Το δρόμο για την εκταμίευση έως το τέλος Σεπτεμβρίου ποσού έως 70 εκατ. ευρώ για την επιδότηση του ενεργειακού κόστους των επιλέξιμων επιχειρήσεων που πληρούν τους όρους για ένταξη στο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης (Temporary Crisis and Transition Framework -TCTF) ανοίγει η δημοσίευση στο ΦΕΚ της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας που «βάζει στην πρίζα» το ελληνικό σχήμα στήριξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν και να υποβάλουν στον ΔΑΠΕΕΠ -μέσω του οποίου θα γίνει η εκταμίευση- τα απαραίτητα στοιχεία καθώς οι προθεσμίες που προβλέπονται από την ΚΥΑ είναι ασφυκτικές: Πιο συγκεκριμένα, η προθεσμία υποβολής των εγγράφων εκπνέει σήμερα, ενώ η απόφαση ορίζει ρητά ότι η ενίσχυση χορηγείται το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Όπως έχει ήδη γράψει το energygame.gr η δημοσίευση της ΚΥΑ ενεργοποιεί την εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από τον Δεκέμβριο του 2023) για επιδότηση μέρος του ενεργειακού κόστους επιλέξιμων βιομηχανιών -που πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια- έως 50 ευρώ/Mεγαβατώρα, ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης, για την περίοδο από την 1η Απριλίου 2023 έως την 30η Ιουνίου 2024.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του TCTF, η ενίσχυση που θα δοθεί σε κάθε βιομηχανία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% των επιλέξιμων δαπανών για την κατανάλωση ηλεκτρισμού ρεύματος. Η «περίμετρος» του ελληνικού σχήματος καταλαμβάνει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις με δραστηριότητες που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω τιμών ενέργειας (ενδεικτικά, χαλυβουργίες, βιομηχανίες αλουμινίου, χαρτοποιίες, υαλουργίες κλπ.). Προϋπόθεση για την χορήγηση της επιδότησης είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος να έχει οδηγήσει σε μείωση των EBITDA κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για τις δραστηριότητες αυτές, σε σύγκριση με το 2021 που είναι το έτος αναφοράς. H δε κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που επιδοτείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% της κατανάλωσης ρεύματος της ωφελούμενης επιχείρησης το 2021.

Για να λάβουν την επιδότηση που τους αναλογεί, οι δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει να προσκομίσουν έως τις 12 Σεπτεμβρίου Υπεύθυνη Δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης (που να αναφέρει ότι η επιχείρηση αιτείται να λάβει την επιδότηση μέρους της αύξησης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τους όρους του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης) καθώς και έκθεση Ορκωτού Λογιστή που να τεκμηριώνει τη μείωση των EBITDA σε σχέση με το έτος αναφοράς. Ο ΔΑΠΕΕΠ, σε διάστημα 20 ημερών από τη λήψη των στοιχείων και πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου ελέγχει τις υπεύθυνες δηλώσεις και τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών, επιβεβαιώνει με τους αρμόδιους Διαχειριστές τις καταναλώσεις των δικαιούχων, υπολογίζει και χορηγεί την επιδότηση κάθε δικαιούχου στη βάση των επιλέξιμων δαπανών

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στην περίπτωση που η ενίσχυση σε μεμονωμένο δικαιούχο υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ, ο δικαιούχος υποχρεούται να υποβάλει στον ΔΑΠΕΕΠ εντός ενός έτους από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης σχέδιο στο οποίο θα περιγράφει πώς θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της ενεργειακής του κατανάλωσης ή πώς θα υλοποιήσει τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο Προσωρινό Πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια εφοδιασμού.

Διαβάστε ακόμη