Η πενταετής συμφωνία της αμερικανικής εταιρείας Venture Global με την Gastrade αντικατοπτρίζει την «ψήφο εμπιστοσύνης» που δίνουν οι ΗΠΑ αφενός στο FSRU της Αλεξανδρούπολης και αφετέρου στην Ελλάδα συνολικά, δήλωσε στο energygame.gr o αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade, Κωστής Σιφναίος.
Υπενθυμίζεται πως η αμερικανική εταιρεία LNG Venture Global υπέγραψε πενταετή συμφωνία με την Gastrade για την επαναεριοποίηση έως και 1 εκατομμυρίου μετρικών τόνων LNG στο FSRU της Αλεξανδρούπολης με διάρκεια πέντε ετών. Η έναρξη της συμφωνίας ορίζεται το επόμενο έτος και το αέριο θα προέλθει από τις εξαγωγικές εγκαταστάσεις της Venture Global στη Λουιζιάνα, σύμφωνα με το Reuters. Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Venture Global πρόσβαση στο LNG της Αλεξανδρούπολης, αυξάνοντας την ικανότητά της να φτάσει στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ανέφερε. Η εταιρεία θα αποκτήσει πρόσβαση στο 25% της συνολικής χωρητικότητας του τερματικού σταθμού ή περίπου 12 φορτία ετησίως.
«Η συμφωνία αυτή αντανακλά την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ΗΠΑ προς το terminal το οποίο θα αποτελέσει μία ανεξάρτητη, νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη», σχολίασε ο κ. Σιφναίος. Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, διότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, την ώρα που η αγορά μετασχηματίζεται και αλλάζει». Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας ο Κωστής Σιφναίος δεν βλέπει μόνο την εμπορική σημασία, αλλά και τη γεωπολιτική, «με τις ΗΠΑ να δείχνουν ξεκάθαρα πως στοχεύουν στην ελληνική αγορά αλλά και πέριξ αυτής», σχολίασε.
Υπενθυμίζεται πως η εμπορική λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης, ξεκινά την πρώτη 1η Οκτωβρίου μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των δοκιμαστικών. Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας δημιουργεί ένα εύφορο έδαφος ώστε παίκτες της ευρύτερης περιοχής -οι οποίοι έχουν δεσμεύσει δυναμικότητα στο τερματικό- να μπορούν να το χρησιμοποιούν για να παραδίδουν LNG και να παραλαμβάνουν αέριο. Το FSRU χωρητικότητας 153.500 κυβικών μέτρων LNG, συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, με τρεις μονάδες αεριοποίησης, η δυναμικότητα επαναεριοποίησης της νέας μονάδας υπολογίζεται σε 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ διαθέτει αποθηκευτική δυναμικότητα 153.000 κ.μ, ενώ ο χαρακτήρας του έργου είναι κατά βάση εξαγωγικός.
Διαβάστε ακόμη