Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων καθώς η μετάβαση προς μια βιώσιμη οικονομία γίνεται όλο και πιο επιτακτική. H Thalis, εταιρεία του Ομίλου Motor Oil με ανάρτησή της στο LinkedIn προβάλλει την έκθεση του πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος παρουσιάζει 170 προτάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ. Μάλιστα στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός πως ο Ντράγκι προτείνει σημαντικές επενδύσεις στην κυκλική οικονομία, ύψους τουλάχιστον 750-800 δισ. ευρώ ετησίως – περίπου 4,4-4,7% του ΑΕΠ της ΕΕ – για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της άμυνας.
Όπως συγκεκριμένα τονίζει η Thalis στη λεπτομερή του έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε στις 9 Σεπτεμβρίου, ένα από τα κεντρικά σημεία του σχεδίου του Ντράγκι είναι η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, που θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό πυλώνα για το μέλλον της Ευρώπης.
Ενιαία αγορά για την κυκλικότητα
Η έκθεση εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία. Σύμφωνα με την ανάλυση, οι δευτερογενείς πρώτες ύλες είναι συχνά πιο ακριβές σε σύγκριση με τις πρωτογενείς, και η ανακύκλωση αποτελεί μια δαπανηρή διαδικασία σε σχέση με την υγειονομική ταφή. Όταν, όμως, συνυπολογιστούν οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξόρυξη και την παραγωγή υψηλής έντασης πόρων, το πραγματικό κόστος της ανακύκλωσης γίνεται πιο ανταγωνιστικό.
Ένα από τα κύρια εμπόδια για την κυκλική οικονομία είναι η έλλειψη επενδύσεων στις υποδομές που απαιτούνται για την ανακύκλωση. Αυτό το κενό επενδύσεων δεν αφορά μόνο τον σχεδιασμό προϊόντων, την έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και τις βασικές υποδομές για τη χωριστή συλλογή, τη διαλογή στην πηγή, την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.
Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, η έκθεση προτείνει τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για τα απόβλητα και την ανακύκλωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να καλύψει πάνω από το μισό έως και τα τρία τέταρτα των απαιτήσεων της ΕΕ για μέταλλα που προορίζονται για καθαρές τεχνολογίες έως το 2050, μέσω της ανακύκλωσης. Ωστόσο, η συμβολή της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης μετάλλων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά το 2030, όταν θα είναι διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών. Η ενιαία αγορά κυκλικότητας αναμένεται επίσης να ενισχύσει την κερδοφορία της ανακύκλωσης, χάρη στις οικονομίες κλίμακας που θα προκύψουν, αναφέρει η ανάρτηση.
Προτάσεις για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας:
- Σύστημα κινήτρων: Η ανάπτυξη ενός συστήματος κινήτρων σε επίπεδο ΕΕ για την ανακύκλωση, επιβραβεύοντας είτε την ίδια την ανακύκλωση είτε την ενσωμάτωση ανακυκλωμένων πρώτων υλών στα προϊόντα.
- Ίσοι όροι ανταγωνισμού: Η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού για τα ανακυκλώσιμα προϊόντα μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών.
- Κίνητρα για επενδύσεις: Παροχή κινήτρων για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στη δημιουργία υποδομών διαλογής και ανακύκλωσης, καθώς και στην τόνωση της κυκλικής καινοτομίας. Οι κυκλικές λύσεις θα μπορούσαν να υποστηριχθούν επιπλέον μέσω φορολογικών κινήτρων.
Η έκθεση του Μάριο Ντράγκι αποτελεί μια σημαντική συμβολή στον διάλογο για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη για συνολικές πολιτικές και επενδύσεις που θα οδηγήσουν την Ευρώπη σε μια βιώσιμη και ανταγωνιστική κυκλική οικονομία.
Διαβάστε ακόμη