Διευρύνει την παρουσία του στην Ελλάδα ο αιγυπτιακός όμιλος Elsewedy Electric, μέσω της σύστασης της νέας εταιρείας Energy Bank III. Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει το αυξημένο ενδιαφέρον του ομίλου για την ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και ενεργειακών υποδομών. Η Energy Bank III επικεντρώνεται στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ενισχύοντας έτσι το ήδη σημαντικό χαρτοφυλάκιο της Elsewedy Electric στην Ελλάδα. Η νέα εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε εξ ολοκλήρου από τη μητρική εταιρεία Elsewedy Electric for Business Development Ltd και είναι εγγεγραμμένη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) από τις 9 Σεπτεμβρίου 2024.

H εταιρεία είχε κάνει αισθητή την παρουσία της το 2023 κατά τη διάρκεια του πρώτου διαγωνισμού για την λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση standalone μπαταριών που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι και συγκέντρωσε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε από τη ΡΑΑΕΥ αφορούσε τον πρώτο διαγωνισμό της Ελλάδας για μεγάλης κλίμακας Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας με Μπαταρίες (BESS) και είχε στόχο την κατανομή συνολικά 411,8 MW, με τη συμμετοχή 12 έργων από 7 διαφορετικούς φορείς. Η Energy Bank σημείωσε σημαντική επιτυχία, κατακτώντας δύο έργα με συνολική ισχύ 50 MW και 100 MWh το καθένα. Το έργο της Energy Bank αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025, συμβάλλοντας στη σταθερότητα του δικτύου και στη διαχείριση της ζήτησης ενέργειας.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία σε ανάρτηση της στο Linkedin σημείωσε ότι «είμαστε υπερήφανοι να ανακοινώσουμε την επιτυχία μας στον ιστορικό πρώτο διαγωνισμό της Ελλάδας για μεγάλης κλίμακας Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας με Μπαταρίες (BESS), όπου η προσφορά μας για δύο έργα 50 MW/100 MWh, Energy Bank 1, εξασφάλισε μια σημαντική επίτευξη. Τα έργα μας βρίσκονται στα Οινόφυτα Βοιωτίας και θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης ενέργειας, υποστηριζόμενα από σημαντικές επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα 10ετές σχήμα Σύμβασης Διαφοράς (Contract for Difference – CfD). «Αυτή η επιτυχία υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας και να ενισχύσουμε το χαρτοφυλάκιό μας στη συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά αποθήκευσης ενέργειας», ανέφερε.

Η Elsewedy Electric έχει ήδη ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά, μέσω θυγατρικών της όπως η Αιολική Αδέρες Α.Ε., Αιολική Κυλινδρίας Α.Ε., και Καλλίστη Ενεργειακή Α.Ε., οι οποίες διαθέτουν αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 60,4 MW. Τα πάρκα αυτά λειτουργούν με ανεμογεννήτριες της Vestas και συνοδεύονται από μακροπρόθεσμες Συμβάσεις Αγοράς Ενέργειας (PPAs), εξασφαλίζοντας σταθερή παραγωγή και έσοδα για την εταιρεία.

Η στρατηγική ανάπτυξη της Elsewedy Electric στην Ελλάδα ενισχύθηκε το καλοκαίρι του 2019 με την εξαγορά τεσσάρων εταιρειών από την R.F. Energy A.E., οι οποίες περιλαμβάνουν αιολικά πάρκα και έναν υδροηλεκτρικό σταθμό συνολικής ισχύος 63,6 MW. Οι αγοράστριες εταιρείες, οι οποίες είναι 100% θυγατρικές της κυπριακής EL.E Energy Limited – θυγατρική της Elsewedy Electric S.A.E. – απέκτησαν το χαρτοφυλάκιο για 55 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από την Εθνική Τράπεζα και ίδιους πόρους του ομίλου.

Αυτή η εξαγορά αποτέλεσε ορόσημο για την είσοδο της Elsewedy Electric στην ελληνική αγορά ενέργειας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για μακροχρόνιες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ. Η στρατηγική αυτή κίνηση ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω επενδύσεις και συνεργασίες, ενισχύοντας την ανταγωνιστική θέση της εταιρείας στην Ελλάδα και την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη