Δεν φαίνεται να υποχωρούν μέχρι τώρα οι αυξημένες τιμές ρεύματος που καταγράφονται σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Είναι ενδεικτικό πως σήμερα η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 197,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 6%, σε σχέση με χθες. Για ακόμα μια μέρα τις βραδινές ώρες και κυρίως, μετά τις 8 το βράδυ, θα καταγραφούν οι μέγιστες τιμές. Πιο συγκεκριμένα σήμερα η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 942 ευρώ. Την ίδια ώρα, χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία κινούνται κοντά στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι περιορισμένες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επιτείνουν το πρόβλημα των ακραίων τιμών που παρουσιάστηκε αρχικά τον Ιούλιο. Η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουκρανία της οποίας οι υποδομές ηλεκτροπαραγωγής έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές προκαλούν αρνητικές συνέπειες, σε μια σειρά από χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία βρίσκονται στο «μάτι» του κυκλώνα των ακραίων τιμών. Οι ανάγκες για εξαγωγές ρεύματος προς την Ουκρανία, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι ένα φαινόμενο που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και για περισσότερους από 12 μήνες, προϊδεάζοντας για διαμόρφωση υψηλών χονδρεμπορικών τιμών στο ορατό μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να εξεταστεί ακόμα και η επέκταση της εφαρμογής της έκτακτης εισφοράς στις μονάδες φυσικού αερίου. Οι πόροι που συγκεντρώθηκαν αποτέλεσαν την πηγή των επιδοτήσεων που εφαρμόστηκαν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, πηγές της αγοράς εκτιμούν πως η ειδική εισφορά δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά επιβαρύνει τη τιμή του ρεύματος και υπογραμμίζουν πως αρκετοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας έστειλαν για ακόμα ένα μήνα σήμα συγκράτησης των τιμών. Μιλώντας στο energygame.gr ο κ. Γιώργος Στάμτσης Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας τονίζει την ανάγκη δημιουργίας αγοράς διαθέσιμης ισχύος, κάτι που θα δώσει λύση σε μόνιμη βάση. Υπενθυμίζεται, πως οι αγορές διαθέσιμης ισχύος εφαρμόζονται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και αποτελούν ένα κομβικό κομμάτι στο «παζλ» του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρακολουθεί τις εξελίξεις, με τον κ. Θ. Σκυλακάκη να τονίζει χθες, μιλώντας στο Mega πως αν συνεχιστεί η άνοδος των τιμών ρεύματος στη χονδρική τότε σημαίνει ότι υπάρχει περιφερειακή κρίση, κι αν διαρκέσει πάνω από 3 μήνες ανοίγει «παράθυρο» για ευρωπαϊκή παρέμβαση. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε χθες το ύψος της έκτακτης στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για το Σεπτέμβριο. Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 14 ευρώ/MWh ή 1,4 λεπτά/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η ενίσχυση ανέρχεται σε 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 4,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ η τελική τιμή μετά την επιδότηση θα βρίσκεται σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η διαμόρφωση των τιμολογίων μετά τις επιδοτήσεις:

Προμηθευτής Αύγουστος (με επιδότηση) Σεπτέμβριος (με επιδότηση) Μεταβολή
ΔΕΗ Γ1 (Χρέωση ημέρας & κατανάλωση έως 500KWh) 14,791 14,54 -1,69%
Protergia Home Value Special 14,39 14,59 1%
ΗΡΩΝ Basic Home 14,279 14,47 1%
ELPEDISON Ειδικό Τιμολόγιο Οικιακόγια τις πρώτες 100 kWh 13,98 14,45 3%
ELPEDISON Ειδικό Τιμολόγιο Οικιακόαπό την 101η kWh και πάνω 18,35 18,55 1%
Φυσικό Αέριο Ρεύμα Οικιακό 15,39 15,95 4%
NRG Ειδικό Τιμολόγιο οι πρώτες 500KWh 17,131 17,33 1%
Zeniθ Power home start 26,318 14,43 -45%
ΕΛΙΝ Power On! Home Green 14,2 14,58 3%
Volton Ειδικό Τιμολόγιο 16,29 18,07 10,93%

Διαβάστε ακόμη