Στον σχεδιασμό της ΔΕΗ για αύξηση της αξίας στους τίτλους που κατέχουν οι μέτοχοι εντάσσεται η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για ακύρωση 12.730.000 μετοχών της εταιρείας. Πρόκειται για ποσοστό 3,33% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Με αυτήν την κίνηση υλοποιείται και η σχετική δέσμευση που είχε δώσει η διοίκηση για ενίσχυση της απόδοσης για τους μετόχους.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της ενημέρωσης της επενδυτικής κοινότητας για τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2024, τον Μάιο του 2024, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, είχε παρουσιάσει την πρόθεση της διοίκησης σχετικά με την ακύρωση μέρους των ιδίων μετοχών που κατέχει η ΔΕΗ μέσω των προγραμμάτων επαναγοράς που εφαρμόζει. Συγκεκριμένα, είχε αναφερθεί σε πρόθεση για ακύρωση του 1/3 του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, που αποτελεί και το ανώτατο όριο για την επαναγορά μετοχών με βάση την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.
Στις αρχές Αυγούστου του 2024, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των επενδυτών και αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2024, ο κ. Στάσσης υπενθύμισε την εν λόγω πρόθεση και δεσμεύτηκε ότι εντός του επόμενου διμήνου θα υποβληθεί σχετική πρόταση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.
Σήμερα αυτή η δέσμευση γίνεται πράξη μετά την έγκριση από το ΔΣ της εν λόγω πρότασης και την εισήγηση προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ για την ακύρωση 12.730.000 μετοχών της ΔΕΗ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,33% του μετοχικού κεφαλαίου.
Τα οφέλη της ακύρωσης για τη ΔΕΗ και τους μετόχους της
Η προτεινόμενη ακύρωση των ιδίων μετοχών αποτελεί συνήθη πρακτική των εισηγμένων σε οργανωμένες αγορές εταιρειών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με σημαντικά οφέλη τόσο για τους μετόχους των εταιρειών, όσο και για τις ίδιες τις εταιρείες.
Συγκεκριμένα, η ακύρωση των ιδίων μετοχών συμβάλλει στην αύξηση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων των εταιρειών, με θετική επίπτωση στην εικόνα τους στην επενδυτική κοινότητα. Παράλληλα, η θέση των μετόχων τους βελτιώνεται και η αξία των μετοχών τους αυξάνεται, αφού κατέχουν πλέον μεγαλύτερο κομμάτι της εταιρείας, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιό της. Θετική επίπτωση υπάρχει για τους μετόχους και σε ό,τι αφορά το μέρισμα, αφού αυτό διανέμεται πλέον σε λιγότερες μετοχές, αυξάνοντας έτσι το μέρισμα ανά μετοχή.
Έτσι, και στην περίπτωση της ΔΕΗ, η ακύρωση του 3,33% του μετοχικού της κεφαλαίου θα έχει θετική επίπτωση σε δείκτες όπως τα κέρδη ανά μετοχή (EPS), το μέρισμα ανά μετοχή (DPS), o πολλαπλασιαστής κερδών P/E, καθιστώντας πιο ελκυστική τη μετοχή για τους επενδυτές και αυξάνοντας παράλληλα την αξία για τους μετόχους.
Διαβάστε ακόμη