Η έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων δεν αποτελεί επιλογή αλλά ανάγκη, τόνισε ο Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), στο «The 8th Southeast Europe Energy Forum 2024», στη Θεσσαλονίκη.

Σε ερώτηση για το πώς κολλάνε στη μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας δράσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων και συγκεκριμένα τι μέτρα λαμβάνονται για την εξισορρόπηση της ανάπτυξης του τομέα αυτού με τους ευρύτερους στόχους της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της πράσινης μετάβασης, ο κ. Στεφάτος απάντησε πως «Δεν υπάρχει ανάγκη να εξισορροπηθεί τίποτα. Λειτουργούμε σε μια χώρα η οποία έχει αδιαμφισβήτητο δυναμικό ΑΠΕ. Αν φτάσουμε το 100% θα ήμουν πανευτυχής, και αυτό κάνουμε ενίοτε, κατά διαστήματα, θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε να το κάνουμε επί μακρόν».

«Η έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων είναι ανάγκη. Δεν το κάνουμε από επιλογή αλλά από ανάγκη. Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για παράδειγμα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας, σταθεροποιεί το ενεργειακό μείγμα. Έχουμε όμως και τις μεταφορές, έχουμε τη θέρμανση, ένα σωρό άλλες εφαρμογές, όχι μόνο την ηλεκτροπαραγωγή, στις οποίες δεν υπάρχουν λύσεις προς το παρόν», συνέχισε.

Επομένως, η πρόσβαση σε εθνικούς, εγχώριους πόρους είναι τεράστιο όφελος, τεράστιο πλεονέκτημα, φανταστείτε το σαν ασφαλιστήριο συμβόλαιο για όταν υπάρχουν ενεργειακές κρίσεις, ένα ασφαλιστήριο για την ενεργειακή ασφάλεια, ένα ασφαλιστήριο για να χρηματοδοτήσουμε την ενεργειακή μετάβαση, μας δίνει χρήματα. Αν μπορούμε να παράξουμε από φυσικούς πόρους, αν μπορούμε να τους ελέγξουμε και να τους εξάγουμε, έχουμε πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια. Είναι ένα ασφαλιστήριο, επίσης, και για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, είπε χαρακτηριστικά ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ.

«Σε μια ιδανική κατάσταση που έχουν μετριαστεί οι προκλήσεις στον κλιματικό τομέα, ίσως να μη χρειάζονταν τα ορυκτά καύσιμα, όμως προς το παρόν θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες μας τις δυνατότητες και έχουμε πολλές, όπως δείχνουν τα δεδομένα. Δεν ξέρουμε αν θα βρούμε εκεί (υδρογονάνθρακες) παρά μόνο αν γίνουν γεωτρήσεις, και κινούμαστε προς την κατεύθυνση των γεωτρήσεων.

Εάν όμως υπάρχουν και είναι του μεγέθους που προβλέπεται τότε το ζήτημα αποκτά διαστάσεις και σε περιφερειακό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», κατέληξε ο κ. Στεφάτος.

Διαβάστε ακόμη