Σήμερα, η Venture Global ανακοίνωσε την υπογραφή μιας δεσμευτικής μακροπρόθεσμης συμφωνίας χρήσης τερματικού σταθμού (TUA) με την GASTRADE A.E., η οποία επιτρέπει την επαναεριοποίηση και πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τους τερματικούς σταθμούς της Venture Global στη Λουιζιάνα προς τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Venture Global εξασφάλισε περίπου 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως (MTPA) χωρητικότητας επαναεριοποίησης LNG στον νέο τερματικό σταθμό παραλαβής LNG της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα για πέντε χρόνια, ξεκινώντας από το 2025. Η χωρητικότητα της Venture Global θα αντιστοιχεί περίπου στο 25% της συνολικής χωρητικότητας του σταθμού, ή περίπου σε 12 φορτία ετησίως.

Ο νέος τερματικός σταθμός FSRU LNG της Αλεξανδρούπολης και ο “Κάθετος Διάδρομος” θα είναι κρίσιμοι για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, παρέχοντας μια νέα διαδρομή για την εισαγωγή εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου στην περιοχή. Τα κρίσιμα ενεργειακά έργα υποδομής στην Ελλάδα έχουν υποστηριχθεί εν μέρει από τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω της Development Finance Corporation (DFC).

“Η Venture Global είναι ενθουσιασμένη που επεκτείνει τη χωρητικότητα επαναεριοποίησής μας στην Ευρώπη μέσω του νέου τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Venture Global, Mike Sabel. “Αυτή η κίνηση ενισχύει περαιτέρω την ολοκλήρωση της δραστηριότητάς μας, αναπτύσσοντας τα περιουσιακά μας στοιχεία σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού LNG, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της ναυτιλίας και της επαναεριοποίησης LNG. Ως κύριο σημείο εισόδου για LNG στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αυτή η στρατηγικά σημαντική υποδομή θα είναι καθοριστική για την ικανότητα της περιοχής να διαφοροποιεί την ενέργειά της και να έχει πρόσβαση σε ασφαλείς και αξιόπιστες προμήθειες ενέργειας. Η Venture Global είναι περήφανη που υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες ως στρατηγικός εταίρος με φορτία τόσο από το Plaquemines LNG όσο και από το μελλοντικό CP2 LNG.”

Διαβάστε ακόμη