Στις «ράγες» μπαίνει ένα μέτρο που θα δώσει «ανάσα» στις επιλέξιμες ενεργοβόρες βιομηχανίες: Το δρόμο της έκδοσης παίρνει -κατά πληροφορίες- το αμέσως επόμενο διάστημα η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα ενεργοποιήσει την εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από τον Δεκέμβριο του 2023) για επιδότηση του ενεργειακού κόστους επιλέξιμων βιομηχανιών που πληρούν τους όρους για ένταξη στο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης (Temporary Crisis and Transition Framework -TCTF). H KYA έχει υπογραφεί από το ΥΠΕΝ και έχει πάει προς υπογραφή στο ΥΠΕΘΟ, ώστε στη συνέχεια να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και να τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τον ελληνικό μηχανικό στήριξης, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, δύναται να λάβουν επιδότηση έως και 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του TCTF, η ενίσχυση που θα δοθεί σε κάθε βιομηχανία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% των επιλέξιμων δαπανών για την κατανάλωση ηλεκτρισμού ρεύματος. Η «περίμετρος» του ελληνικού σχήματος καταλαμβάνει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις με δραστηριότητες που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω τιμών ενέργειας (ενδεικτικά, χαλυβουργίες, βιομηχανίες αλουμινίου, χαρτοποιίες, υαλουργίες κλπ.). Προϋπόθεση για την χορήγηση της επιδότησης είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος να έχει οδηγήσει σε μείωση των EBITDA κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για τις δραστηριότητες αυτές, σε σύγκριση με το 2021 που είναι το έτος αναφοράς. H δε κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που επιδοτείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% της κατανάλωσης ρεύματος της ωφελούμενης επιχείρησης το 2021.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΚΥΑ προβλέπει ότι το μέγιστο ποσό που μπορούν να λάβουν οι επιχειρήσεις -και θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό- είναι 70 εκατ. ευρώ. Το επόμενο βήμα είναι ο ΔΑΠΕΕΠ που έχει οριστεί ως ο υπεύθυνος διαχειριστής του μέτρου να ενεργοποιήσει την πλατφόρμα για την καταχώριση των αιτούμενων στοιχείων που θα πρέπει να καταθέσουν οι βιομηχανίες, να ελέγξει την εγκυρότητά τους και να κάνει την εκκαθάριση.

Διαβάστε ακόμη