Η ΔΕΗ τους τελευταίους μήνες επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της σε έργα ΑΠΕ, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην περιοχή της Νοτιονανατολικής Ευρώπης. Στόχος η δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου στην περιοχή των Βαλκανίων που θα προσφέρει τη δυνατότητα νέων συνεργασιών. Η διασπορά των έργων ΑΠΕ στην περιοχή των Βαλκανίων προσφέρει στον όμιλο τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, ενώ η ανάπτυξη τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία.

Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική συμφωνία εξαγοράς έργων ΑΠΕ σε λειτουργία και υπό ανάπτυξη από τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, αποτελεί ακόμα ένα βήμα της ΔΕΗ στην κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης, αποκτώντας δύο αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 43,3MW. Επιπλέον, η ΔΕΗ θα αποκτήσει και φωτοβολταϊκά σε λειτουργία συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 23,3MW. Η στρατηγική συμφωνία εξαγοράς περιλαμβάνει και έργα ΑΠΕ υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος έως 1,7GW. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί όμως και ένα βήμα για την επέκταση του χαρτοφυλακίου της στην αιολική ενέργεια. Άλλωστε, πριν ακριβώς έναν μήνα η ΔΕΗ ανακοίνωσε την εξαγορά ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου από ΑΠΕ στη Ρουμανία. Τα έργα αγγίζουν περίπου τα 700MW, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ήδη σε λειτουργία, ενώ τα 145MW βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Επίσης, από τα έργα που βρίσκονται σε λειτουργία, το μεγαλύτερο μέρος αφορά χερσαία αιολικά πάρκα (ισχύος 600MW), κάτι που επιβεβαιώνει τη στρατηγική επιλογή του ομίλου για έμφαση στα αιολικά πάρκα. Άλλωστε, ακόμη ένα αιολικό πάρκο στη θέση Deleni της επαρχίας Vaslui στην ανατολική Ρουμανία προστέθηκε στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου. Το αιολικό πάρκο που αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Επίσης, πριν από περίπου ένα χρόνο η ΔΕΗ υπέγραψε συμφωνία με ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil για την απόκτηση του 100% της Land Power s.r.l., η οποία κατέχει αιολικό πάρκο σε λειτουργία στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84MW. Επομένως, τα παραπάνω έργα επιτρέπουν στη ΔΕΗ να ενισχύσει τη θέση της στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πιο ειδικά στην χερσαία αιολική ενέργεια.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τον προηγούμενο Δεκέμβριο η ΔΕΗ προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την INTRAKAT, η οποία μεταβίβασε στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες έξι έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW. Παράλληλα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εισήλθε ως μέτοχος κατά ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών (holding companies) του Ομίλου Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW. Στόχος της συνεργασίας είναι η από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος έως 2,7 GW. Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή τα κυριότερα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ελλάδα, είναι τα μεγάλα φωτοβολταϊκά στα εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία. Στη Βόρεια Ελλάδα η ΔΕΗ έχει συνολικά περίπου 800MW υπό κατασκευή στην Πτολεμαΐδα (στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας) και στην ίδια περιοχή υπάρχει και αιολικό πάρκο 26MW που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα αυξηθεί το 2026 στα 13,1GW από 10,7GW σήμερα, παρά τη σταδιακή απόσυρση μονάδων με καύσιμο το λιγνίτη, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο συνολικής ισχύος 2,8GW.

Τέλος, εγκρίθηκε από τη διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) η τροποποίηση της απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (AΕΠΟ) δύο αιολικών πάρκων ισχύος 60MW της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης. Το έργο αποτελείται από συνολικά 24 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 2,5 ΜW η κάθε μία.

Διαβάστε ακόμη