Ιδιαιτέρως θετικές είναι οι εκτιμήσεις της Motor Oil σε σχέση με την οικονομική πορεία του ομίλου. Όπως ανέφερε χθες σε αναλυτές ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, οι επιδόσεις της εταιρείας κρίνονται ικανοποιητικές για το πρώτο εξάμηνο, ενώ εξίσου θετικές αναμένονται και για το δεύτερο εξάμηνο. Υπενθυμίζεται, πως η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση του όγκου πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η οποία οφείλεται στη μεγαλύτερη παραγωγή του διυλιστηρίου της εταιρείας, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 639 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε χθες ο κ. Τζαννετάκης η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που κατασκεύασαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil στην Κομοτηνή θα μπει σε δοκιμαστική λειτουργία τον Οκτώβριο, ενώ αναμένεται και η σύνδεσή της με τον ΑΔΜΗΕ. Εκτιμάται πως σε κανονική λειτουργία θα τεθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025. Ο κ. Τζαννετάκης αναφέρθηκε και στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στην επιστροφή ενός μέρους των μετοχών στην Reggeborgh Invest B.V, με βάση το δικαίωμα προαίρεσης. Όπως ανέφερε ο κ. Τζαννετάκης η Reggeborgh Invest B.V. αγόρασε περίπου τις μισές μετοχές από τις 26 εκατ. που μπορούσε να αποκτήσει, ασκώντας το δικαίωμα προαίρεσης, σε μια προσυμφωνημένη τιμή (1,75 ευρώ). Να σημειωθεί πως το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων προαίρεσης ανερχόταν σε 7,4671%.

Ο κ. Τζαννετάκης σημείωσε πως ο όμιλος διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία όσον αφορά την επιλογή του μίγματος πρώτων υλών και καυσίμων. Παράλληλα, έκανε λόγο για θετικά αποτελέσματα αναφορικά με τις πωλήσεις, που οφείλονται και στον τουρισμό. Σύμφωνα με τον όμιλο «οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας ένοπλης σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας καθώς και της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια αγορά, εξετάζονται συστηματικά από τον Όμιλο και την Εταιρεία και δεν αναμένεται να επηρεάσουν ουσιωδώς τις δραστηριότητες τους. Οι βασικοί κίνδυνοι είναι ο κίνδυνος τιμών και ο κίνδυνος διαθεσιμότητας προϊόντων και πρώτων υλών». Σε ό,τι αφορά πάντως την αστάθεια στη Μέση Ανατολή ο κ. Τζαννετάκης αναφέρθηκε και στο συμβάν με την επίθεση που δέχτηκε το υπό ελληνική σημαία πετρελαιοφόρο «Sounion», από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, στα ανοιχτά του λιμανιού της Χοντέιντα. Εν τέλει οι Χούθι δέχτηκαν να επισκευαστεί το πλοίο, με τον κ. Τζαννετάκη να αναφέρει πως είναι ελεγχόμενες οι επιπτώσεις από την καθυστέρηση στην παράδοση του φορτίου.

Τέλος, σε ότι αφορά το ύψος της καθαρής φορολογικής επιβάρυνσης από την Έκτακτη Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης ο κ. Τζαννετάκης σημείωσε πως αναμένει ότι το ποσό αυτό θα διαμορφωθεί από 198-205 εκατ. ευρώ. Μέχρι τέλος του επόμενου μήνα θα έχει ξεκαθαρίσει το ακριβές ποσό, σύμφωνα με τον ίδιο.

Διαβάστε ακόμη