Στα τέλη Φεβρουαρίου 2025 θα πρέπει να καταβληθούν τα 243 εκατομμύρια ευρώ από τα υπερκέρδη των διυλιστηριακών ομίλων (Motor Oil- Helleniq Energy).

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Δήμας και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η σχετική δήλωση Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2023 θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου, ενώ η καταβολή της πραγματοποιείται εφάπαξ έως την 28η Φεβρουαρίου 2025.

Με την υποβολή της δήλωσης βεβαιώνεται η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης στην αρμόδια υπηρεσία και εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής», με βάση την οποία καταβάλλεται η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας.

Για τις περιπτώσεις που το φορολογικό έτος αρχίζει εντός του 2023 και λήγει σε ημερομηνία διαφορετική της 31ης Δεκεμβρίου 2023, η προσωρινή εισφορά καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πέμπτου μήνα από την λήξη της νόμιμης προθεσμίας υποβολής της δήλωσης.

Εκτιμάται ότι από την έκτακτη εισφορά στα κέρδη το Δημόσιο θα εισπράξει περί τα 243 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό θα χρηματοδοτηθεί, τα Χριστούγεννα , το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και η ενίσχυση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, περί τους 1.870.000 πολίτες.

Διαβάστε ακόμη