Η GE Vernova ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει συμφωνία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 23 ανεμογεννητριών 6,1 MW, 158 μέτρων της GE Vernova για ένα αιολικό πάρκο στην κομητεία Βασλούι της Ρουμανίας.

Η συμφωνία, η οποία έκλεισε το δεύτερο τρίμηνο του 2024, επεκτείνει την παρουσία του τομέα χερσαίων αιολικών της GE Vernova στη Ρουμανία, προσθέτοντας 140 MW στην υπάρχουσα εγκατεστημένη βάση της εταιρείας που ξεπερνά τα 700 MW στη χώρα.

Οι αρχικές παραδόσεις για το έργο έχουν προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2025, ενώ το έργο αναμένεται να επιτύχει πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Όταν ολοκληρωθεί, το έργο αναμένεται να παρέχει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει το ισοδύναμο περίπου 62.000 νοικοκυριών.

Η συμφωνία έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα και στις δύο εταιρείες να υποστηρίξουν τη Ρουμανία στον στόχο της να προσθέσει σημαντικά περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.

Ο Gilan Sabatier, υπεύθυνος χερσαίων αιολικών της GE Vernova στις διεθνείς αγορές, δήλωσε: «Είναι τιμή μας που η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επέλεξε τουρμπίνες GE Vernova για το έργο Βασλούι στη Ρουμανία. Το έργο αναμένεται να υποστηρίξει την ενεργειακή στρατηγική της Ρουμανίας και τα σχέδια της χώρας για την εγκατάσταση επιπλέον 5 GW αιολικής ενέργειας έως το 2030, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει στην GE Vernova να επιτύχει την αποστολή της να παρέχει κορυφαία τεχνολογία για την ηλεκτροδότηση και την απαλλαγή του κόσμου από τις ανθρακούχες εκπομπές. Το έργο αυτό ενισχύει τη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας να συμβάλλουμε στην ηγεσία της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου έχουμε μακρά ιστορία, έχουμε εγκαταστήσει χιλιάδες ανεμογεννήτριες και χρησιμοποιούμε την πιο πρόσφατη τεχνολογία μας σε έργα όπως αυτό».

Ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες & Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ για τις ΑΠΕ, δήλωσε: «Είμαστε ευγνώμονες για την υπογραφή νέας συμφωνίας προμήθειας με την GE Vernova, για την υλοποίηση του εμβληματικού αιολικού μας πάρκου στην επαρχία Βασλούι (Ρουμανία), το οποίο αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 140 MW.

Το ενεργειακό μας χαρτοφυλάκιο επεκτείνεται σταδιακά σε νέες χώρες, καθιστώντας τη ΔΕΗ ως τη μεγαλύτερη εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με παραγωγική ικανότητα 4,7 GW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έργα 2,8 GW υπό κατασκευή ή στο στάδιο Ready to Build, και μια σειρά έργων 20 GW».

Διαβάστε ακόμη