Το διυλιστήριο της Helleniq Energy αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή νερού της ΕΥΔΑΠ. Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται προσπάθειες για να βρεθούν βιώσιμες λύσεις στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ιδίως μέσω της χρήσης ανακυκλωμένου νερού. Μία από τις κύριες εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται -όπως προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χ. Σαχίνης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη-, είναι η χρήση ανακυκλωμένου νερού που σήμερα απορρίπτεται στη θάλασσα από την Ψυτάλλεια και το Θριάσιο.

Στην Ψυττάλεια καταλήγουν τα 3/4 του νερού που καταναλώνουμε, υφίστανται επεξεργασία και απορρίπτονται στη θάλασσα. Αυτήν την περίοδο εξετάζεται η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης αυτού του ύδατος και συγκεκριμένα εάν το νερό από την Ψυττάλεια, αλλά και από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων του Θριασίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθαρό για βιομηχανική χρήση ή για αρδευτική χρήση στο παραλιακό μέτωπο που χρειάζεται νερό.

Ταυτόχρονα, εκτελούνται οι εργασίες στο Ελληνικό για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων που θα παίρνει και τα λύματα του Ελληνικού, αλλά και λύματα που αυτή τη στιγμή πηγαίνουν προς την Ψυττάλεια προκειμένου να τα επεξεργάζεται και να ποτίζει το πάρκο του Ελληνικού και άλλες παρακείμενες εγκαταστάσεις. Στο κάδρο έχει μπει και η άρδευση του πάρκου Τρίτση.

Η Ψυτάλλεια βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την ΕΥΔΑΠ να σκέφτεται την επαναχρησιμοποίηση του νερού για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. «Όπως το νερό της βροχής καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα, το ίδιο μπορεί να γίνει και με το νερό της Ψυττάλειας», ανέφερε ο κ. Σαχίνης.

Διαβάστε ακόμη