Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα η Ελλάδα για να διασφαλίσει την προμήθεια των απαραίτητων ορυκτών πρώτων υλών προετοιμάζει έναν οδικό χάρτη με δύο άξονες προτεραιοτήτων και ενεργειών με ορίζοντα το έτος 2030: τη Μεταλλευτική Έρευνα και την Αξιοποίηση μεταλλευτικού δυναμικού και λοιπές δράσεις.
Την ανάγκη δραστικής απλοποίησης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σε συνδυασμό με τη μείωση γραφειοκρατίας υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) σε σχόλιό του στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το ΕΣΕΚ. Παράλληλα, ζητά αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος αδειοδότησης, χωρίς να υπάρχει μείωση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων. «Προκειμένου να υπάρξει η ανάπτυξη αυτή, θα χρειαστεί αλλαγή της κείμενης νομοθεσίας (ν.4685/2020), προκειμένου να επιτραπεί έρευνα και εκμετάλλευση κρίσιμων πρώτων υλών εντός περιοχών προστασίας φύσης. Το μεγαλύτερο μέρος αποθεμάτων κρίσιμων πρώτων υλών όπως ο βωξίτης, βρίσκεται εντός τέτοιων περιοχών» προσθέτει. Ο ΣΜΕ επισημαίνει πως υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα κρίσιμων πρώτων υλών, όπως βωξίτη σε περιοχές προστασίας φύσης (ζώνη β’ NATURA) εντός της οποίας απαγορεύεται οποιαδήποτε έρευνα και εκμετάλλευση πρώτων υλών. Αυτό, ιδιαίτερα για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και για υπόγειες εκμεταλλεύσεις, πρέπει να αρθεί. Αναφορικά με την ανάπτυξη γεωθερμικής ενέργειας τουλάχιστον 100 Mwe, έως το 2030 σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ, εκτιμά πως οι τοπικές αντιδράσεις θα είναι μεγάλες, συνεπώς «η εκτεταμένη παραγωγή ενέργειας από γεωθερμία δεν θα καταστεί εφικτή».
Τέλος, ο σύνδεσμος σε σχέση με το σύνολο των επενδύσεων ενεργειακού τομέα που προβλέπεται για την περίοδο 2025-2030, (95 δισ.) αναφέρει πως «αποκλείεται δημοσιονομικά να μπορούν να καλυφθούν τέτοια ποσά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Θεωρούμε το στόχο ανεδαφικό».
Διαβάστε ακόμη