Η Ελλάδα πρόκειται να φιλοξενήσει για πρώτη φορά μια ουσιαστική εκδήλωση για την Ανάπτυξη Δεξιοτήτων στον τομέα της Δέσμευσης και Αποθήκευσης Άνθρακα (Carbon Capture Storage – CCS), στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2024. Η εκδήλωση αυτή, που θεωρείται καθοριστική για την προώθηση των παγκόσμιων προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης, συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.), το Global CCS Institute και την EBN B.V., τη δημόσια ενεργειακή εταιρεία της Ολλανδίας, η οποία αναπτύσσει τα έργα CCS «Porthos» και «Aramis» στη Βόρεια Θάλασσα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η ΕΔΕΥΕΠ στο LikendIn, η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλος της Holcim, με στόχο την ενίσχυση της κατανόησης των διαδικασιών αδειοδότησης για τα έργα CCS και την υποστήριξη των ενδιαφερόμενων φορέων που συμμετέχουν στην ανάπτυξη και υλοποίησή τους.

Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στις ευρύτερες διεθνείς προσπάθειες για την προώθηση της τεχνολογίας CCS, η οποία θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας και της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Με την Ελλάδα να μπαίνει στον χάρτη των πρωτοβουλιών για την καθαρή ενέργεια, η εκδήλωση αυτή αναμένεται να προσφέρει πολύτιμη γνώση και εμπειρία στους εμπλεκόμενους φορείς, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων CCS στη χώρα και διεθνώς.

Διαβάστε επίσης