Η μετάβαση προς ένα βιώσιμο και ασφαλές ενεργειακό μέλλον γίνεται πιο επιτακτική, την ώρα που οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας παγκοσμίως καλούνται να συμβάλλουν ενεργά στη διαμόρφωση των εξελίξεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει δυναμικά στον παγκόσμιο διάλογο, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην πορεία προς την καθαρή ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια. Πριν από λίγες ημέρες, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) πραγματοποίησε τη συνάντηση του Συμβουλίου Επιχειρήσεων Ενέργειας, μια βασική πλατφόρμα για την επικοινωνία μεταξύ του IEA και του ιδιωτικού τομέα.

Ο στόχος του Συμβουλίου Επιχειρήσεων Ενέργειας (EBC) είναι η προώθηση του διαλόγου μεταξύ του IEA, της επιχειρηματικής κοινότητας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με μια ευρεία σειρά θεμάτων που έχουν επιπτώσεις στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα. Ο IEA έχει μακροχρόνιο διάλογο με τον ιδιωτικό τομέα με σκοπό την ανταλλαγή δεδομένων, πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε καίρια ζητήματα, ώστε να συμβάλει στον καθορισμό της ανάλυσης και των συστάσεων του IEA.Στη συνάντηση συμμετείχαν 100 ηγετικά στελέχη από περίπου 80 κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες, τα οποία συζήτησαν για τις κρίσιμες προκλήσεις και τις ευκαιρίες που συνδέονται με την ενεργειακή ασφάλεια και την καθαρή ενεργειακή μετάβαση. Η θεματολογία της συνάντησης περιλάμβανε τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση, τα κρίσιμα ορυκτά, το εμπόριο καθαρών τεχνολογιών και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενέργειας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Διευθύντρια Στρατηγικής του Ομίλου ΔΕΗ, Έλενα Γιαννακοπούλου, προσέφερε πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην περιοχή.

Η συνάντηση ανέδειξε τη σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια και την καθαρή ενέργεια. Με αυτήν τη φιλοσοφία, ο Όμιλος ΔΕΗ παραμένει αφοσιωμένος στο ρόλο του ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην αγορά ενέργειας, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες που προωθούν μια ασφαλή και ομαλή ενεργειακή μετάβαση.

Τη συνάντηση άνοιξε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος δήλωσε: «Σε αυτήν την εξαιρετική περίοδο για τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα – μια περίοδο μεγάλων αλλαγών, υψηλών αβεβαιοτήτων και σύνθετων προκλήσεων – ένας ανοιχτός και ισχυρός διάλογος μεταξύ της ενεργειακής βιομηχανίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Ως η παγκόσμια ενεργειακή αρχή, ο IEA αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτού του διαλόγου, και είμαι ευτυχής που τόσοι πολλοί επιχειρηματικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο είναι σήμερα μαζί μας για να εμβαθύνουν σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε την ανάλυση και τις προοπτικές μας – και κυρίως, να ακούσουμε τις γνώσεις των εταιρειών που βρίσκονται στην καρδιά του ενεργειακού τομέα».

Διαβάστε ακόμη