Εξαίρεση, παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στον τομέα των μετάλλων, φαίνεται πως αποτελεί η METLEN, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Μια έκθεση της, η οποία δημοσιεύτηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, αναφέρεται στο καλό συνεργατικό μοντέλο ενέργειας και μετάλλων που έχει πετύχει η εταιρεία, ιδιαίτερα για τα ευρωπαϊκά επίπεδα. Επιπλεόν, αναδεικνύεται η σημασία της πλήρους καθετοποίησης της εταιρείας με την παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου. Αποτέλεσμα αυτών είναι η αύξηση της Τιμής – Στόχου για τη METLEN στο επίπεδο των 47 ευρώ και η διατήρηση της σύστασης BUY από τη Morgan Stanley. Μάλιστα, η ανάλυσή της τοποθετεί πλέον τη METLEN στα top-5 picks της, δίνοντάς της και το μεγαλύτερο upside (39%) σε σχέση με όλο το universe των εταιρειών των μετάλλ

Η έκθεση της Morgan Stanley δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των μετάλλων αυτήν την περίοδο. Η έκθεση αναφέρει πως η χαμηλή ζήτηση στην Κίνα και η έλλειψη αποφασιστικών μέτρων τόνωσης έχουν πιέσει τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή χάλυβα να φτάσουν σε επίπεδα κόστους, ενώ οι μετοχές έχουν χάσει αξία. Παρά το γεγονός ότι οι πολυδιάστατοι εξορυκτικοί όμιλοι προεξοφλούν περαιτέρω πτώση των τιμών, μια εποχιακή ανανέωση των αποθεμάτων θα μπορούσε να επαναφέρει τον τομέα στο προσκήνιο.

Επίσης, παρά τη χαμηλή ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα στην Κίνα, όπως χάλυβα και τσιμέντο, και τις απογοητευτικές επιδόσεις των PMI και άλλων οικονομικών δεικτών, παραμένει μια μέτρια εποχιακή ανάκαμψη της δραστηριότητας μέχρι το τέλος του έτους. Οι επόμενοι σημαντικοί καταλύτες αναμένονται από τη συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου στα τέλη Οκτωβρίου και το Κεντρικό Οικονομικό Συνέδριο της Κίνας τον Δεκέμβριο, που ενδεχομένως να δώσουν ενδείξεις για τις πολιτικές προθέσεις. Η Morgan Stanley επισημαίνει πως η αγορά πρώτων υλών για την παραγωγή χάλυβα, όπως το σιδηρομετάλλευμα και ο μεταλλουργικός άνθρακας, έχει φτάσει σε επίπεδα κόστους, περιορίζοντας τις πιθανότητες παρατεταμένης πτώσης των τιμών. Οι εξορυκτικές μετοχές έχουν χάσει αξία και προεξοφλούν περαιτέρω μειώσεις τιμών, κάτι που θεωρείται μη βιώσιμο.

Διαβάστε επίσης