Η ΡΑΑΕΥ δημοσίευσε σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου, απόφαση σύμφωνα με την οποία απορρίπτει τα αιτήματα παραγωγών ΑΠΕ, οι οποίοι ζητούσαν τη λήψη προσωρινών μέτρων, ώστε να μη συμπεριληφθών στις σχεδιαζόμενες περικοπές έγχυσης των διαχειριστών.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), οι περικοπές έγχυσης ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ κρίνονται απαραίτητες για λόγους δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν την ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος και την αποφυγή κινδύνου διακοπών ρεύματος (blackout). Για το λόγο αυτό, η ΡΑΑΕΥ απορρίπτει τα αιτήματα λήψης ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλαν οι καταγγέλλοντες φορείς. Ωστόσο, η Αρχή αποδέχθηκε το αίτημα για τη λήψη προσωρινών μέτρων, τα οποία θα ισχύσουν μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί των καταγγελιών. Συγκεκριμένα, τα μέτρα αφορούν την υποχρέωση των διαχειριστών (ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ) να δημοσιεύουν κάθε μήνα στοιχεία σχετικά με τους περιορισμούς έγχυσης που επιβάλλονται στους σταθμούς ΑΠΕ.

Τα προσωρινά μέτρα προβλέπουν τα εξής:

  • Δημοσίευση των ομάδων αποκοπής: Αναλυτικά στοιχεία για τις ομάδες αποκοπής των σταθμών ΑΠΕ και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), περιλαμβάνοντας την εγκατεστημένη και τη μέγιστη ισχύ κάθε σταθμού, την τεχνολογία, τη γεωγραφική θέση, το επίπεδο τάσης, τον υποσταθμό σύνδεσης, και τον διακόπτη που συνδέεται με κάθε ομάδα.
  • Δημοσίευση στοιχείων σταθμών με περιορισμούς έγχυσης: Λεπτομερή στοιχεία για τους σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που υπόκεινται σε περιορισμούς έγχυσης, περιλαμβάνοντας τα ίδια χαρακτηριστικά όπως η εγκατεστημένη και η μέγιστη ισχύς, η τεχνολογία, η θέση, το επίπεδο τάσης, ο υποσταθμός σύνδεσης και ο διακόπτης. Επίσης, θα πρέπει να δημοσιεύονται τα δεδομένα του εύρους περιορισμού ισχύος ανά δεκαπεντάλεπτο. Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση της διαφάνειας και στην καλύτερη κατανόηση των περιορισμών έγχυσης που επιβάλλονται για λόγους σταθερότητας του συστήματος.

Διαβάστε ακόμη