Η ενέργεια και το ενεργειακό κόστος αποτέλεσαν κεντρικά θέματα στις δηλώσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Metlen, κατά τη γενική συνέλευση του ΣΒΕ. Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να υιοθετήσει μέτρα για τον περιορισμό αυτού του κόστους, προκειμένου να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις από τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος. Στην εξίσωση έβαλε και τις τιμές του ρεύματος το καλοκαίρι, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις προήλθαν από τον «συνδυασμό της τέλειας καταιγίδας», που περιλάμβανε τον παρατεταμένο καύσωνα, την ενεργειακή κατάσταση στην Ουκρανία και την αδυναμία των ελληνικών δικτύων. Ένας επιπλέον παράγοντας της ανισορροπίας της αγοράς, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, είναι η υπερπροσφορά ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Αναφερόμενος στις μελλοντικές ενεργειακές προκλήσεις, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε ότι η αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας μέσω μπαταριών θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι των ενεργειακών επενδύσεων στο άμεσο μέλλον. Τέλος, τόνισε την ανάγκη μακροπρόθεσμων συμβολαίων με τους παρόχους ενέργειας για την προστασία των επιχειρήσεων από τις διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας.

Αναλυτικότερα, σε σχέση με τα ενεργειακά, ο κ. Μυτιληναίος ερωτήθηκε για το πώς θα αντιμετωπισθεί το υψηλό ενεργειακό κόστος από τις επιχειρήσεις, για να ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό, αν και πιστεύει ότι και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει μέτρα, να βάλει όρια , όπως κάνουν άλλες χώρες της ΕΕ, ακριβώς επειδή το θέμα δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από τις Βρυξέλλες.Όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμών ρεύματος, στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι «βιώσαμε τον συνδυασμό της τέλειας καταιγίδας, με τον παρατεταμένο καύσωνα, την τροφοδοσία της Ουκρανίας που από εξαγωγέας έγινε εισαγωγέας ρεύματος, ενώ έχουμε και τα χειρότερα δίκτυα στην περιοχή. Ο συνδυασμός αυτός πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί».Την ανισορροπία που υπάρχει στην αγορά ενέργειας, ο πρόεδρος της Metlen σε ένα βαθμό απέδωσε και στον κατακλυσμό από MWh που έφεραν τα φωτοβολταϊκά στην αγορά, επειδή «ο καθένας πίστεψε ότι κάνοντας ένα φωτοβολταϊκό θα έχει μόνιμο εισόδημα για την υπόλοιπη ζωή του».

Η επόμενη σημαντική δουλειά στον χώρο της ενέργειας, θα είναι οι μπαταρίες, στις οποίες θα αποθηκεύεται η περίσσια ρεύματος, για τις μεταμεσημβρινές ώρες, ενώ θα πρέπει με ταχύτατους να αυξηθούν οι επενδύσεις σε δίκτυα.Ο κ. Μυτιληναίος, υποστήριξε τέλος ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τους παρόχους, οι οποίοι μπορούν να προσαρμόσουν στις ανάγκες τους ένα προϊόν που θα τις καλύπτει και, να προχωρήσουν σε μακροχρόνια συμβόλαια «παλιού τύπου ΔΕΗ», τα οποία θα τους προστατεύουν από τις διακυμάνσεις των τιμών στα Χρηματιστήρια Ενέργειας.

Στη συζήτηση με την πρόεδρο του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη, ο κ. Μυτιληναίος, είπε πολύ ανοικτά και ξεκάθαρα την άποψή του για την γραφειοκρατική Ευρώπη των Βρυξελλών, μιλώντας για την «πράσινη σημαία» – λάβαρο που σήκωσε η απερχόμενη Επιτροπή, ερήμην των πολιτών και η οποία θα κοστίσει τρισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη, ενώ δήλωσε πολύ σκεπτικός για τη νέα Κομισιόν, καθώς όπως είπε, η επιλογή των Επιτρόπων, που ανακοίνωσε η κα. Ούρσουλα φον ντερ Λαϊεν, ήταν θέμα καθαρά πολιτικής απόφασης, με εξαίρεση τον Απόστολο Τζιτζικώστα, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερη επιλογή.

Έγινε φανερό ότι ο πρόεδρος του Ομίλου Metlen θα ήθελε πολύ η Ευρώπη, να κινηθεί υπέρ της επιχειρηματικότητας και, τελικά υπέρ των πολιτών της, με τον τρόπο που το κάνει η Αμερικανική ηγεσία με το Inflation Reduction ACT, που παίρνει συγκεκριμένα μέτρα, σε αντίθεση με το κενό μέτρων Ευρωπαϊκό Κατάλογο Πρώτων Υλών. Η Ευρώπη υποχωρεί απέναντι στην Αμερική, άλλωστε ο κ. Μυτιληναίος, ως σημαντικότερο γεγονός για το 2024, θεωρεί τις Αμερικανικές εκλογές, τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα.

Μέλος του ΣΒΕ η Metlen

Τα μέλη του ΣΒΕ και η επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας, επιφύλαξε θερμή υποδοχή στον κ. Μυτιληναίο, ο οποίος μπήκε στην ασφυκτικά γεμάτη κεντρική αίθουσα του Porto Palace, μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον «αντιπρόεδρο» όπως τον αποκάλεσε από το βήμα της εκδήλωσης. Το οικείο κλίμα έγινε εξαρχής θερμότερο όταν ο κ. Μυτιληναίος αποδέχθηκε την πρόταση της κας. Σαράντη, να γίνει ο Όμιλος, μέλος του ΣΒΕ. Η πρόταση της κας Σαράντη, όχι μόνο έγινε δεκτή αλλά όπως τόνισε ο κ. Μυτιληναίος «αισθάνομαι ότι βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους στη Θεσσαλονίκη. Έχει καθυστερήσει η εγγραφή μας στο ΣΒΕ, το σκεπτόμουνα και εγώ σήμερα. Ήδη έδωσα οδηγίες στους συνεργάτες μου ώστε αύριο να γίνουμε μέλος του ΣΒΕ, όχι με θυγατρική εταιρεία, αλλά με τη μητρική, τη Metlen. Ένα πράγμα που με στεναχωρούσε πολύ στα χρόνια της θητείας μου στο ΣΕΒ, ήταν η αντιπαλότητα μεταξύ ΣΕΒ και ΣΒΕ, στην οποία εγώ δε συμμετείχα ποτέ».

Η Ευρώπη δεν κάνει υπερβάσεις

Σχολιάζοντας την «Έκθεση Ντράγκι» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε τον θαυμασμό που έχει στον Ιταλό τεχνοκράτη, για να προσθέσει όμως «ότι η έκθεση είναι μία φωτοβολίδα που θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων, διότι αυτά τα οποία λέει είναι απολύτως υπερβατικά και η Ευρώπη είναι πολύ μακριά από το να κάνει την υπέρβαση».
Ο κ. Μυτιληναίος αναγνώρισε ότι η Ευρώπη προχώρησε μέσα από συμβιβασμούς, σημειώνοντας ότι «μέσα από φοβερούς συμβιβασμούς σώθηκε η Ελλάδα, στην κορύφωση της κρίσης, χάρη σε μερικούς ανθρώπους, όπως ο αντιπρόεδρος, ο κ. Βενιζέλος», προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη, τελικώς μας έσωσε για να σωθεί η ίδια».
«Αυτοί οι συμβιβασμοί στο παρελθόν λειτούργησαν γιατί το δίπολο Γαλλία- Γερμανία, είχε ισχυρούς ηγέτες. Σήμερα, δυστυχώς, η Ευρώπη έχει ένα τεράστιο πολιτικό κενό που έρχεται να καλύψει η Κομισιόν υπό την ηγεσία της κυρίας Φον Ντερ Λάϊεν».

«Η Κομισιόν μέσω της γραφειοκρατίας αύξησε τη δύναμή της, ώστε πλέον έχει γίνει κράτος εν κράτει. Κατά τη γνώμη μου έχει περισσότερη δύναμη από το Συμβούλιο Υπουργών. Γραφειοκρατία και δεκάδες χιλιάδες Οδηγιών το χρόνο, με ότι αυτό σημαίνει σε εργατοώρες, παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα».

Το «μπράβο» στις ελληνικές επιχειρήσεις

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στον αγώνα που έδωσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσα στην κρίση, για να καταφέρουν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση.
«Η ελληνική επιχειρηματικότητα αξίζει μπράβο, όχι μία φορά, αλλά χίλιες φορές μπράβο, γιατί πάλεψε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για να είναι σήμερα εδώ».

Αμερική – Ευρώπη, τα δύο άκρα αντίθετα

Απαντώντας στην ερώτηση της κας. Σαράντη για το πώς κρίνει το Ι.R.A. της αμερικανικής κυβέρνησης, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι «το Ιnflation Reduction Act», ήταν ίσως η καλύτερη οικονομική και πολιτική πράξη του Τζο Μπάϊντεν. Ένα πρόγραμμα εξαιρετικά στοχευμένο και επιτυχημένο, γιατί, είχε εξασφαλισμένα κονδύλια και συγκεκριμένα μέτρα.
«Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη έβγαλε έναν Κατάλογο για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, το CRM, και, αφού εντάχθηκαν πρώτες ύλες στον Κατάλογο, μετά δεν λήφθηκε κανένα μέτρο για να στηρίζει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων».

Για τις Αμερικανικές εκλογές ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε «λυπάμαι που το λέω», αλλά θα είναι το σημαντικότερο γεγονός για την Ευρώπη, το 2024. Οι θέσεις του Τραμπ για τα Ευρωπαϊκά πράγματα είναι γνωστές, η Κάμαλα Χάρις δεν έχει κάνει γνωστές τις δικές της, αλλά ο πρόεδρος της Μetlen πιστεύει ότι θα ακολουθήσει την πολιτική των Δημοκρατικών.

Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και… ανοησίες

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας, πιάνοντας το νήμα από την εποχή της κρίσης, καταθέτοντας την άποψή του με μεγάλη παρρησία.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μετά την κορύφωση της κρίσης του χρέους, το 2011-2012, το πράγμα άρχισε να ομαλοποιείται. Το 2015, με τα Δημοψηφίσματα και όλες αυτές τις ανοησίες πήγαμε πάλι πίσω και, από το 2017, άρχισε η χώρα να πηγαίνει σε κάποια κανονικότητα, με τους ρυθμούς να επιταχύνονται μετά τις εκλογές του 2019».
«Μπορεί να φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε μία πολύ κατάσταση και είναι αλήθεια ότι η πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να χαρακτηριστεί σαν πετυχημένη. Η δεύτερη τετραετία φαίνεται πιο δύσκολη, είναι το εξωτερικό περιβάλλον που έχει χειροτερέψει πάρα πολύ. Μπορεί να μην ακούμε τις κανονιές, αλλά μας επηρεάζει σε πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι νομίζουμε. Πρώτα και κύρια το ενεργειακό και μέσω αυτού, σε όλα τα άλλα ζητήματα. Το ενεργειακό κόστος, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τρώει τα σωθικά της Ευρωπαϊκής Οικονομίας», υπογράμμισε ο επιχειρηματίας.

Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στα διαχρονικά δίδυμα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας για να αναγνωρίσει ότι «το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει συμμαζευτεί, τα δημόσια οικονομικά πάνε πολύ καλά. Αλλά δυστυχώς το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών, επιδεινώνεται. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία, παρόλα τα μνημόνια, παρά τις προσπάθειες και θυσίες του ελληνικού λαού, δεν είναι ακόμη ανταγωνιστική, με αποτέλεσμα να εισάγει πολύ περισσότερα από αυτά που εξάγει. Η ελληνική βιομηχανία παλεύει με νύχια και με δόντια, έχοντας να αντιμετωπίσει πολλές φορές, ένα εχθρικό κράτος, ακόμη και όταν οι κυβερνήσεις είναι φιλικές προς την επιχειρηματικότητα. Δυστυχώς και ο τουρισμός, που αυξήθηκε σε νούμερα εισερχομένων τουριστών, σε έσοδα μειώνεται, κάτι λέει και αυτό για τη χώρα μας».

Θεοδωρικάκος: Νέο μοντέλο ανάπτυξης

Στο ανοικτό τμήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΒΕ, παρών ήταν και ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στις 21 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί, τα βασικά σημεία της πρότασης της κυβέρνησης για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Παρών στην εκδήλωση θα είναι και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμη