Ολοκληρώνεται εντός ολίγων ημερών η ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του νέου υπερσύγχρονου hangar της AEGEAN στο «Ελ. Βενιζέλος» το οποίο θα εφοδιάζεται με ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Μαρίνα Σπυριδάκη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της AEGEAN στο energygame.gr στο κέλυφος των κτιρίων της νέας τεχνικής βάσης (έκτασης 35.000 m2) αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάνελ, 3 MW ισχύος, με σκοπό να καλύψουν εξ ολοκλήρου τις ενεργειακές ανάγκες της λειτουργίας της, τουλάχιστον στην πρώτη φάση ανάπτυξης και να δημιουργηθεί ένα από τα πρώτα «πράσινα» hangar στην Ευρώπη, μέσα σε ένα από τα πλέον «πράσινα» αεροδρόμια της Ευρώπης. «Δημιουργείται ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο οικοσύστημα για τις αερομεταφορές στη χώρα, ενώ δείχνει το δρόμο για τις βιώσιμες επενδύσεις στον κλάδο», σημείωσε η κα Μαρίνα Σπυριδάκη. Πρόκειται για επένδυση 140 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει από την ανάπτυξη έως και την πλήρη λειτουργία έως 500 νέες άμεσες θέσεις εργασίας και συνολικά έως 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις. Το χάνγκαρ της AEGEAN θα επιτρέπει την υποστήριξη (π.χ. βαριά συντήρηση) των αεροσκαφών και την εκπαίδευση πληρωμάτων και τρίτων εταιρειών, οι οποίες θα αποτελέσουν, σταδιακά, έναν νέο διακριτικό επιχειρηματικό τομέα του αερομεταφορέα.

Παρά το γεγονός πως ο κλάδος των αερομεταφορών ευθύνεται μόνο για το 2% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, πολλές είναι οι εταιρείες που καταβάλουν προσπάθειες να καταστεί πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη ολόκληρη η αλυσίδα αξίας του. Η AEGEAN έρχεται ολοένα και πιο κοντά στο φιλόδοξο στόχο των «πράσινων αερομεταφορών» μέσω της χρήσης βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων και την ανανέωση του στόλου της με πιο ενεργειακά αποδοτικά αεροσκάφη. Την ίδια ώρα, ολοκληρωμένες επενδύσεις και προσαρμογές που προωθούν τη βιωσιμότητα, βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή αυτής της προσπάθειας.

H ανανέωση του στόλου αποτελεί σήμερα το βασικότερο όχημα της AEGEAN για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και την υποστήριξη της παγκόσμιας προσπάθειας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την κα Σπυριδάκη τα νέα αεροσκάφη, είναι τμήμα μιας μεγάλης παραγγελίας αρχικά 46- και σήμερα 50- αεροσκαφών που πραγματοποιήθηκε το 2018 και ολοκληρώνεται σταδιακά. Εξασφαλίζουν 19-23% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 σε σχέση με τα προηγούμενης γενιάς Airbus και έως 50% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 από τα πρώτα –επίσης νέα, τότε– αεροσκάφη της εταιρείας του 1999, «σηματοδοτώντας μια ουσιαστική πράξη σεβασμού και φροντίδας προς το περιβάλλον», όπως σημείωσε. Πρόκειται για αεροσκάφη εξοπλισμένα με νέας γενιάς κινητήρες που όχι μόνο συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών CO2 και NOx, ανά πτήση και ανά επιβάτη, αλλά περιορίζουν εξίσου το αποτύπωμα θορύβου, ενώ είναι εφοδιασμένα, με επαναχρησιμοποιούμενα ή πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά εξυπηρέτησης. Στο ίδιο πλαίσιο και ATR που εντάχθηκαν στο στόλο μας πριν 2 χρόνια, αν και όχι ολοκαίνουργια, υπολογίζεται να έχουν από 25 έως 30% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2, σε σχέση με τα προηγούμενα Q400 και συμβάλλουν και αυτά στην περεταίρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας.

«Πράσινη» πρωτιά

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια καυσίμων, η AEGEAN είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία που χρησιμοποίησε βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα SAF (Sustainable Aviation Fuel) σε εμπορική πτήση στην Ελλάδα το 2021, ενώ από τον Ιούλιο του 2022 όλες οι πτήσεις της εταιρείας που αναχωρούν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, εφοδιάζονται με μείγμα SAF. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες η AEGEAN προχώρησε σε επέκταση του προγράμματος και σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια εξασφαλίζοντας την προμήθεια ποσότητας μείγματος SAF στο αεροδρόμιο της Στοκχόλμης “Arlanda”, του Λονδίνου “Heathrow” και του Όσλο “Gardermoen”, με στόχο την επέκταση του προγράμματος σε όλο το δίκτυο. «Αξίζει να γνωρίζουμε ότι τα SAF αποτελούν την καταλληλότερη τεχνολογική λύση, αυτή τη στιγμή, για τη σταδιακή απανθρακοποίηση των μεταφορών, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τους υφιστάμενους κινητήρες των αεροσκαφών χωρίς να απαιτούνται αλλαγές ή προσαρμογές, ενώ κατά την καύση τους καταλήγουν να μειώνουν τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 80%,στο συνολικό κύκλο ζωής, καθώς εκπέμπεται μόνο τόσο CO2, όσο είχε εκχυθεί κατά την αρχική παραγωγή τους», σχολίασε η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της εταιρείας. Συνεπώς, παρόλο που η αδυναμία παραγωγής SAF σε επαρκείς ποσότητες, η έλλειψη υποδομών για την αποθήκευση και διανομή τους και το αυξημένο κόστος τους, σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, παρεμποδίζουν τη γενικευμένη εφαρμογή τους, η AEGEAN αποφασίζει να επενδύει συστηματικά και με συνέπειά στη χρήση τους.

Στην AEGEAN, τίθενται συγκεκριμένες προτεραιότητες για τη μείωση των εκπομπών ρύπων στην πτητική δραστηριότητα. Η ανανέωση του στόλου είναι σε εξέλιξη, βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF)χρησιμοποιούνται, και οι επιχειρησιακές διαδικασίες βελτιστοποιούνται. Εκτενής χρήση ψηφιακών εργαλείων πραγματοποιείται, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και την ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων που συμβάλλουν στην καλύτερη επιχειρησιακή εκμετάλλευση. Μέσω αυτών των εργαλείων, εφαρμόζονται διαδικασίες βελτιστοποίησης του σχεδιασμού πτήσεων (Route Optimization), καθώς και πρακτικές εξοικονόμησης καυσίμου, ειδικότερα κατά τις φάσεις της προσγείωσης και της απογείωσης, οι οποίες σχετίζονται με σημαντική κατανάλωση καυσίμου. Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης στον σωστό σχεδιασμό του δικτύου πτήσεων, ώστε να εξασφαλίζεται όσο το δυνατόν καλύτερη συνέπεια πτήσεων (On-time performance), η οποία, μεταξύ άλλων, συνδέεται με τη μείωση των εκπομπών. Η συστηματική παρακολούθηση του βάρους των αεροσκαφών πραγματοποιείται, και νέες πρακτικές συντήρησης εισάγονται για την περαιτέρω εξοικονόμηση καυσίμου.

Όπως σχολίασε η κα Σπυριδάκη τα τελευταία χρόνια οι αεροπορικές εταιρείες έχουν θέσει στον πυρήνα τους τα ζητήματα της βιωσιμότητας λαμβάνοντας ενεργά μέτρα για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα. Ωστόσο, ο στόχος για μηδενικό αποτύπωμα έως το 2050 δεν είναι κάτι απλό και απαιτεί δέσμευση και συμμετοχή από το σύνολο του κλάδου παγκοσμίως. Από τις αεροπορικές εταιρείες, τα αεροδρόμια, τους παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας, αλλά και τους κατασκευαστές. «Η AEGEAN, σταθερά προσανατολισμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, λειτουργεί και αναπτύσσεται με υπευθυνότητα και ηγείται των προσπαθειών που φέρνουν την «πράσινη» μετάβαση στον κλάδο των μεταφορών στη χώρα μας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περισσότερες «πράσινες» πτήσεις και ένα βιώσιμο περιβάλλον για όλους, μειώνοντας το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, όσο το οικονομικό της αποτύπωμα συνεχίζει να μεγαλώνει. Επένδυση σε πιο βιώσιμες τεχνολογίες και υποδομές, εναλλακτικά καύσιμα και νέος στόλος είναι το τρίπτυχο της δέσμευσής μας για το μέλλον, ώστε να συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο να καταστεί ο κλάδος πραγματικά ουδέτερος από εκπομπές άνθρακα. Βέβαια, η ανάγκη για άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα απαιτεί δέσμευση, συνεργασία και συντονισμένες ενέργειες σε επίπεδο κλάδου, αλυσίδας αξίας, αλλά και διακρατικά. Μόνο έτσι μπορούμε να οδηγηθούμε στον μετριασμό, αλλά και την αντιμετώπιση των κινδύνων για την κοινωνία και το περιβάλλον. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να επενδύουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη και να σχεδιάζουμε με συνέπεια δράσεις που βελτιώνουν τον αντίκτυπό μας στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και την εταιρική διακυβέρνηση», κατέληξε.

Η δέσμευση της εταιρείας σε όλο και περισσότερους μακροχρόνιους στόχους βιωσιμότητας, γίνεται σαφής και από άλλες μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές πρωτοβουλίες. Η AEGEAN επενδύει σε δράσεις συμβολικού χαρακτήρα, συμβάλλοντας περισσότερο έμμεσα, μέσω της επικοινωνίας και της ευαισθητοποίησης στη μείωση των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα και άρα στην προστασία του περιβάλλοντος. «Εδώ και περίπου 2 χρόνια υλοποιούμε σε συνεργασία με την Fabric Republic και την Artpeckers, ένα πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης (upcycling) υλικών με αντικείμενο τη δημιουργία νέων, εύχρηστων προϊόντων, χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες ρούχα και υφάσματα από στολές πληρωμάτων, φθαρμένες μοκέτες και ζώνες ασφάλειας από τα αεροσκάφη προϊόντων, κα. Ανακυκλωμένες τσάντες για παιδιά, θήκες φύλαξης ρούχων, πορτοφόλια και μικρές γυναικείες τσάντες από μοκέτες αεροσκαφών, amenity kits, θήκες για τα προσωπικά είδη, αποτελούν μερικά μόνο από τα προϊόντα upcycling που έχουν ήδη παραχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Μάλιστα, κάθε μέλος πληρώματος της εταιρείας έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώσει την παλαιά στολή του στον ειδικό χώρο που έχει ορισθεί για απόρριψη. Μόνο τη χρονιά που μας πέρασε από τη συλλογή των παλαιών στολών, συγκεντρώθηκε περίπου 1 τόνος ύφασμα, επιτυγχάνοντας να εξοικονομηθούν εκπομπές 54.995 κιλών CO2, οι οποίες δεν εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα.

Στην ίδια φιλοσοφία, η AEGEAN από το 2019 έχει υιοθετήσει την πρωτοβουλία «H ανακύκλωση ξεκινά από τη ντουλάπα σου», φροντίζοντας για την επαναχρησιμοποίηση και την αποφυγή απόρριψης του πλεονάζοντος ατομικού ρουχισμού των εργαζομένων. Αρχικά δυο φορές το χρόνο (περίοδο που συνήθως αλλάζουμε τα ρούχα στις ντουλάπες) και πλέον σε μόνιμη βάση οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να απορρίπτουν, στους ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ρουχισμό που δε χρησιμοποιούν με σκοπό να επαναχρησιμοποιηθεί καθώς με τη μεσολάβηση της Fabric Republic δίνονται σε συμπολίτες μας έπειτα από τη διαδικασία διαλογής, καθαρισμού και κατηγοριοποίησης. Μόνο κατά το προηγούμενο έτος συγκεντρώθηκαν συνολικά 257 κιλά ρουχισμού, χάρη στα οποία 13.577 κιλά CO2, δεν εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα.

Τέλος, η εταιρεία συμμετέχει στο πρόγραμμα #gopafree, που αφορά στην ανακύκλωση των αποτσίγαρων, ανακυκλώνει συστηματικά ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό εστιάζοντας κυρίως σε παλιές οθόνες, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, εκτυπωτικά μελάνια και άλλα είδη που αντικαταστάθηκαν, ενώ ανά διαστήματα προχωρά και στη διάθεση ηλεκτρονικών υπολογιστών και οθονών απολύτως λειτουργικών, ωστόσο παλαιότερης γενιάς, σε σχολεία που είχαν ανάγκη τον εξοπλισμό. Ενώ εδώ και χρόνια ανταποκρίνεται με συνέπεια στο κάλεσμα μεταφοράς τραυματισμένων ζώων των φιλοζωικών οργανώσεων «ΑΡΧΕΛΩΝ» και της «MOM Monachus monachus» προκειμένου τα ζώα να φτάσουν σε κατάλληλες δομές και να λάβουν την απαραίτητη θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

© AEGEAN

Διαβάστε ακόμη