Αυξημένη έμφαση στα έργα αποθήκευσης ενέργειας δίνει η Metlen, με τον Τομέα Ενέργειας του διεθνοποιημένου ελληνικού Ομίλου να διαθέτει ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο με συνολικά 55 έργα αποθήκευσης ενέργειας (κατασκευασμένα ή σε διάφορα στάδια ανάπτυξης) στην πλειοψηφία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, χώρα στην οποία εκτελεί έργα για τρίτους και, στην Ελλάδα όπου υλοποιεί έργα αποθήκευσης για δικό της λογαριασμό.

Η συνολική ισχύς των έργων που έχει κατασκευάσει η εταιρεία ανέρχεται στα ~500 MW/650MWh, ενώ με την ολοκλήρωση αυτών που είναι στη «δεξαμενή», η ισχύς της αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,9 GW.

Όπως προκύπτει από στοιχεία του Ομίλου, η Μetlen συνεχίζει να επεκτείνεται στην ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS). Στην παρούσα φάση έχει 34 έργα αποθήκευσης ενέργειας, σε κατασκευή ή σε στάδιο ανάπτυξης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στη χώρα μας βρίσκονται τα 20 από αυτά (π.χ. Φέρες, Κιλελέρ, Μεγάλο Μοναστήρι, Πολύγυρος) ενώ η πλειονότητα των έργων του εξωτερικού είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο και πέντε στην Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2024, η Metlen έχει στην Μεγάλη Βρετανία 15 έργα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες (κάποια υλοποιημένα και σε λειτουργία και κάποια υπό κατασκευή), συνολικής ισχύος 558 MW.

O Όμιλος, στο ενεργητικό του έχει συνεργασίες με κορυφαίες εταιρείες ενέργειας και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Gresham House, Noriker Power, Pulse Energy και Catl. Οι συνεργασίες αυτές, τα έργα που έχουν εκτελεστεί και λειτουργούν με επιτυχία, είναι ένα επίτευγμα στο οποίο βασίζει την περαιτέρω ανάπτυξή της η Metlen, στοχεύοντας στην ανάληψη έργων αποθήκευσης ενέργειας για τρίτους και στην Ελλάδα, καθώς πλέον όλα τα νέα έργα παραγωγής πράσινης ενέργειας θα πρέπει να συνοδεύονται από συστήματα αποθήκευσης, κάτι εξαιρετικά κρίσιμο ειδικά για τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Διαβάστε περισσότερα στο powergame.gr

Διαβάστε ακόμη