Η αμερικανική τράπεζα Citi και η αναλύτρια Ella Walker-Hunt εγκαινιάζουν την κάλυψη της μετοχής της ΔΕΗ με στόχο τα 14,70 ευρώ, συνοδευόμενη από σύσταση αγοράς (buy). Το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα ανέρχεται στο 27%, ενώ αν προσθέσουμε και την αναμενόμενη μερισματική απόδοση, η συνολική απόδοση ξεπερνά το 30%.

Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, ή αλλιώς το “bull case”, η τιμή στόχος ανέρχεται στα 19,10 ευρώ, δηλαδή 63% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ στο πιο συντηρητικό σενάριο (“bear case”), η τιμή στόχος είναι στα 10,90 ευρώ, που αντιστοιχεί σε μια πτώση μόλις 6,8% από τα σημερινά επίπεδα.

Η Walker-Hunt εξηγεί πως η Citi ξεκινά την κάλυψη της ΔΕΗ με αξιολόγηση buy και στόχο τα 14,7 ευρώ ανά μετοχή, λόγω της δυναμικής πορείας μετασχηματισμού της εταιρείας. Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ επικεντρώνεται στη σταδιακή απαλλαγή του χαρτοφυλακίου της από τον άνθρακα, τόσο μέσω οργανικών όσο και ανόργανων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), δημιουργώντας προοπτικές ανώτερης ανάπτυξης με ετήσιο ρυθμό 12% CAGR EBITDA. Παράλληλα, η εταιρεία καταφέρνει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης και τις πολιτικές πιέσεις, προσφέροντας ισχυρή προστασία στους επενδυτές μέσω του χαμηλού πολλαπλασιαστή EV/EBITDA για το 2025, που διαμορφώνεται στις 6,5 φορές.

Μετασχηματισμός Χαρτοφυλακίου και Δυναμική Διοίκηση

Η ΔΕΗ είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της ενέργειας, δραστηριοποιούμενη σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής, προμήθειας και διανομής. Η εταιρεία έχει δεσμευθεί σε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 4 δισ. ευρώ, με στόχο την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ από 4,6GW το 2023 (που αντιπροσωπεύει το 43% του στόλου της) σε 8,9GW έως το 2026 (περίπου το 68% του στόλου). Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ έχει ήδη δρομολογήσει την πλήρη απόσυρση του λιγνιτικού της στόλου, ο οποίος ανέρχεται σε 1,6GW.

Η Citi εκτιμά ότι ο κίνδυνος που συνδέεται με την εκτέλεση αυτών των επενδύσεων σε ΑΠΕ είναι περιορισμένος, καθώς περίπου το 80% της στοχευόμενης δυναμικότητας για το 2026 είναι ήδη εξασφαλισμένο. Με αυτόν τον τρόπο, η ΔΕΗ αναμένεται να παρουσιάσει κορυφαία αύξηση κερδών στον κλάδο, με την εταιρεία να στοχεύει EBITDA ύψους 2,3 δισ. ευρώ το 2026, που αντιστοιχεί σε ετήσια ανάπτυξη 15% CAGR. Αυτή η αύξηση θα υποστηρίζεται από τα νέα έσοδα που θα προκύψουν από τις ΑΠΕ, την απομάκρυνση της ζημιογόνου λιγνιτικής δραστηριότητας και τη συνεχιζόμενη επέκταση στον τομέα της διανομής, που αναμένεται να αυξηθεί χάρη στην ανάπτυξη της ρυθμιζόμενης αξίας (RAB) κατά 6% CAGR, καθώς και από την αύξηση του επιτοκίου WACC στη Ρουμανία.

Αν και η Citi αναμένει έναν πιο συντηρητικό ρυθμό ανάπτυξης για την ΔΕΗ, της τάξης του 12% CAGR, υποθέτοντας ότι η δημιουργία αξίας από τις ΑΠΕ θα είναι ελαφρώς κάτω από τις αρχικές προβλέψεις, αυτός ο ρυθμός εξακολουθεί να την τοποθετεί στην κορυφή του κλάδου όσον αφορά τις επιδόσεις. Παρόλο που η Citi εκτιμά ότι η ΔΕΗ ενδέχεται να μην επιτύχει πλήρως το στόχο EBITDA για το 2026, λόγω της χαμηλότερης απόδοσης των ΑΠΕ, θεωρεί ότι αυτό είναι ήδη ενσωματωμένο στις προβλέψεις της αγοράς. Οποιαδήποτε υπέρβαση στους στόχους των ΑΠΕ θα θεωρηθεί ως πρόσθετο θετικό στοιχείο.

Συντηρητική Εκτίμηση και Στόχος

Ο στόχος των 14,7 ευρώ ανά μετοχή βασίζεται σε μια συντηρητική σειρά υποθέσεων, όπως μια προσαύξηση -5% έως 0% στο RAB, έναν πολλαπλασιαστή 6,5 φορές για τα υδροηλεκτρικά, και έναν πολλαπλασιαστή 4,5-5,5 φορές για άλλους τομείς. Αυτή η αποτίμηση τοποθετεί τη ΔΕΗ σε μια λογική αποτίμηση με δείκτη EV/EBITDA για το 2025 της τάξης των 7,1 φορών, που αποτελεί μια έκπτωση 4% σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Κύριοι Κίνδυνοι

Ωστόσο, η Citi επισημαίνει μια σειρά από κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση της ΔΕΗ, με βασικότερους τους εξής:

  1. Ρυθμιστικός και πολιτικός κίνδυνος: Οι μεταβολές στις πολιτικές αποφάσεις ή το ρυθμιστικό πλαίσιο ενδέχεται να επηρεάσουν τις προοπτικές της εταιρείας.
  2. Λειτουργικός κίνδυνος: Προκλήσεις στην εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου ή στην εκτέλεση των έργων μπορεί να επηρεάσουν την κερδοφορία.
  3. Τιμές ενέργειας: Οι διακυμάνσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τα έσοδα της εταιρείας.
  4. Μακροοικονομικός κίνδυνος: Οι ευρύτερες οικονομικές συνθήκες, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση της ΔΕΗ.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, η Citi κλείνει την ανάλυσή της με αισιοδοξία για την πορεία της ΔΕΗ, διατηρώντας την πρόβλεψη για σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, εφόσον η εταιρεία συνεχίσει να τηρεί τα στρατηγικά της πλάνα.

Διαβάστε ακόμη