκατ. έναντι € 103,4 εκατ., σε συνέχεια της λειτουργίας νέων αιολικών πάρκων και των ευνοϊκότερων ανεμολογικών συνθηκών. Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ αυξήθηκε από 1,096 MW τον Ιούνιο του 2023 σε 1,227 MW τον Ιούνιο του 2024, κυρίως λόγω της πλήρους λειτουργίας του έργου Καφηρέα (327 MW). Ο συντελεστής φόρτισης για το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ αυξήθηκε σε 30,3% (από 27,6%) λόγω καλύτερων συνθηκών ανέμων και της ενσωμάτωσης νέων έργων. Αναμένονται περίπου 600 MW νέων έργων, κυρίως φωτοβολταϊκών σταθμών (PV), στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, που προβλέπεται να ολοκληρωθούν την περίοδο 2024-2025. Παράλληλα, συνεχίζονται τα έργα της Αμφιλοχίας.
Διαβάστε ακόμη