«Η εποχή του λιγνίτη έχει ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής». Η ΔΕΗ σκοπεύει να αποσύρει τις μονάδες λιγνίτη ως το 2026, στα πλαίσια της νέας της στρατηγικής όπως ανέφερε ο Αλέξης Παΐζης, αναπληρωτής CEO Λειτουργιών Παραγωγής της ΔΕΗ, μιλώντας στο 4ο Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist και του powergame.gr. Όπως σημείωσε νέα εργοστάσια είναι απαραίτητα, με το φυσικό αέριο να βρίσκεται σε ρόλο κλειδί και ως εκ τούτου θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα εκεί.
Όπως σχολίασε «η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει την ανάγκη για νέα ευέλικτα συστήματα ενέργειας. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε την αλλαγή, αλλά πρέπει να λάβουμε μέτρα προστασίας, που θα ακολουθούν την εποχή». Οι τρεις παράμετροι που θεωρεί ότι πρέπει να εξεταστούν είναι η Διαδρομή της ενεργειακής μετάβασης, ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης όπως τον βλέπουμε τώρα αλλά και ποιος είναι ο ρόλος των νέων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας».
Είναι σημαντικό να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα του συστήματος υπάρχει ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια. Είναι σημαντικό να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα του συστήματος υπάρχει ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια. Είμαστε τυχεροί που δεν υπάρχουν ατυχήματα, σημείωσε. Οι Βόρειοι γείτονες ήρθαν αντιμέτωποι με black out. Σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να είμαστε ρεαλιστές με έναν τρόπο που θα διασφαλίσει την παραγωγή, αλλά θα πετύχει τους στόχους μας για ένα καθαρό μείγμα. Ως ΔΕΗ γινόμαστε μέρος των εξελίξεων και των αναγκών που επιτάσσει η ίδια η αγορά. «Αν πάμε στο 2010 το μείγμα να ήταν 45% λιγνίτης και 5% ανανεώσιμες, τώρα έχουμε 40 % ΑΠΕ και περίπου λιγότερο από 10% λιγνίτη». Η ίδια η αγορά μας οδήγησε στο να αφήσουμε πίσω μας τον άνθρακα και η αλλαγή του μείγματος άλλαξε τις τιμές αλλά και την όλη προσέγγιση. Η προφορά και η ζήτηση έπρεπε να αναζητήσουν μια σχέση ισορροπίας. Η απανθρακοποίηση και η στροφή στις ΑΠΕ δημιουργούν ένα νέο, πιο ευάλωτο ενεργειακό σύστημα. Όσο περισσότερες ΑΠΕ εισάγουμε στο μείγμα, τόσο πιο ασταθές γίνεται το σύστημα λόγω των διακυμάνσεων στην παραγωγή. Αυτό απαιτεί νέες στρατηγικές για την ανθεκτικότητα του συστήματος. Η Ελλάδα έχει βιώσει κορυφώσεις και βυθίσεις στη ζήτηση ενέργειας, και πρέπει να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του συστήματος.
Ο λιγνίτης πάντως όπως δήλωσε έχει τελειώσει δεν είναι πλέον αποτελεσματικός και δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα εργοστάσια που έχουμε σήμερα. Πρέπει να διαχειριστούμε το τέλος της ζωής του και είναι σίγουρο ότι τα εναπομείναντα εργοστάσια θα κλείσουν τα επόμενα χρόνια
μπορούμε να τα διατηρήσουμε μόνο για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθενται και τα νέα υδροηλεκτρικά. Όπως δήλωσε στην Ελλάδα υπάρχει δυνατότητα και υποδομή και τα εργοστάσια αυτά να λειτουργούν συμπληρωματικά και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο, ώστε να έχουμε διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που θα δίνει τη δυνατότητα αναβαθμίσεων. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, ευελιξία στο σύστημα και την απαραίτητη αναβάθμιση των μονάδων παραγωγής. Το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο, ενώ τα υδροηλεκτρικά και οι ΑΠΕ θα αποτελούν βασικούς πυλώνες για το μέλλον.
Διαβάστε ακόμη